Valikko
Talous

EU haluaa panna suur­yritysten vero­kikkailun kuriin – uusi direktiivi pakottaisi yritykset maakohtaiseen raportointiin

Tuhannet suuryritykset joutuisivat avaamaan tulonsa ja veronsa EU-maissa. Direktiivi voisi vaikeuttaa verosuhmurointia ja parantaa pienten firmojen kilpailuasetelmaa.

Bryssel

Euroopan unionin komissio yrittää panna kuriin kansainvälisten suuryritysten verovälttelyn EU-maissa. Tiistaina julkaistun direktiiviehdotuksen myötä yli 750 miljoonan euron globaalia liikevaihtoa tekevät yritykset joutuisivat jatkossa ilmoittamaan kussakin EU-maassa saamansa tulot ja maksamansa verot.

Komission mukaan uusi sääntö koskisi yli kuuttatuhatta yritystä, jotka ovat kotoisin joko EU-maista tai niiden ulkopuolelta. EU:n arvion mukaan useissa maissa toimivat yritykset maksavat keskimäärin noin 30 prosenttia vähemmän veroja kuin vastaavat yhdessä EU-maassa toimivat yritykset.

”Kun joku maksaa vähemmän, jonkun toisen on maksettava enemmän. Se asettaa pienemmät yritykset kilpailullisesti epäedulliseen tilanteeseen”, rahoituskomissaari Jonathan Hill kertoo.

Jotkut yritykset – kuten it-jätit Facebook ja Google – ovat onnistuneet välttämään lähes kokonaan verot joissakin EU-maissa. Esimerkiksi Facebook maksoi vuonna 2014 vain 4 327 puntaa yritysveroa Britanniassa, vähemmän kuin keskiverto brittityöläinen.

Komissio toivoo, että kirjanpitodirektiiviin tehtävä muutos hyväksyttäisiin nopeasti sekä EU-parlamentissa että jäsenmaissa, minkä jälkeen jäsenmaiden pitäisi säätää direktiivin henkinen laki vuoden kuluessa sen voimaan astumisesta.

Viikko sitten julkaistut Panama-paljastukset ovat kasvattaneet veronkierron vastaista mielialaa Euroopassa. Mutta suuttumusta on ollut aiemminkin, esimerkiksi pari vuotta sitten paljastuneen Luxemburgin verovälttelyskandaalin LuxLeaksin jälkeen.

Komission arvion mukaan suuryritysten verosuhmurointi aiheuttaa vuosittain noin 50–70 miljardin euron loven EU-jäsenmaiden tuloihin.

EU-komission mukaan tiistainen direktiiviehdotus on reilu ja tarkkaan harkittu, eikä sen pitäisi vaikuttaa suuryritysten kilpailukykyyn.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis vakuutti, että Eurooppa marssii eturintamassa, mitä tulee veronkierron vastaisiin toimiin. Hänen mukaansa direktiivimuutos ei aiheuta minkäänlaista taakkaa pienille ja keskisuurille yrityksille, eikä myöskään pakota suuryrityksiä paljastamaan liikesalaisuuksiaan.

Jos komission ehdotus menee läpi, suuryritysten pitää jatkossa ilmoittaa muun muassa maksamansa verot, maksuun tulleet verot, tulot ennen veroja, liikevaihto ja työntekijöiden määrä. Tällainen raportointi on tehtävä maakohtaisesti.

Kaikki EU-alueella toimivat suuryritykset joutuisivat lisäksi ilmoittamaan, miten suurta niiden liiketoiminta on EU:n ulkopuolella

”Suuri yleisö saa tietää, miten paljon veroja kussakin EU-maassa on maksettu ja onko merkittäviä tuloja siirretty EU-alueen ulkopuolelle”, komissio lupaa.

Oikeudenmukaista verotusta ajavat aktivistijärjestöt ovat kiitelleet komission uutta terhakkuutta veronkierron kitkemiseksi. Ja toisaalta on esitetty arvostelua, että otteet ovat yhä riittämättömiä.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan joitakin aktivisteja harmittaa tiistainen direktiiviehdotus, koska siinä ei vaadita yrityksiltä maakohtaista selontekoa EU:n ulkopuolisista tuloista ja veroista. Tämä mahdollistaa verokeplottelun jatkossakin.

Vaatimus maakohtaisesta raportoinnista ja sen tuomasta läpinäkyvyydestä on pitkään vellonut hanke, jota on yritetty edistää esimerkiksi EU-parlamentissa.

EU-komissio on käynyt viime aikoina entistä aggressiivisemmin kansainvälisten yhtiöiden saamien verohuojennusten kimppuun. Tammikuussa komissio määräsi 35 yhtiötä maksamaan 700 miljoonan euron verosaatavat Belgialle. Kyseiset verohuojennukset rinnastettiin kilpailua vääristävään valtiontukeen.

Viime joulukuussa komissio alkoi tutkia pikaruokayhtiö McDonald’sin verotusta Luxemburgissa. Komission mielestä jotain mätää voi olla siinä, että yhtiön saamista yli 250 miljoonan euron voitoista ei ollut maksettu senttiäkään yritysveroa suurherttuakunnan kirstuihin.

Jäsenmaiden verotukseen koskeminen on hankala aihe, koska jäsenmaat ovat osaltaan päättämässä EU-lainsäädännöstä ja ne kilpailevat keskenään monikansallisten yhtiöiden suosiosta. Lisäksi EU kilpailee talousblokkina muita mailman talousmahteja vastaan.

Verokomissaari Pierre Moscovici totesi tammikuussa EU-parlamentin kuulemisessa, että EU:n on oltava tarkkana, ettei liian tiukoilla laeilla haavoiteta EU-alueella toimivien yritysten kilpailukykyä.

Tämän hän sanoi nimenomaan pakolliseen maakohtaiseen vero- ja voittoraportointiin liittyen.

Yhdysvaltain hallinnosta taas on valitettu, että EU kohtelee amerikkalaisfirmoja epäreilulla tavalla.

”Meitä huolestuttaa se, että EU-komissio näyttää keskittyvän kohtuuttomalla tavalla amerikkalaisyrityksiin”, Yhdysvaltain kansainvälistä veropolitiikkaa johtava Robert Stack totesi Financial Times -lehdelle tammikuussa.

Parin vuoden takainen LuxLeaks-skandaali heikensi EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin uskottavuutta, sillä hän toimi Luxemburgin pää- ja valtiovarainministerinä niinä vuosina, kun jättiyhtiöille tarjottiin huokeita verojärjestelyjä.

Britanniassa pääministeri David Cameron puolestaan on joutunut Panama-kohun vuoksi selittelemään edesmenneen isänsä ulkomaisia sijoituksia ja omia veroasioitaan.

Vaikka Cameronin ei ole osoitettu tehneen mitään lainvastaista, hänen arvovaltansa on kärsinyt kolhun. Se voi vaikuttaa brittien mielialoihin, kun he päättävät kesäkuun kansanäänestyksessä, jääkö Britannia Cameronin toiveen mukaisesti osaksi EU:ta vai irtautuuko maa unionista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU
 • Panaman tietovuoto
 • Vero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  9. 9

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää