Talous

Suomalaispankit: Emme tarjoa veroparatiiseja sijoituskohteiksi

Suomalaispankkien mukaan ne eivät tarjoa hallinta­yhtiöitä. OECD:n veroyksikön johtaja sättii Panamaa.

Suomessa toimivat isot ja pienemmätkin pankit vakuuttavat, että veroparatiiseista kertominen asiakkaille ei kuulu niiden palveluvalikoimaan.

Suomen suurin pankki OP sekä Danske, S-Pankki, Handelsbanken, FIM ja Evli sanovat, että ne eivät tarjoa asiakkailleen hallintayhtiöiden käyttöä Panamassa tai muissa veroparatiiseissa.

Helsingin Sanomat kysyi finanssiyhtiöiltä sekä kotimaan että ulkomaiden konttorien toiminnasta.

”Handelsbanken ei osallistu sellaisiin liiketoimiin tai tarjoa sellaisia tuotteita, jotka voidaan verolainsäädännön näkökulmasta tulkita kyseenalaisiksi”, suuresta ruotsalaisesta Handelsbankenista kerrottiin. ”Jos olemme asiasta epävarmoja, kieltäydymme olemasta mukana.”

OP:ta lukuun ottamatta kaikki vastanneet pankit olivat myös varmoja, että palveluita ei ole koskaan tarjottu. OP ei käytettävissä olleen ajan kuluessa saanut täyttä varmuutta asiaan.

Nordean Suomen maajohtaja ja koko konsernin riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoi maanantaina, että hallintayhtiöitä Panamaan on tarjottu vain pankin Luxemburgin tytäryhtiöstä käsin.

Muut Suomessa toimivat pankit siis vakuuttavat, että niillä ei ole ollut tällaista toimintaa edes Luxemburgissa.

Ruotsin Finanssivalvonta on jo kertonut aloittavansa Nor­dean toimista Luxemburgissa tutkinnan.

Suomen Finanssivalvonnan (Fiva) johtaja Anneli Tuominen sanoo, että Fiva keskustelee par­aikaa Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa siitä, aloittaako se tutkinnan myös Suomen Nor­dean pankkipalvelutoiminnasta.

Tuominen pitää hyvänä, että Ruotsin valvoja selvittää asiaa.

”Tällainen tapaus myös selventää tulkintoja siitä, mikä on laillista verosuunnittelua ja mikä on laitonta veronkiertoa. Pankki voi olla mukana tietenkin vain laillisessa verosuunnittelussa.”

Panaman tietovuodossa on tullut esiin veronkiertoon viittaavaa toimintaa pääsääntöisesti ennen vuotta 2009. Teollisuusmaiden järjestön OECD:n veroyksikön johtajan Pascal Saint-Amansin mukaan veronkiertoa onkin suitsittu merkittävästi viime vuosina. ”Veroparatiisien käyttö on vähentynyt. Kehitys on ollut massiivisen hyvää vuodesta 2009 lähtien. On vain yksi poikkeus: Panama”, Saint-Amans sanoo puhelimitse.

Pieni valtio on yhä suosittu veroparatiisi. Esimerkiksi Nordea perusti sinne vuototietojen mukaan asiakkaalleen hallintayhtiön vielä viime kesänä. Nordean mukaan sen asiakkailla on Panamassa edelleen noin 90 tällaista yhtiötä.

Suurta tietovuotoa ei pitäisikään ajatella laajan rikollisuuden paljastavana jäävuoren huippuna, Saint-Amans sanoo. Hänen mukaansa kyse on pikemminkin yhdestä röyhkeästä veroparatiisista, joka pitää yhä kiinni omista säännöistään.

”Panama-vuoto ei yllättänyt minua lainkaan. Se on maailman läpinäkymättömin paikka.”

OECD:n uuden sopimuksen myötä viranomaiset alkavat ­automaattisesti vaihtaa verotietoja vuoteen 2018 mennessä. Teoriassa tulojen piilottaminen verottajalta vaikeutuu merkittävästi. Mutta ei Panamassa.

Saint-Amans kuulee HS:ltä, että maa on järjestön sivujen mukaan sitoutunut sopimukseen.

”Tuo on virhe, poistamme sen välittömästi. Panama on yksin käskenyt koko muuta maailmaa painumaan hiiteen. Singapore, Hong Kong, Liechten­stein, kaikki muut ovat mukana.”

Sopimusta eivät ole allekirjoittaneet myöskään Yhdysvallat, Bahrain, Vanuatu ja Nauru. Niitä ei Saint-Amansin mukaan voi rinnastaa Panamaan. Hän toivoo, että maahan kohdistuva paine kasvaa nyt merkittävästi.

Myös Aalto-yliopiston yritysjuridiikan apulaisprofessori Tomi Viitala uskoo Panama-vuotojen edustavan pitkälti mennyttä maailmaa.

OECD:n verosopimuksen lisäksi Viitala mainitsee tärkeäksi virstanpylvääksi Yhdysvalloissa vuonna 2009 finanssikriisin jälkeen säädetyn Fatca-lain, joka velvoittaa veroparatiiseissa toimivia pankkeja ilmoittamaan amerikkalaisasiakkaidensa tilitiedot Yhdysvaltain verottajalle.

”Olisi sinisilmäistä ajatella, että kaikki ongelmat on sittemmin ratkaistu. Mutta selvästi verkko on kiristynyt ja veroparatiisien elintila supistunut.”

Viitala pitää Panama-vuotoja silti huolestuttavina, koska ne voivat rapauttaa ihmisten uskoa järjestelmään. Esimerkiksi suomalaisten veromyönteisyys on tällä hetkellä huippukorkea.

”Vaikka tietovuodossa mainitut muutama sata ihmistä Suomesta on pieni määrä, työssäkäyvien veronmaksajien silmissä tämä näyttää tosi huonolta. Ja se on pitkällä aikavälillä vaarallinen kehityssuunta.”

Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi suorassa lähetyksessä tänään klo 10. HS.fi/hstv

Suuri tietovuoto

 Kansainvälinen toimittajajoukko julkisti sunnuntaina Panaman veroparatiisista saadun suuren tietovuodon.

 Yli 11 miljoonaa asiakirjaa kattava kokonaisuus paljastaa laajamittaista, veronkiertoon viittaavaa toimintaa ympäri maailmaa.

 Tietovuodon mukaan ruotsalaispankki Nordea on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä vuosina 2004–2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Pankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  8. 8

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  9. 9

   Tiukka linjaus hallituksen riveistä: Uusi vaihtoehto peruuttaisi Suomen kansalaisuuden jihadisteilta

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää