Valikko
Talous

Näin Panaman paperit ravisuttelevat Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa

Syyrian presidentin serkku kätki omistuksiaan peiteyhtiöön, Saudi-Arabian kuningas omistaa yhtiöiden kautta luksusasuntoja ja huvijahdin, Chilessä korruptionvastaisen järjestön johtaja erosi.

Kansainvälisen toimittajaryhmän julkaisemista vuodetuista Panama-papereista löytyy runsaasti yksityiskohtia Lähi-idän ja arabimaiden johtajista ja heidän perustamistaan merentakaisista veroparatiisiyhtiöistä.

Myöskään Latinalainen Amerikka ei ole säätynyt paljastuksilta.

Kyllästyminen korruptoituneeseen eliittiin oli yksi tärkeimmistä syistä sille, että kansa lähti kaduille arabikevään kansannousuissa 2011.

Esimerkiksi Tunisian presidentti Zine el-Abidine Ben Ali perheineen oli kahminut miljardiomaisuuden julkisista varoista. Rahat oli siirretty ulkomailla sijaitseville pankkitileille.

Ben Ali syöstiin vallasta Tunisian vallankumouksessa tammikuussa 2011. Tästä käynnistyi kansannousujen sarja arabimaissa.

Uudet paljastukset eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole nostattaneet poliittista kuohuntaa Lähi-idän maissa. Hallitsijasukujen harjoittamaa varallisuuskähmintää pidetään monessa maassa itsestäänselvyytenä. Toisaalta ihmiset saattavat myös olla väsyneitä tai liian pelokkaita ilmaisemaan ärtymystään.

Veroparatiisiyhtiötä voi käyttää veronkiertoon, mutta Persianlahden rikkaissa öljymaissa tätä ei välttämättä edes pidetä suurena ongelmana. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Qatarissa tuloveroja ei kerätä lainkaan.

Latinalaisessa Amerikassa paljastusten vaikutukset ovat olleet merkittävämpiä. Alla eriteltynä maa maalta, mitä paljastuksia Panaman papereista on toistaiseksi löytynyt ja millaisia vaikutuksia niillä on ollut.

Syyria

Asiakirjoista löytyy tietoja presidentti Bashar al-Assadin serkuista Rami ja Hafez Mahkloufista. Veljesten epäillään luoneen omaisuuden käyttämällä hyväksi sukulaisuussuhteitaan.

Rami Makhlouf perusti 2002 teleoperaattoriyhtiö Syriatelin. Hän omistaa yhtiöstä 63 prosenttia Britannian Neitsytsaarelle perustetun Drex Techonologies -yhtiön kautta. Yhtiötä on epäilty rahanpesusta. Hafez Makhloufi toimi aiemmin Syyrian tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun johdossa. Hän on auttanut veljeänsä rikastumaan uhkailemalla kilpailijoita.

Syyrian valtiollinen media ei uutisoinut Panama-papereista.

Egypti

Entisen presidentin Hosni Mubarakin poika Alaa Mubarak omisti Brittiläisillä Neitsytsaarilla Pan World Investment -yhtiön, jota hallinnoi sveitsiläinen Credit Suisse -pankki. Kun Mubarak syöstiin vallasta 2011, Neitsytsaarien viranomaiset vaativat lakiyhtiö Mossack Fonsecaa jäädyttämään Alaa Mubarakin yrityksen tilit. 2013 Mossack Fonseca sai noin 30 000 euron sakot siitä, ettei se ollut selvittänyt Alaa Mubarakin pankkitoimintaa. Mossack Fonseca irtaantui Pan Worldistä vasta huhtikuussa 2015.

Alaa Mubarak ei vastannut egyptiläisen Al-Bab-lehden kysymyksiin omistuksistaan.

Saudi-Arabia

Kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saudin nimi löytyy asiakirjoissa, jotka on yhdistetty Neitsytsaarelle ja Luxemburgiin perustettuihin yhtiöihin, joilla on kiinnitetty Lontoon luksusasuntoja ja omistettu huvijahti. Kruununprinssi Mohammad bin Naif on ostanut sveitsiläisen UBS-pankin kautta panamalaisia yhtiöitä Mossack Fonsecalta avatakseen pankkitilejä.

Saudilehti Okaz uutisoi Panama-papereista ja kertoi sen kytköksistä Syyriaan, mutta ei maininnut Saudi-kytköksiä.

Qatar

Upporikkaan Qatarin entisellä emiirillä Sheikh Hamad bin Khalifalla oli Neitsytsaarelle rekisteröity yhtiö Afrodille. Entinen pääministeri Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani omistaa yhtiön Neitsytsaarella, kolme yhtiötä Bahamalla ja neljä Panamassa. Yhtiöiden kautta on hallinnoitu muun muassa satojen miljoonien eurojen huvijahtia.

Israel

Mossack Fonsecan vuodetuista asiakirjoista löytyy tietoja noin 600 israelilaisesta yhtiöstä ja 850 israelilaisesta osakkaasta. Suuria skandaaleja ei ole tiettävästi luvassa, sillä Israelin veroviranomaiset ovat vuosia sitten käynnistäneet vapaaehtoisen ohjelman, jonka kautta veronkiertäjät voivat tulla ulos kaapista. Israelilainen Haaretz-lehti uutisoi Panama-papereista laajasti.

Chile

Korruptiota tarkkailevan Transparency Internationalin Chilen puheenjohtaja erosi maanantaina sen jälkeen, kun hänen nimensä yhdistyi Panama-papereissa ainakin viiteen offshore-yhtiöön.

Vaikka puheenjohtajaa ei syytetty laittomuuksista, vuoto asetti hänen asemansa kyseenalaiseksi. Kaikki viisi mainittua yhtiötä oli rekisteröity Bahama-saarille. Lakimiehenä työskentelevä Delaveu sanoi eronneensa, jotta ei aiheuttaisi haittaa järjestölle.

Argentiina

Yksi papereissa mainituista vaikutusvaltaisista ihmisistä on Argentiinan presidentti Mauricio Macri.

Asiakirjojen mukaan hän kuului yhdessä isänsä ja veljensä kanssa Fleg Trading Ltd -nimisen Bahamalle rekisteröityneen yrityksen hallitukseen. Yritys perustettiin vuonna 1998 ja lakkautettiin tammikuussa 2009.

Oppositio vaati välittömästi Macria selittämään roolinsa yhtiössä, ja osa vaati hänen eroaan. Vuoto on Macrille poliittisesti ongelmallinen siksikin, että hän on yrittänyt vedota argentiinalaisia palauttamaan kotimaahansa ja laillisen talouden piiriin ulkomaisilla tileillä ja ”sohvan alle” varastoidut miljoonat, kirjoittaa sanomalehti El País. Pääomapako ja harmaa talous ovat olleet iso ongelma Argentiinassa.

Myös jalkapallotähti Lionel Messi mainitaan papereissa. Espanjalaisen El Confidencial -lehden mukaan Messi hankki isänsä kanssa panamalaisen Mega Star Entreprises -yhtiön välikätenä toimineen liikeyrityksen kautta vain hieman sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin Espanjassa syytteet veronkierrosta.

Brasilia

Panama-papereihin kuuluu myös ainakin 107 yritystä, jotka ovat kytköksissä Brasilian öljyjätti Petrobrasin valtavaan korruptioskandaaliin. Rakennusyritysten epäillään maksaneen poliittisille puolueille ja Petrobrasin johtajille lahjuksia vastineeksi urakoista öljyjätin kanssa. Rikostutkinta on kuitenkin jatkuvasti laajentunut ja saanut yhä uusia haaroja.

Monet Panama-papereissa mainituista yrityksistä ovat brasilialaisia verosuunnitteluun erikoistuneita asianajotoimistoja.

Vuodon kohteena ollut panamalainen asianajofirma Mossack Fonseca on lisäksi brasilialaisille tuttu entuudestaan. Liittovaltion poliisi otti tammikuussa tutkintavankeuteen kuusi siihen kytköksissä olevaa ihmistä. Yrityksen epäillään auttaneen erilaisten järjestelyjen avulla lahjustutkinnan kohteena olevaa ex-presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa piilottamaan kiinteistöomaisuuttaan viranomaisilta.

Lähteet: The International Consortium of Investigative Journalists, Forbes, The Guardian, Haaretz.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  6. 6

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää