Valikko
Talous

Kehittävätkö tietokoneet tietoisuuden? Totta kai, sanoo suomalainen tekoäly-yrittäjä

Suomalainen tekoäly-yritys rakentaa tulevaisuutta, jossa älykkäät ja itsestään tietoiset koneet pystyvät samaan kuin ihminen.

Kansalliseepos Kalevalassa rikkauksia pursuavan Sammon takominen oli hikistä ja raskasta työtä.

Pienessä helsinkiläisessä toimistossa hiki ei virtaa, mutta näppäimistöjä takovat työntekijät saattavat silti kehitellä rakennuspalikoita tulevaisuuden Sampoon.

Toimitusjohtaja Harri Valpola viime vuonna perustetusta The Curious AI Company -yrityksestä puhuu tulevaisuudesta, jossa älykkäistä koneista tulee eräänlaisia Sampoja. Koneet ottavat hoitaakseen ihmisten tekemät työt ja vapauttavat ihmisten ajan itsensä toteuttamiseen.

”Se on ihan mahdollinen utopia”, Valpola sanoo.

Jotta Valpolan kuvailema tulevaisuus voisi toteutua, tekoälyn ja robotiikan pitää ottaa vielä monta loikkaa.

Curious AI haluaa olla mukana seuraavassa loikassa. Yritys hyödyntää Suomen yliopistoihin kertynyttä osaamista tekoälyn haarassa, jota kutsutaan ohjaamattomaksi koneoppimiseksi.

Nykyinen tekoäly pohjaa niin sanottuun ohjattuun koneoppimiseen. Kone opetetaan esimerkiksi tunnistamaan numeroita siten, että sille näytetään valtava määrä kuvia ja kerrotaan, mikä numero kussakin kuvassa on.

Ohjattu oppiminen on edennyt nopeasti, koska tietokoneiden laskentateho on kehittynyt valtavasti ja kyky ohjelmoida monimutkaisia koneita parantunut.

Tällaiseen ohjattuun oppimiseen perustui esimerkiksi teknologiayhtiö Googlen kehittämä Alphago-ohjelma, joka sensaatiomaisesti päihitti ensi kertaa ammattilaispelaajan go-lautapelissä.

”Go on merkkipaalu, jonka saavuttamista pidettiin lähes mahdottomana, koska tietokoneelta puuttui kyky ihmisen tasoiseen hahmontunnistukseen. Enää ei puutukaan”, Valpola sanoo.

Curious AI pyrkii siihen, että koneelle annettaisiin vain muutamia esimerkkejä, jonka jälkeen kone tekisi havaintoja ja oppisi itsenäisesti.

Valpola kertoo yhtiön pystyneen maailman parhaaseen suoritukseen yleisesti käytetyssä testiongelmassa, jossa kone opetetaan tunnistamaan numerot 60 000:n lukua esittävän kuvan avulla. Yhtiön ohjelmoima kone oppi tunnistamaan numerot, vaikka sille kerrottiin vain 100 kuvan sisältö.

”Tämä muistuttaa paljon enemmän sitä, miten ihminen oppii.”

Nykyistä ohjattua oppimista rajoittaa se, että kone tarvitsee valtavat määrät valmiiksi luokiteltua aineistoa. Jos koneelle riittäisi vain muutama esimerkki, tekoälyn mahdollisuudet kasvaisivat huomattavasti.

Lähivuosina Valpola odottaa koneiden kehittyvän oikeasti hyödyllisiksi virtuaaliassistenteiksi ja virtuaalityöntekijöiksi, jotka pystyvät yksinkertaiseen tietotyöhön.

Curious AI keskittyy toistaiseksi tutkimukseen, eikä varsinaisen liiketoiminnan ole tarkoituskaan alkaa lähiaikoina.

Kun Curious AI osaa koodata paremmin oppivia ohjelmistoja, yhtiö aikoo myydä teknologioitaan muiden yritysten käyttöön. Yritys aikoo ryhtyä kehittämään esimerkiksi teknologiaa sisällön tunnistamiseksi liikkuvasta kuvasta.

Tulevaisuus, jossa koneet voivat tehdä kaiken, voi olla muutakin kuin onnellinen utopia.

Valpolan mukaan ihmisten toimeentulo ei voi enää perustua ansiotyöhön, koska työt kannattaa teettää koneilla. Tämä tarkoittaa sitä, että koko nykyinen yhteiskuntajärjestelmä pitää muuttaa.

Tekoälyn kehittyessä pohdittavaksi voi tulla muitakin filosofisia kysymyksiä. Valpola pitää selvänä, että ennen pitkää koneille kehittyy tietoisuus.

”Tekoälyn pitää seurata omaa toimintaansa ja ajatteluansa, jotta se pystyy ohjaamaan niitä. Se tarkoittaa, että siitä tulee siinä mielessä tietoinen.”

Tekoälyyn liitetään myös uhkia. Teknologiayrittäjät Bill Gates ja Elon Musk sekä kosmologi Stephen Hawking ovat varoitelleet tekoälyn ja robotiikan vaaroista esimerkiksi sotilaskäytössä.

Tekoälyn riistäytyminen hallinnasta on suosittu tieteiskirjallisuuden ja elokuvien aihe. Kukapa Terminator-elokuvia nähnyt ei muistaisi ihmiskunnan tuhoamiseen pyrkivää Skynetiä?

Valpola ei tunnu olevan huolissaan. Tekoäly ei ole evoluution tuote, joten sillä ei ole luonnonvalinnassa selviytymiseen vaadittuja ominaisuuksia, kuten itsekkyyttä tai kaipuuta itsenäisyyteen.

”Ihminen ei suostu pitkäksi aikaa sortovaltaan, mutta ei ole mitään syytä, miksi tietokone ei olisi tyytyväinen palvelija”, Valpola sanoo.

”Paljon suurempi uhkakuva on se, että tällä teknologialla pieni joukko ihmisiä voisi alistaa ison joukon ihmisiä.”

Tekoälyohjelmistoja muille yrityksille

 Curious AI perustettiin viime vuonna. AI tulee sanoista artificial intelligence, suomeksi tekoäly.

 Yhtiö kehittää tekoälyohjelmistoja muille yrityksille.

 Curious AI:ssa on tätä nykyä kymmenen työntekijää.

 Yhtiötä rahoittavat pääomasijoittajat Lifeline Ventures Suomesta sekä yhdysvaltalainen Invus Group LLC ja brittiläinen Balderton Capital.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Robotit
 • Kasvuyritykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

  10. 10

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää