Valikko
Talous

EU haluaa panna suur­yritysten vero­kikkailun kuriin – uusi direktiivi pakottaisi yritykset maakohtaiseen raportointiin

Tuhannet suuryritykset joutuisivat avaamaan tulonsa ja veronsa EU-maissa. Direktiivi voisi vaikeuttaa verosuhmurointia ja parantaa pienten firmojen kilpailuasetelmaa.

Bryssel

Euroopan unionin komissio yrittää panna kuriin kansainvälisten suuryritysten verovälttelyn EU-maissa. Tiistaina julkaistun direktiiviehdotuksen myötä yli 750 miljoonan euron globaalia liikevaihtoa tekevät yritykset joutuisivat jatkossa ilmoittamaan kussakin EU-maassa saamansa tulot ja maksamansa verot.

Komission mukaan uusi sääntö koskisi yli kuuttatuhatta yritystä, jotka ovat kotoisin joko EU-maista tai niiden ulkopuolelta. EU:n arvion mukaan useissa maissa toimivat yritykset maksavat keskimäärin noin 30 prosenttia vähemmän veroja kuin vastaavat yhdessä EU-maassa toimivat yritykset.

”Kun joku maksaa vähemmän, jonkun toisen on maksettava enemmän. Se asettaa pienemmät yritykset kilpailullisesti epäedulliseen tilanteeseen”, rahoituskomissaari Jonathan Hill kertoo.

Jotkut yritykset – kuten it-jätit Facebook ja Google – ovat onnistuneet välttämään lähes kokonaan verot joissakin EU-maissa. Esimerkiksi Facebook maksoi vuonna 2014 vain 4 327 puntaa yritysveroa Britanniassa, vähemmän kuin keskiverto brittityöläinen.

Komissio toivoo, että kirjanpitodirektiiviin tehtävä muutos hyväksyttäisiin nopeasti sekä EU-parlamentissa että jäsenmaissa, minkä jälkeen jäsenmaiden pitäisi säätää direktiivin henkinen laki vuoden kuluessa sen voimaan astumisesta.

Viikko sitten julkaistut Panama-paljastukset ovat kasvattaneet veronkierron vastaista mielialaa Euroopassa. Mutta suuttumusta on ollut aiemminkin, esimerkiksi pari vuotta sitten paljastuneen Luxemburgin verovälttelyskandaalin LuxLeaksin jälkeen.

Komission arvion mukaan suuryritysten verosuhmurointi aiheuttaa vuosittain noin 50–70 miljardin euron loven EU-jäsenmaiden tuloihin.

EU-komission mukaan tiistainen direktiiviehdotus on reilu ja tarkkaan harkittu, eikä sen pitäisi vaikuttaa suuryritysten kilpailukykyyn.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis vakuutti, että Eurooppa marssii eturintamassa, mitä tulee veronkierron vastaisiin toimiin. Hänen mukaansa direktiivimuutos ei aiheuta minkäänlaista taakkaa pienille ja keskisuurille yrityksille, eikä myöskään pakota suuryrityksiä paljastamaan liikesalaisuuksiaan.

Jos komission ehdotus menee läpi, suuryritysten pitää jatkossa ilmoittaa muun muassa maksamansa verot, maksuun tulleet verot, tulot ennen veroja, liikevaihto ja työntekijöiden määrä. Tällainen raportointi on tehtävä maakohtaisesti.

Kaikki EU-alueella toimivat suuryritykset joutuisivat lisäksi ilmoittamaan, miten suurta niiden liiketoiminta on EU:n ulkopuolella

”Suuri yleisö saa tietää, miten paljon veroja kussakin EU-maassa on maksettu ja onko merkittäviä tuloja siirretty EU-alueen ulkopuolelle”, komissio lupaa.

Oikeudenmukaista verotusta ajavat aktivistijärjestöt ovat kiitelleet komission uutta terhakkuutta veronkierron kitkemiseksi. Ja toisaalta on esitetty arvostelua, että otteet ovat yhä riittämättömiä.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan joitakin aktivisteja harmittaa tiistainen direktiiviehdotus, koska siinä ei vaadita yrityksiltä maakohtaista selontekoa EU:n ulkopuolisista tuloista ja veroista. Tämä mahdollistaa verokeplottelun jatkossakin.

Vaatimus maakohtaisesta raportoinnista ja sen tuomasta läpinäkyvyydestä on pitkään vellonut hanke, jota on yritetty edistää esimerkiksi EU-parlamentissa.

EU-komissio on käynyt viime aikoina entistä aggressiivisemmin kansainvälisten yhtiöiden saamien verohuojennusten kimppuun. Tammikuussa komissio määräsi 35 yhtiötä maksamaan 700 miljoonan euron verosaatavat Belgialle. Kyseiset verohuojennukset rinnastettiin kilpailua vääristävään valtiontukeen.

Viime joulukuussa komissio alkoi tutkia pikaruokayhtiö McDonald’sin verotusta Luxemburgissa. Komission mielestä jotain mätää voi olla siinä, että yhtiön saamista yli 250 miljoonan euron voitoista ei ollut maksettu senttiäkään yritysveroa suurherttuakunnan kirstuihin.

Jäsenmaiden verotukseen koskeminen on hankala aihe, koska jäsenmaat ovat osaltaan päättämässä EU-lainsäädännöstä ja ne kilpailevat keskenään monikansallisten yhtiöiden suosiosta. Lisäksi EU kilpailee talousblokkina muita mailman talousmahteja vastaan.

Verokomissaari Pierre Moscovici totesi tammikuussa EU-parlamentin kuulemisessa, että EU:n on oltava tarkkana, ettei liian tiukoilla laeilla haavoiteta EU-alueella toimivien yritysten kilpailukykyä.

Tämän hän sanoi nimenomaan pakolliseen maakohtaiseen vero- ja voittoraportointiin liittyen.

Yhdysvaltain hallinnosta taas on valitettu, että EU kohtelee amerikkalaisfirmoja epäreilulla tavalla.

”Meitä huolestuttaa se, että EU-komissio näyttää keskittyvän kohtuuttomalla tavalla amerikkalaisyrityksiin”, Yhdysvaltain kansainvälistä veropolitiikkaa johtava Robert Stack totesi Financial Times -lehdelle tammikuussa.

Parin vuoden takainen LuxLeaks-skandaali heikensi EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin uskottavuutta, sillä hän toimi Luxemburgin pää- ja valtiovarainministerinä niinä vuosina, kun jättiyhtiöille tarjottiin huokeita verojärjestelyjä.

Britanniassa pääministeri David Cameron puolestaan on joutunut Panama-kohun vuoksi selittelemään edesmenneen isänsä ulkomaisia sijoituksia ja omia veroasioitaan.

Vaikka Cameronin ei ole osoitettu tehneen mitään lainvastaista, hänen arvovaltansa on kärsinyt kolhun. Se voi vaikuttaa brittien mielialoihin, kun he päättävät kesäkuun kansanäänestyksessä, jääkö Britannia Cameronin toiveen mukaisesti osaksi EU:ta vai irtautuuko maa unionista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU
 • Panaman tietovuoto
 • Vero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  8. 8

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää