Talous

Halpaketju Tokmanni aikoo pörssiin

Kun kuluttajat pihistelevät taantuman takia, kaupan halpaliikkeet ovat menestyneet.

Halpakauppaketju Tokmanni aikoo listautua Helsingin pörssiin. Ketju kertoi eilen tiistaina suunnitelmastaan listautua pörssin päälistalle.

Tokmannilla oli viime vuoden lopulla 156 myymälää. Viime vuosina yhtiön Tarjoustalo- ja Robinhood-myymälöitä on siirretty Tokmanni-nimen alle.

Tokmanni pitää itseään Pohjoismaiden suurimpana halpakauppojen ketjuna. Se arvioi, että myymälöiden määrää voidaan kasvattaa vielä ainakin noin neljänneksellä.

Tokmannin teettämän selvityksen mukaan Suomessa olisi tilaa vielä runsaalle 40 myymälälle, joten verkosto voisi kasvaa 200 myymälään.

Yhtiö kertoo olevansa Suomessa halpakauppa-alan markkinajohtaja 38 prosentin osuudella. Halpahallilla on 15 prosentin osuus ja seuraavina ovat Kärkkäinen, Hong Kong ja Veljekset Keskinen.

Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiössä on tehty pörssilistautumisen eteen määrätietoisesti töitä seitsemän vuoden ajan. Väänänen tuli yhtiön johtoon seitsemän vuotta sitten.

Tokmannin perustajiin kuului Kyösti Kakkonen, joka aloitti toiminnan 1970-luvulla. Kakkonen on myynyt kokonaan omistuksensa. ”Hän on enää asiakas. Toivottavasti saamme hänet puhutuksi uudelleen omistajaksi osakeannin yhteydessä”, Väänänen sanoi.

Tokmannin nopea laajeneminen alkoi vuonna 2004, jolloin se osti seitsemän alueellista halpakauppaa ja siitä tuli alallaan ykkönen. Laajeneminen tuli mahdolliseksi, kun pääomasijoitusyhtiö Capman osti enemmistön yhtiön osakkeista.

Capman on nyttemmin luopunut omistuksestaan, ja yhtiön suurin omistaja on nyt pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital 83 prosentin osuudella. Suomalainen Rockers Tukku omistaa 11 prosenttia ja Tokmannin johto loput kuusi prosenttia.

Uusien osakkeiden myynnin lisäksi nykyiset omistajat aikovat annin yhteydessä myydä omia osakkeitaan. Nordic Capital aikoo kuitenkin jäädä merkittäväksi omistajaksi.

Osakeannin yksityiskohtia ei ole vielä päätetty. Tokmanni aikoo seuraavaksi ryhtyä tunnustelemaan sijoittajien kiinnostusta. Anti pyritään järjestämään ennen kesää.

Helsingin pörssiin on alkuvuonna tullut runsaasti yhtiöitä. Vilkkaus kertoo siitä, että kurssitaso on alkuvuoden notkahduksesta huolimatta edelleen melko korkea, koska vaihtoehtoisia sijoituksia on vaikea löytää.

Toisaalta notkahdus muistutti, että hyvät ajat voivat olla päättymässä ja on syytä kiirehtiä, jos aikoo ehtiä mukaan.

Helsingin pörssissä on toistaiseksi niukasti vähittäiskaupan alan yhtiötä. Niitä ovat Kesko, Stockmann ja Verkkokaup­pa.com.

Verkkokauppa tuli pörssiin kaksi vuotta sitten ja sen taival on ollut menestyksellinen. Sen osakekurssi on lähes kaksinkertaistunut.

Verkkokaupan osakkeita on ostettu, koska sijoittajat ilmeisesti uskovat, että verkkomyynnillä on kasvua edessään.

Tokmanni edustaa siihen verrattuna perinteistä tavaratalokauppaa.

Tokmannin etuna on kuitenkin taloudellinen taantuma. Kun kuluttajat pihistelevät ostoksissaan, halpakaupat ovat menestyneet.

Työntekijöitä 3 200

 Viime vuonna Tokmannin liikevaihto oli 755 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli 44 miljoonaa. Yhtiöllä oli noin 3 200 työntekijää.

 Yhtiö kertoo kasvaneensa kolmen viime vuoden aikana tasaisesti noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Kannattavuus on samaan aikaan pysynyt vakaana.

 Tokmannin myymälöissä oli viime vuonna 43 miljoonaa kassatapahtumaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tokmanni
 • Tavaratalot
 • Suomalaiset pörssiyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  7. 7

   Kolme epäiltyä poliisin huostassa, ainakin kuusi hyökkääjää kuollut ja Barcelonan yliajaja kateissa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  8. 8

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  9. 9

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  10. 10

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää