Valikko
Talous

Näin Panamasta tuli yksi maailman merkittävimmistä veroparatiiseista – alkoholillakin oli osuutta asiaan

Kaikki alkoi sata vuotta sitten, kun amerikkalaiset laivayhtiöt alkoivat rekisteröityä Panamaan vältelläkseen veroja ja muita säädöksiä.

Panaman tietovuoto on nostattanut valokeilaan yhden maailman merkittävimmistä veroparatiiseista, Keski-Amerikassa sijaitsevan Panaman tasavallan.

Panaman tarina yhtenä maailman merkittävimmistä veroparatiiseista alkoi jo lähes sata vuotta sitten, vuonna 1919.

Alkoholillakin oli osuutta asiaan.

Viisi vuotta aiemmin vuonna 1914 Panama oli avannut laivaliikenteelle kanavan, joka kaivettiin Panamankannaksen poikki.

Panaman kanava yhdisti Tyynen valtameren ja Atlantin toisiinsa säästäen laivoilta 13 000 kilometrin matkan, jonka nämä olisivat muutoin joutuneet tekemään kiertämällä Etelä-Amerikan Kap Hornin kautta.

Yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä nimetty kanava nostatti Panaman merkittävään asemaan globaalissa laivaliikenteessä. Kanavasta kehittyi myös Panaman talouden selkäranka.

Laivaliikenteen kannalta tärkeällä paikalla sijaitseva Panama alkoi rekisteröidä ulkomaalaisia aluksia lippunsa alle 1919.

Ensimmäisten joukossa oli amerikkalainen öljy-yhtiö Standard Oil, joka halusi vältellä amerikkalaisia veroja ja muita säännöksiä, kertoo norjalaisen taloustutkimusinstituutio SNF:n vuonna 2013 julkaisema tutkimus.

Standard Oilin perässä seurasi useita muita amerikkalaisia varustamoja ja laivayhtiöitä. Yksi syy siirtyä Panaman lipun alle oli Panaman liberaali alkoholipolitiikka.

Yhdysvalloissa oli tuolloin voimassa kieltolaki. Panamaan rekisteröityneet amerikkalaiset matkustajalaivat saivat kuitenkin tarjota matkustajilleen alkoholia rikkomatta lakia, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Rahoitusala seurasi laivayhtiöiden vanavedessä 1927. Tuolloin Wall Streetin finanssipiirit auttoivat Panaman hallitusta luomaan monia muita maita selvästi löyhemmän yhtiölainsäädännön, kertoo norjalainen SNF.

Lakimuutosten myötä kuka tahansa pystyi perustamaan Panamaan yhtiön, joka sai toimia verovapaasti ja salaisesti, ilman että viranomaiset kyselivät liikoja.

Panaman kulta-aika veroparatiisina käynnistyi kuitenkin vasta puoli vuosisataa myöhemmin, 1970-luvulla. Taustalla oli öljykriisi, joka oli nostattanut öljyn hintaa ja järisyttänyt maailmantaloutta.

Panama otti käyttöön Sveitsin mallin mukaisen pankkisalaisuuden, lakkautti valuuttasäännöstelyn ja laati uusia asetuksia yritysten verovapauksille, kertoo SNF. Näin Panama alkoi muistuttaa tyypillistä modernia veroparatiisia.

Viimeistään seuraavalla vuosikymmenellä Panama alkoi vetää puoleensa myös huumerahaa.

Diktaattori Manuel Noriega nousi valtaan Panamassa 1983. Samaan aikaan naapurimaassa Kolumbiassa huumeringit ansaitsivat vuosittain miljardeja euroja kokaiinikaupalla ja huumeiden salakuljetuksella.

Noriega auttoi Kolumbiassa toimivaa Medellín huumekartellia kätkemään rahojaan Panamaan, kertoo CNN.

Aiemmin Yhdysvallat oli pitänyt Noriegaa liittolaisenaan taistelussa kommunismia vastaan. Yhdysvallat syöksi hänet kuitenkin vallasta tekemällä sotilasoperaation Panamaan 1989.

Noriegan valtakauden aikana Panaman maine rikollisliigojen rahanpesuparatiisina ehti lujittua.

3,6 miljoonan asukkaan Panamaan on rekisteröitynyt nykyään jopa 370 000 kansainvälistä yritystä. Tämä on kolmanneksi eniten maailmassa Brittiläisten Neitsytsaarien ja Hongkongin jälkeen.

Rahoitusala on hyvin merkittävä Panaman kansantaloudelle. Vuonna 2005 finanssitoimintaan liittyvä välitystyö tuotti 7,2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Vaikka maailmassa on monia muitakin veroparatiiseja, Panamaa pidetään yhtenä sitkeimmistä.

Panamaa on houkuttava kohde, koska yrityksen perustaminen on tehty maan lainsäädännössä niin helpoksi, summaa SNF. Panama on siinä mielessä perinteinen veroparatiisi, että siellä ei veroteta lainkaan ulkomaalaisia yrityksiä.

Ennen kaikkea Panaman lainsäädäntö estää tehokkaasti ulkomaalaisten oikeusviranomaisten tiedonkeruun, minkä vuoksi sitä pidetään ihanteellisena maana veronkierrolle ja myös rikollisten rahanpesulle.

Kansainvälisen toimittajaryhmän tietovuoto on ”valottanut salailun kulttuuria ja käytäntöjä Panamassa”, kiteytti taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n johtaja Angel Gurría maanantaina tiedotteessa.

”Panama on viimeinen suuri vastarannankiiski, joka yhä sallii pääomien piilottelemisen vero- ja lainvalvontaviranomaisilta ulkomailla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Panama
 • Talousrikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Susi nappasi pojan kädestä Ähtärin eläintarhassa – pojalle vakavia vammoja

  2. 2

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  5. 5

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  6. 6

   Amerikkalaista tosi-tv-sarjaa kuvattiin Lapissa – The Bachelor esittelee Suomea sadoille miljoonille katsojille

  7. 7

   Timo Taponen osti kaksi panssarivaunua, joilla ei saa ajella maanteillä – ”En itsekään tykkäisi, että tällainen tulisi Hyvinkään keskustassa vastaan”

  8. 8

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  9. 9

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  10. 10

   Poikaystävä vangittiin epäiltynä 17-vuotiaan tytön murhasta Nokialla – Naapuri: ”Näitä syrjäytyneitä on koko ajan enemmän ja enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  2. 2

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  5. 5

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  6. 6

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  9. 9

   Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

  10. 10

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää