Valikko
Talous

Näin Panaman paperit ravisuttelevat Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa

Syyrian presidentin serkku kätki omistuksiaan peiteyhtiöön, Saudi-Arabian kuningas omistaa yhtiöiden kautta luksusasuntoja ja huvijahdin, Chilessä korruptionvastaisen järjestön johtaja erosi.

Kansainvälisen toimittajaryhmän julkaisemista vuodetuista Panama-papereista löytyy runsaasti yksityiskohtia Lähi-idän ja arabimaiden johtajista ja heidän perustamistaan merentakaisista veroparatiisiyhtiöistä.

Myöskään Latinalainen Amerikka ei ole säätynyt paljastuksilta.

Kyllästyminen korruptoituneeseen eliittiin oli yksi tärkeimmistä syistä sille, että kansa lähti kaduille arabikevään kansannousuissa 2011.

Esimerkiksi Tunisian presidentti Zine el-Abidine Ben Ali perheineen oli kahminut miljardiomaisuuden julkisista varoista. Rahat oli siirretty ulkomailla sijaitseville pankkitileille.

Ben Ali syöstiin vallasta Tunisian vallankumouksessa tammikuussa 2011. Tästä käynnistyi kansannousujen sarja arabimaissa.

Uudet paljastukset eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole nostattaneet poliittista kuohuntaa Lähi-idän maissa. Hallitsijasukujen harjoittamaa varallisuuskähmintää pidetään monessa maassa itsestäänselvyytenä. Toisaalta ihmiset saattavat myös olla väsyneitä tai liian pelokkaita ilmaisemaan ärtymystään.

Veroparatiisiyhtiötä voi käyttää veronkiertoon, mutta Persianlahden rikkaissa öljymaissa tätä ei välttämättä edes pidetä suurena ongelmana. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Qatarissa tuloveroja ei kerätä lainkaan.

Latinalaisessa Amerikassa paljastusten vaikutukset ovat olleet merkittävämpiä. Alla eriteltynä maa maalta, mitä paljastuksia Panaman papereista on toistaiseksi löytynyt ja millaisia vaikutuksia niillä on ollut.

Syyria

Asiakirjoista löytyy tietoja presidentti Bashar al-Assadin serkuista Rami ja Hafez Mahkloufista. Veljesten epäillään luoneen omaisuuden käyttämällä hyväksi sukulaisuussuhteitaan.

Rami Makhlouf perusti 2002 teleoperaattoriyhtiö Syriatelin. Hän omistaa yhtiöstä 63 prosenttia Britannian Neitsytsaarelle perustetun Drex Techonologies -yhtiön kautta. Yhtiötä on epäilty rahanpesusta. Hafez Makhloufi toimi aiemmin Syyrian tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun johdossa. Hän on auttanut veljeänsä rikastumaan uhkailemalla kilpailijoita.

Syyrian valtiollinen media ei uutisoinut Panama-papereista.

Egypti

Entisen presidentin Hosni Mubarakin poika Alaa Mubarak omisti Brittiläisillä Neitsytsaarilla Pan World Investment -yhtiön, jota hallinnoi sveitsiläinen Credit Suisse -pankki. Kun Mubarak syöstiin vallasta 2011, Neitsytsaarien viranomaiset vaativat lakiyhtiö Mossack Fonsecaa jäädyttämään Alaa Mubarakin yrityksen tilit. 2013 Mossack Fonseca sai noin 30 000 euron sakot siitä, ettei se ollut selvittänyt Alaa Mubarakin pankkitoimintaa. Mossack Fonseca irtaantui Pan Worldistä vasta huhtikuussa 2015.

Alaa Mubarak ei vastannut egyptiläisen Al-Bab-lehden kysymyksiin omistuksistaan.

Saudi-Arabia

Kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saudin nimi löytyy asiakirjoissa, jotka on yhdistetty Neitsytsaarelle ja Luxemburgiin perustettuihin yhtiöihin, joilla on kiinnitetty Lontoon luksusasuntoja ja omistettu huvijahti. Kruununprinssi Mohammad bin Naif on ostanut sveitsiläisen UBS-pankin kautta panamalaisia yhtiöitä Mossack Fonsecalta avatakseen pankkitilejä.

Saudilehti Okaz uutisoi Panama-papereista ja kertoi sen kytköksistä Syyriaan, mutta ei maininnut Saudi-kytköksiä.

Qatar

Upporikkaan Qatarin entisellä emiirillä Sheikh Hamad bin Khalifalla oli Neitsytsaarelle rekisteröity yhtiö Afrodille. Entinen pääministeri Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani omistaa yhtiön Neitsytsaarella, kolme yhtiötä Bahamalla ja neljä Panamassa. Yhtiöiden kautta on hallinnoitu muun muassa satojen miljoonien eurojen huvijahtia.

Israel

Mossack Fonsecan vuodetuista asiakirjoista löytyy tietoja noin 600 israelilaisesta yhtiöstä ja 850 israelilaisesta osakkaasta. Suuria skandaaleja ei ole tiettävästi luvassa, sillä Israelin veroviranomaiset ovat vuosia sitten käynnistäneet vapaaehtoisen ohjelman, jonka kautta veronkiertäjät voivat tulla ulos kaapista. Israelilainen Haaretz-lehti uutisoi Panama-papereista laajasti.

Chile

Korruptiota tarkkailevan Transparency Internationalin Chilen puheenjohtaja erosi maanantaina sen jälkeen, kun hänen nimensä yhdistyi Panama-papereissa ainakin viiteen offshore-yhtiöön.

Vaikka puheenjohtajaa ei syytetty laittomuuksista, vuoto asetti hänen asemansa kyseenalaiseksi. Kaikki viisi mainittua yhtiötä oli rekisteröity Bahama-saarille. Lakimiehenä työskentelevä Delaveu sanoi eronneensa, jotta ei aiheuttaisi haittaa järjestölle.

Argentiina

Yksi papereissa mainituista vaikutusvaltaisista ihmisistä on Argentiinan presidentti Mauricio Macri.

Asiakirjojen mukaan hän kuului yhdessä isänsä ja veljensä kanssa Fleg Trading Ltd -nimisen Bahamalle rekisteröityneen yrityksen hallitukseen. Yritys perustettiin vuonna 1998 ja lakkautettiin tammikuussa 2009.

Oppositio vaati välittömästi Macria selittämään roolinsa yhtiössä, ja osa vaati hänen eroaan. Vuoto on Macrille poliittisesti ongelmallinen siksikin, että hän on yrittänyt vedota argentiinalaisia palauttamaan kotimaahansa ja laillisen talouden piiriin ulkomaisilla tileillä ja ”sohvan alle” varastoidut miljoonat, kirjoittaa sanomalehti El País. Pääomapako ja harmaa talous ovat olleet iso ongelma Argentiinassa.

Myös jalkapallotähti Lionel Messi mainitaan papereissa. Espanjalaisen El Confidencial -lehden mukaan Messi hankki isänsä kanssa panamalaisen Mega Star Entreprises -yhtiön välikätenä toimineen liikeyrityksen kautta vain hieman sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin Espanjassa syytteet veronkierrosta.

Brasilia

Panama-papereihin kuuluu myös ainakin 107 yritystä, jotka ovat kytköksissä Brasilian öljyjätti Petrobrasin valtavaan korruptioskandaaliin. Rakennusyritysten epäillään maksaneen poliittisille puolueille ja Petrobrasin johtajille lahjuksia vastineeksi urakoista öljyjätin kanssa. Rikostutkinta on kuitenkin jatkuvasti laajentunut ja saanut yhä uusia haaroja.

Monet Panama-papereissa mainituista yrityksistä ovat brasilialaisia verosuunnitteluun erikoistuneita asianajotoimistoja.

Vuodon kohteena ollut panamalainen asianajofirma Mossack Fonseca on lisäksi brasilialaisille tuttu entuudestaan. Liittovaltion poliisi otti tammikuussa tutkintavankeuteen kuusi siihen kytköksissä olevaa ihmistä. Yrityksen epäillään auttaneen erilaisten järjestelyjen avulla lahjustutkinnan kohteena olevaa ex-presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa piilottamaan kiinteistöomaisuuttaan viranomaisilta.

Lähteet: The International Consortium of Investigative Journalists, Forbes, The Guardian, Haaretz.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  8. 8

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  9. 9

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  10. 10

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää