Valikko
Talous

Näin Panamasta tuli yksi maailman merkittävimmistä veroparatiiseista – alkoholillakin oli osuutta asiaan

Kaikki alkoi sata vuotta sitten, kun amerikkalaiset laivayhtiöt alkoivat rekisteröityä Panamaan vältelläkseen veroja ja muita säädöksiä.

Panaman tietovuoto on nostattanut valokeilaan yhden maailman merkittävimmistä veroparatiiseista, Keski-Amerikassa sijaitsevan Panaman tasavallan.

Panaman tarina yhtenä maailman merkittävimmistä veroparatiiseista alkoi jo lähes sata vuotta sitten, vuonna 1919.

Alkoholillakin oli osuutta asiaan.

Viisi vuotta aiemmin vuonna 1914 Panama oli avannut laivaliikenteelle kanavan, joka kaivettiin Panamankannaksen poikki.

Panaman kanava yhdisti Tyynen valtameren ja Atlantin toisiinsa säästäen laivoilta 13 000 kilometrin matkan, jonka nämä olisivat muutoin joutuneet tekemään kiertämällä Etelä-Amerikan Kap Hornin kautta.

Yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä nimetty kanava nostatti Panaman merkittävään asemaan globaalissa laivaliikenteessä. Kanavasta kehittyi myös Panaman talouden selkäranka.

Laivaliikenteen kannalta tärkeällä paikalla sijaitseva Panama alkoi rekisteröidä ulkomaalaisia aluksia lippunsa alle 1919.

Ensimmäisten joukossa oli amerikkalainen öljy-yhtiö Standard Oil, joka halusi vältellä amerikkalaisia veroja ja muita säännöksiä, kertoo norjalaisen taloustutkimusinstituutio SNF:n vuonna 2013 julkaisema tutkimus.

Standard Oilin perässä seurasi useita muita amerikkalaisia varustamoja ja laivayhtiöitä. Yksi syy siirtyä Panaman lipun alle oli Panaman liberaali alkoholipolitiikka.

Yhdysvalloissa oli tuolloin voimassa kieltolaki. Panamaan rekisteröityneet amerikkalaiset matkustajalaivat saivat kuitenkin tarjota matkustajilleen alkoholia rikkomatta lakia, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Rahoitusala seurasi laivayhtiöiden vanavedessä 1927. Tuolloin Wall Streetin finanssipiirit auttoivat Panaman hallitusta luomaan monia muita maita selvästi löyhemmän yhtiölainsäädännön, kertoo norjalainen SNF.

Lakimuutosten myötä kuka tahansa pystyi perustamaan Panamaan yhtiön, joka sai toimia verovapaasti ja salaisesti, ilman että viranomaiset kyselivät liikoja.

Panaman kulta-aika veroparatiisina käynnistyi kuitenkin vasta puoli vuosisataa myöhemmin, 1970-luvulla. Taustalla oli öljykriisi, joka oli nostattanut öljyn hintaa ja järisyttänyt maailmantaloutta.

Panama otti käyttöön Sveitsin mallin mukaisen pankkisalaisuuden, lakkautti valuuttasäännöstelyn ja laati uusia asetuksia yritysten verovapauksille, kertoo SNF. Näin Panama alkoi muistuttaa tyypillistä modernia veroparatiisia.

Viimeistään seuraavalla vuosikymmenellä Panama alkoi vetää puoleensa myös huumerahaa.

Diktaattori Manuel Noriega nousi valtaan Panamassa 1983. Samaan aikaan naapurimaassa Kolumbiassa huumeringit ansaitsivat vuosittain miljardeja euroja kokaiinikaupalla ja huumeiden salakuljetuksella.

Noriega auttoi Kolumbiassa toimivaa Medellín huumekartellia kätkemään rahojaan Panamaan, kertoo CNN.

Aiemmin Yhdysvallat oli pitänyt Noriegaa liittolaisenaan taistelussa kommunismia vastaan. Yhdysvallat syöksi hänet kuitenkin vallasta tekemällä sotilasoperaation Panamaan 1989.

Noriegan valtakauden aikana Panaman maine rikollisliigojen rahanpesuparatiisina ehti lujittua.

3,6 miljoonan asukkaan Panamaan on rekisteröitynyt nykyään jopa 370 000 kansainvälistä yritystä. Tämä on kolmanneksi eniten maailmassa Brittiläisten Neitsytsaarien ja Hongkongin jälkeen.

Rahoitusala on hyvin merkittävä Panaman kansantaloudelle. Vuonna 2005 finanssitoimintaan liittyvä välitystyö tuotti 7,2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Vaikka maailmassa on monia muitakin veroparatiiseja, Panamaa pidetään yhtenä sitkeimmistä.

Panamaa on houkuttava kohde, koska yrityksen perustaminen on tehty maan lainsäädännössä niin helpoksi, summaa SNF. Panama on siinä mielessä perinteinen veroparatiisi, että siellä ei veroteta lainkaan ulkomaalaisia yrityksiä.

Ennen kaikkea Panaman lainsäädäntö estää tehokkaasti ulkomaalaisten oikeusviranomaisten tiedonkeruun, minkä vuoksi sitä pidetään ihanteellisena maana veronkierrolle ja myös rikollisten rahanpesulle.

Kansainvälisen toimittajaryhmän tietovuoto on ”valottanut salailun kulttuuria ja käytäntöjä Panamassa”, kiteytti taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n johtaja Angel Gurría maanantaina tiedotteessa.

”Panama on viimeinen suuri vastarannankiiski, joka yhä sallii pääomien piilottelemisen vero- ja lainvalvontaviranomaisilta ulkomailla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Panama
 • Talousrikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  2. 2

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Koiviston hautajaisia harjoiteltiin Hietaniemessä – kulkueen tieltä on siirretty kymmeniä autoja

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  8. 8

   Himalajan sherpoilla on lähes yli-inhimilliset kiipeilygeenit

  9. 9

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  3. 3

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää