Valikko
Talous

Mikä on veroparatiisi ja koska varojen piilottaminen on laitonta? Tästä on kyse jättimäisessä tietovuodossa

Veroparatiisejä käytetään monen rikoksen kätkemiseen. Mistä Panaman papereissa on kyse, mikä firma on kohun keskipisteessä oleva Mossack Fonseca ja mitä Putinin ystävien varallisuus kertoo?

Yhteensä 80 maan tiedostusvälineet julkistivat sunnuntai-iltana valtavan aineiston panamalaisen veroparatiisiyhtiön asiakkaista. Papereista käy ilmi, että monet valtion päämiehet, poliitikot, urheilusankarit ja rikolliset ovat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin.

Veroparatiisiyhtiön perustaminen ei välttämättä ole rikollista, mutta käytännössä paratiiseja käytetään monen rikoksen kätkemiseen. Mistä Panaman papereissa on kyse? Mikä firma on kohun keskipisteessä oleva Mossack Fonseca? Ja mitä Putinin ystävien varallisuus kertoo?

Mistä Panaman papereissa on kyse?

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten käsiinsä nimettömästä lähteestä 11,5 miljoonaa asiakirjaa, jotka olivat peräisin Panamassa toimivasta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta. Tiedostot jaettiin Tutkivien toimittajien kansainvälisen järjestön ICIJ:n kautta ensin brittilehti Guardianille ja BBC:lle.

Tietoja on luovutettu yhteensä 80 eri maan tiedotusvälineille. Tiedotusvälineet julkistivat ensimmäiset aineistoon perustuvat uutiset sunnuntai-iltana.

Tiedoista kävi muun muassa ilmi, että 12 maan ylimmällä poliittisella johdolla on sijoituksia veroparatiiseissa. Joukossa on muun muassa Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirillä on Guardianin mukaan kahden miljardin dollarin edestä veroparatiisisijoituksia. Papereista käy myös ilmi, että Nordea on järjestellyt auliisti asiakkaidensa omaisuuksia veroparatiiseihin. Nordea tiedotti jo sunnuntaina muuttaneensa käytäntöjään.

Mistä tiedot ovat peräisin?

Vuodettujen tietojen alkuperää ei ole kerrottu, mutta ne voivat olla peräisin joko joltain Mossack Fonseca -yrityksen työntekijältä tai ne on saatu murtautumalla yrityksen tietojärjestelmään. Mossack Fonsecan mukaan dokumentit on saatu murtautumalla sen sähköpostipalvelimeen. ICIJ:n mukaan kyse on vuodosta.

Vuodettuja asiakirjoja on sanomalehti Guardianin mukaan 11,5 miljoonaa, mikä tekisi vuodosta suuremman kuin Yhdysvaltain diplomaattisähkeitä paljastanut Wikileaks-vuoto vuonna 2010 tai Edward Snowdenin vuonna 2013 vuotamat turvallisuuspalvelun asiakirjat.

Mikä firma on vuodon kohteena ollut Mossack Fonseca?

Mossack Fonseca on Panamaan rekisteröity asianajotoimisto, joka tarjoaa muun muassa omaisuuden kätkemispalveluja. Sen kautta voi perustaa trustin, yksityisen säätiön tai yrityksen, jonka todellisista omistajista ja edunsaajista se ei luovuta tietoa ulkopuolelle.

Näin olleen vaikkapa suomalaiset sijoittajat tai presidentti Vladimir Putinin ystävät ovat voineet luottaa siihen, ettei Suomen tai Venäjän verottaja ole voinut saada tietoa yritykseen tai säätiöön pantujen sijoitusten tuotoista.

Miten sijoitukset kätketään?

Sijoittajien varat eivät todennäköisesti ole Panamassa, vaan Mossack Fonseca tarjoaa niille ainoastaan kuoren, jonka suojiin sijoitukset voi kätkeä.

Esimerkiki Luxemburgissa tai Sveitsissä toimiva sijoituspalveluyritys perustaa asiakkaalle trustin, säätiön tai sijoitusyhtiön, jonka muodollinen omistus siirretään panamalaisiin nimiin. Päätäntävalta ja tuotot säilyvät kuitenkin todellisella omistajalla.

Mossack Fonsecalla on edustus 42 maassa. Sanomalehti Guardianin mukaan sillä on vahvat yhteydet esimerkiksi Britannian veroparatiiseihin kuten Neitsytsaariin ja Englannin kanaalin saariin. Vuodettujen dokumenttien mukaan muun muassa Nordea on käyttänyt yhtiön palveluja piilottaakseen asiakkaidensa varoja verottajalta.

Mitä tarkoittaa veroparatiisi?

Veroparatiisi on käsitteenä moniselitteinen. Kun sanotaan, että Irlanti ja Panama ovat veroparatiiseja, puhutaan kahdesta täysin erilaisesta ilmiöstä. Irlanti on veroparatiisi ennen kaikkea yrityksille, koska siellä on hyvin matala yritysten tuloverotus. Irlannin käyttämiseen yritysten toimintojen sijoituspaikkana ei siis liity yleensä mitään laitonta.

Panaman ja Cayman-saarten kaltaiset veroparatiisit taas ovat usein juuri laittoman veronkierron tai rahanpesun paikkoja. Ne eivät kerro tietoja yritysten tai sijoitusten todellisista omistajista tai edunsaajista.

Vaikkapa suomalainen pohatta on voinut järjestää omistuksensa panamalaiseen yhtiöön ja voinut luottaa, ettei Suomen verottaja saa milloinkaan tietoja sijoitusten tuotoista.

Rahanpesu tarkoittaa sitä, että veroparatiisien pankit ja sijoituspalveluyhtiöt ovat saattaneet ottaa vastaan rikoksella hankittua rahaa kysymyttä sen alkuperää. Kansainvälisiä rahanpesusääntöjä noudattavat pankit selvittävät jo muutaman tuhannen euron sijoituksen tai talletuksen alkuperää tarkasti.

Suurin osa veroparatiiseista on liittynyt OECD:n piirissä solmittuun tietojenvaihtosopimukseen, mikä tarkoittaa että verottajan pitäisi saada tiedot suomalaisten sijoituksista useimmissa veroparatiiseissa jo ensi vuoden elokuussa.

Onko veroparatiisin hyväksikäyttäminen rikollista?

Ei välttämättä, mutta käytännössä veroparatiisien käyttöön liittyy usein rikos.

Yrityksen tai säätiön perustaminen veroparatiisiin on sinänsä täysin laillista. Omistuksensa saa myös sijoittaa, mihin haluaa, eikä siitä tarvitse maksaa veroa. Suomessa ei ole enää varallisuusveroa. Ulkomaisistakin omistuksista pitäisi lain mukaan tosin kertoa verottajalle, mutta ilmoittamatta jättäminen ei ole todennäköisesti rikos vaan lievempi rikkomus, jos sitä ei ole tehty veronvälttämistarkoituksessa.

Laitonta on sen sijaan se, että jättää verottajalle kertomatta tuloistaan. Yleensä sijoituksista tulee tuottoa. Jos tätä pääomatuloa ei raportoi Suomen verottajalle, syyllistyy veropetokseen. Tämä koskee myös tuloa, joka muodollisesti jää yhtiöön tai trustiin.

Myös perinnöstä kuuluu Suomessa maksaa veroa. Veroparatiiseja käytetään asiantuntijoiden mukaan perintöveron välttelyyn ja myös perintökaaresta poikkeamiseen.

Veroparatiisia voidaan käyttää myös varojen piilotteluun esimerkiksi konkurssissa. Yrityksestä siirretään tekaistulla laskulla rahaa omistajan veroparatiisiyhtiöön piiloon yrityksen velkojilta. Tämäkin on rikollista.

Veroparatiisijärjestelyssä avittanut pankkikin saattaa syyllistyä rahanpesulakien rikkomiseen, jos se auttaa asiakastaan tekemään veropetoksen.

Sekin, mikä ei ole laitonta voi olla moraalisesti arveluttavaa?

Esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin ystävien veroparatiisiomistuksissa ei sinänsä välttämättä ole mitään laitonta, jos niiden tuotoista maksetaan Venäjällä asiaankuuluvat verot.

Ne ovat kiinnostavia kuitenkin siksi, että omistukset näyttäisivät usein olevan peräisin Venäjän valtion budjetista tai valtion omistamista yrityksistä maksetuista hankkeista. Taustalla on myös ajatus, että Putinin ystävät saattavat toimia presidentin omien omistusten piiloina eli taustalla on salaisia sopimuksia omistussuhteista ja tuottojen jakautumisesta.

Jos näin on, Putin olisi kanavoinut miljardeja euroja Venäjän valtiolle kuuluvia varoja omalle lähipiirilleen ja kenties itselleen. Tämä tuskin olisi monille venäläisille tai muillekaan tarkkailijoille kovin suuri yllätys.

Monet Putinin ystävistä ovat rikastuneet valtion urakoilla tai valtiojohtoisissa liiketoimissa. Tähän joukkoon kuuluvat myös Suomessa toimiva Rotenbergien perhe.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Veroparatiisi
 • Panaman tietovuoto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  5. 5

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  9. 9

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  10. 10

   Miksi Osuuspankki utelee kulutusluottoja hakevilta armeijasta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää