Talous

Outokumpu aloittaa yt-neuvottelut – ”Näin ei voi jatkaa”

”Emme odota, että teräksen markkinatilanne meitä pelastaisi”, sanoo viestintäjohtaja Saara Tahvanainen. Yhteistoimintaneuvotteluissa on enintään 140 työpaikkaa uhattuna Suomessa.

Teräksenvalmistaja Outokumpu aloittaa yhteistoimintaneuvottelut enintään 140 työpaikan vähentämisestä Suomessa, kertoo yhtiö tiedotteessa tiistaina.

Lisäksi yhtiö suunnittelee tiettyjen tuotannon tukitoimien ulkoistamista Torniossa. Ulkoistamistoimet koskisivat noin 100 työntekijää.

Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut myös Ruotsissa 90 työpaikan vähentämisestä. Kaikkiaan yhtiön yt-neuvottelujen ja tehostamistoimien arvioidaan johtavan 600 työpaikan vähentämiseen maailmanlaajuisesti.

Vähennysten kohteena ovat myynti, hallinto ja tukitoiminnot paitsi Suomessa myös globaalisti, kertoo Outokummun viestintäjohtaja Saara Tahvanainen. Vähennykset ovat osa laajempaa organisaatiorakenteen keventämistä.

”Haemme olemassa olevasta rakenteesta ratkaisuja, joilla saadaan ostettua aikaa pitkän tähtäimen muutosten tekemiseen, kuten tuotannon tehostamiseen”, hän sanoo.

Ulkoistamistoimenpiteet Torniossa kohdistuvat suunnittelutoimintoihin, varastotoimintoihin ja lähetystoimintoihin.

”Pääosa tehtävistä pysyy jatkossakin täällä tehtaassa, osaa voidaan tehdä kenties tehdä kauempana”, kertoo Tornion-tehtaan tuontantojohtaja Martti Sassi. Hänen mukaansa toimenpiteet ja yt-neuvottelut aloitetaan hyvin nopealla aikataululla.

Outokumpu työllistää Kemi-Tornion alueella noin 2 200 henkilöä. Määrä on pysynyt lähivuosina varsin samana, kertoo Sassi.

Yhtiö on tappiokierteessä ja myös velkaantunut hälyttävästi.

”Outokummulla on kahdeksan vuotta tappioita takana. On selvää, että näin ei voi jatkaa”, toteaa viestintäjohtaja Tahvanainen.

Hän muistuttaa, että yhtiössä on parin vuoden aikana jo tehty isoja muutoksia, kuten teolliset uudelleenjärjestelyt mukaan lukien sulattojen sulkemiset Saksassa ja tuotannon siirrot Saksasta Tornioon ja Ruotsiin. Toimet ovat johtaneet velkataakan vähenemiseen ja velkaantumisasteen laskuun.

Myös joulukuinen yrityskauppa, jolloin Outokumpu myi osuutensa kiinalaisyhtiö Shanghai Krupp Stainlessista, helpotti tilannetta. Yrityskaupan jäljiltä velkaantumisaste koheni siedettävään 69,1 prosenttiin.

Uudelleenjärjestelyt ovat vieneet Tahvanaisen mukaan paljon aikaa ja fokusta. Sinä aikana tuottavuuden parantamiseen tähtäävät, jatkuvat toimet ovat jääneet sivummalle.

”Nyt seuraava askel täytyy olla se, että pyritään tekemään voittoa.”

Teräksen valmistus on näinä aikoina vaikeaa liiketoimintaa. Ruostumattoman teräksen kysyntä kasvoi vain hivenen viime vuonna, ja ylitarjonta on laskenut hintoja. Hintojen halventuminen puolestaan on pienentänyt liikevaihtoa.

Toinen ongelma on se, että tuotteet seisovat pitkään varastoissa.

”Globaali kilpailu alalla on niin tiukka ja hintapaineet niin valtavat, että vaikka olemme jo tehneet paljon tappioiden leikkaamiseksi, meidän on jatkettava tehostustoimia riittävän taloudellisen tuloksen saamiseksi”, sanoo Tahvanainen.

”Emme odota, että teräksen markkinatilanne meitä pelastaisi. Tilanne on kaikille sama. Tärkeää on, miten asemoidumme suhteessa kilpailijoihin.”

Asiakaspuolella Outokumpu pyrkii jatkossa tekemään tiiviimpää yhteistyötä esimerkiksi autonvalmistajien kanssa ja lisäämään siten myyntiä.

Outokummun toimitusjohtaja vaihtui tammikuussa. Uusi toimitusjohtaja Roeland Baan on vuonna 1932 perustetun yhtiön ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja.

HS haastatteli tuoretta toimitusjohtajaa tammikuussa Suomen terästehtaan ja kaivoksen tulevaisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yt-neuvottelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  3. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  4. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää