Valikko
Talous

Islannin pääministerillä kytköksiä veroparatiisiin – oppositio suunnittelee uusia vaaleja

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc.

Saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodetut asiakirjat paljastavat, että Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on yksi useista maailman johtavista poliitikoista, joilla on linkki veroparatiisiin perustettuun yhtiöön.

Brittilehti Guardianin mukaan Islannin oppositiojohtajat ovat viikonlopun aikana keskustelleet siitä, pitäisikö Islannissa järjestää uudet vaalit pääministeriin liittyvien paljastusten vuoksi.

Entinen pääministeri Johanna Sigurðardóttir sanoi Guardianille, että Gunnlaugssonin pitää erota, jos hän ei pysty palauttamaan julkista luottamusta nopeasti.

Sunnuntaina julkistettu massiivinen tietovuoto koskettaa ainakin panamalaista lakifirmaa Mossack Fonsecaa. 11,5 miljoonaa asiakirjaa on tutkinut 12 kuukauden ajan noin 400 toimittajaa yli sadasta mediasta ympäri maailmaa.

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc. Yhtiö perustettiin vuonna 2007. Pariskunta asui veroparatiisiyhtiön perustamisen aikaan Britanniassa.

Yhtiö perustetiin, koska Pálsdóttirin perheen perheyritys myytiin Islannissa ja Pálsdóttirilla oli tarve sijoittaa myynnistä saamansa voitot kannattavasti.

Perustetun yrityksen omistus jaettiin aluksi puoliksi pariskunnan kesken. Kahden vuoden päästä Gunnlaugsson kuitenkin siirsi oman osuutensa nykyiselle vaimolleen yhden dollarin kauppahintaa vastaan. Tämä tapahtui vasta sen jälkeen, kun Gunnlauggson oli jo noussut kansanedustajaksi.

Gunnlaugsson ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tehnyt yhtiöstään ilmoitusta islantilaisilta kansanedustajilta kerättävään esteettömyysrekisteriin. Esteettömyysrekisterin on tarkoitus valvoa sitä, ettei poliittisten päätöksentekijöiden päätösten ja heidän taloudellisten omistustensa välille synny ristiriitaa. Gunnlaugsson ei myöskään ole puhunut veroparatiisiyhtiöstä julkisesti.

Tietovuodon paljastusten jälkeen Islannin pääministerin kansliasta selitettiin Gunnlaugsson veroparatiisiomistuksia sillä, että pääministerin osuus yhtiössä oli vahinko. Todellisuudessa, pääministerin kanslian mukaan, koko yhtiön oli ollut koko ajan tarkoitus kuulua Pálsdóttirille.

Kun Gunnlaugssonilta pyydettiin selitystä Wintrisiin liittyville liiketoiminnoilleen, hän keskeytti haastattelun.

Toisessa yhteydessä Gunnlaugsson on sanonut, että hänen ei tarvinnut ilmoittaa veroparatiisiomistuksiaan parlamentin esteettömyysrekisteriin, koska Wintris on Holding-yhtiö.

Nyt Islannin pääministeri on joutunut maineensa kannalta haastavaan tilanteeseen. Lehdistölle vuodetut paperit eivät todista, että hän olisi syyllistynyt verovilppiin tai muuhunkaan laittomaan toimintaan.

Veroparaatiisisaarelle yhtiön perustaminen asettaa kuitenkin johtavan poliitikon epäilyttävään valoon, koska veroparatiisien tarkoituksen ajatellaan yleisesti olevan juuri verojen välttely.

Vielä kiusallisempaa on, että Gunnlaugssonin vaimon omistamalla Wintris oli ostanut kolmen suuren islantilaispankin joukkovelkakirjoja ennen Islannissa vuonna 2008 syntynyttä pankkikriisiä. Kun pankit sitten kaatuivat, Gunnlaugsson jäi puolisonsa kanssa eri puolille pelilautaa. Kun poliitikko Gunnlaugsson haukkui pankeilta saataviaan vaativia kansainvälisiä sijoittajia, hän tiesi koko ajan puolisonsa kuuluvan näihin samoihin ”korppikotkiin”.

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1970 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Veroparatiisi
 • Islanti
 • Panaman tietovuoto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää