Talous

Asuntojen hintaero Helsingin ja muun Suomen välillä repesi uuteen ennätykseen

Hypon ekonomistin mukaan asuntojen tarjonnan lisäämiseksi pitää ryhtyä rohkeisiin toimiin, ettei Suomi päädy Ruotsin tapaan asuntojen hintakuplaan. ”Asuntojen hintojen nousu kuitenkin tukee muita viime aikojen myönteisiä uutisia talouden kehityksestä.”

Asuntojen hintaero muun Suomen ja pääkaupunkiseudun välillä repesi helmikuussa uuteen ennätykseen. Vanhojen osakehuoneistojen keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 3 655 euroa, Tilastokeskus kertoo. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella se oli keskimäärin 1 667 euroa eli ero oli jo lähes 2 000 euroa neliöltä.

Neliöhintojen ero tarkoittaa, että pääkaupunkiseudulla 100 neliön asunto maksaisi jo keskimäärin 200 000 euroa enemmän kuin muualla Suomessa.

Helsingin hinnat liitelevät vielä aivan omissa korkeuksissa verrattuna jopa muuhun pääkaupunkiseutuun. Vanhojen osakehuoneistojen eli käytännössä rivitalojen ja kerrostalojen neliöhinta oli Helsingissä helmikuussa 4 105 euroa, Espoossa (johon on laskettu myös Kauniainen) 3 356 euroa ja Vantaalla 2 688 euroa.

Asuntoluottoihin erikoistuneen Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan hintaeron jatkuva laajeneminen on huolestuttava uutinen.

”Hinnat ovat Helsingin seudulla ja muissa kasvukeskuksissa olleet aina kalliimpia. Mutta ei tämä silti mikään positiivinen ennätys ole. Eron kasvaminen vain alleviivaa sitä, että asuntojen tarjonnan kasvattamiseksi pääkaupunkiseudulla pitää käyttää rohkeita keinoja”, Brotherus sanoo.

Hän viittaa Tukholman seudun ja ylipäätään Ruotsin esimerkkiin, jossa pankkien löyhä luottopolitiikka yhdessä Tukholman seudun epäonnistuneen asuntopolitiikan kanssa on johtanut asuntojen selvään hintakuplaan.

Asuntolainoja myönnetään Ruotsissa edelleen keskimäärin 100 vuodeksi, mikä tarkoittaa, ettei niitä lyhennetä juuri lainkaan. Samaan aikaan kuilu Tukholman seudun asuntojen kysynnän ja tarjonnan välillä on revennyt.

”Ruotsissa puhutaan jo, että lapset pitää kiikuttaa suoraan synnytyslaitokselta asuntojonoon. Se on varoittava esimerkki siitä, mihin tilaan asuntomarkkinat voidaan ajaa”, Brotherus sanoo.

Hintaerojen leveneminen on asuntomarkkinoiden yksi tarina. Toinen on se, että asuntojen hinnat nousivat helmikuussa koko maassa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla asunnot kallistuivat 2,7 prosenttia, muualla Suomessa 1,7 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Brotheruksen mukaan uutinen tukee viime viikkojen muita positiivia uutisia Suomen kotimarkkinoilta.

”Tämä tukee käsitystä kotimaisen kysynnän piristymisestä, josta myös kuluttajien luottamusluvut, kaupan luvut ja asuntokauppojen lukumäärä ovat jo kertoneet. Viennin piristymisestä ei näy edelleenkään merkkejä, mutta rakennus- ja palvelualat ajavat kasvua”, Brotherus sanoo.

Syitä piristymiseen ovat Brotheruksen mukaan se, että työttömyyden kasvu näyttää pysähtyneen, mikä on kasvattanut ihmisten luottamusta työpaikan säilymiseen. Toisaalta korkojen ennustetaan pysyvän vielä vuosia ennätysmatalalla tasolla, mikä kannustaa velanottoon.

Kotimarkkinoiden kysynnän piristyminen samaan aikaan, kun julkinen sektori säästää ja vienti supistuu tarkoittaakin sitä, että yksityinen sektori eli yritykset ja kuluttajat velkaantuvat yhä enemmän. Pitäisikö kehityksestä olla jo huolissaan?

”Pidemmällä aikavälillä se on aito huoli. Sen vuoksi on hyvä, että viranomaiset ovat päättäneet ottaa käyttöön esimerkiksi lainakaton ja olla velkaantumisen tarkkailussa hyvinkin aktiivisia”, Brotherus sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntojen hinnat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  8. 8

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  9. 9

   Tiukka linjaus hallituksen riveistä: Uusi vaihtoehto peruuttaisi Suomen kansalaisuuden jihadisteilta

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää