Valikko
Talous

Matkustajamäärien raju kasvu pelastaa lentokenttämyymälät

Matkustajien kertaostokset lähtivät laskuun vuonna 2013, mutta helmikuun hurjat liikenneluvut yllättivät koko toimialan

Lentomatkustajien määrät ovat kasvaneet alkuvuonna odotettua voimakkaammin.

Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestö ACI Europen mukaan helmikuussa henkilöliikenne nousi keskimäärin yli 10,3 prosenttia.

Tieto on lohdullinen lentoasemien myymälöille, joiden myynti on kääntyi ensimmäistä kertaa globaalisti laskuun vuonna 2013. Viime aikoina myymälöissä on nähty hyvää kasvua.

Kun vuonna 2012 matkustajakohtainen keskiostos oli yli kymmenen dollaria, oli se viime vuonna enää runsaat seitsemän dollaria, lentoasemien myymälöiden myyntiä mittaavan Mondeléz World Travel -yhtiön johtaja Jaya Singh kertoi tiistaina Scandic Marinan kongressikeskuksessa Helsingissä.

Seminaarissa eurooppalaisten lentoasemien järjestö ACI Europen edustajat ja erityisesti lentoasemien myymälöiden johtajat ovat kokoontuneet alan tulevaisuutta. Maanantai-iltana alkanut kongressi päättyy keskiviikkona.

Verrattuna moneen muuhun kaupan alaan lentokenttämyymälöiden tulevaisuus näyttää valoisalta, arvioi World Duty Free Groupin (WDFG) toimitusjohtaja Eugenio Andrades HS:lle tiistaina.

”Matkustajien määrän kasvu on yllättänyt meidät kaikki. Ja ennustan että se tulee jatkumaan.”

WDFG on osa lentoasemien tax free -kauppaa hallitsevaa, Sveitsin pörssissä listattua Dufryä, joka hallitsee neljännestä maailman kaikkien lentoasemien myymälämyynnistä.

Dufry osti italialaisen Benettonin perheen hallitseman WDFG:n viime syksynä ja otti sen pois Milanon pörssistä.

Espanjalaissyntyinen Andrades vastaa kaupan jälkeen Dufryn Britannian, Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan toiminnoista.

Lentokenttämyymälöiden myynnin määrä on suurempi kuin äkkiseltään arvaisi – Helsingin seminaarissa myymälöiden vuotuinen globaali myynti arvioitiin yhdessä selvityksessä 142,5 miljardin dollarin eli noin 125 miljardin euron kokoiseksi.

Vertailun vuoksi, Suomen valtion tämän vuoden budjetti eli tulo- ja menoarvio on 54 miljardia euroa.

Lentomatkustamisen on yleisesti arvioitu kasvavan globaalisti viiden prosentin vuosivauhtia. Nykyinen vauhti ylittää selvästi nämä arviot.

Se on hyvä lohtu lentokenttien myymälöille tilanteessa, joita ovat viime vuosina vaivanneet eri maiden talousvaikeudet, valuuttojen heilunta, kiinalaisten ja venäläisten turistien määrän väheneminen ja matkakohteiden vaihtuminen haastavat koko toimialaa, niin kuin toimialan tilaa arvioi lentokenttä- ja verovapaan myynnin eurooppalaisen edunvalvontajärjestön ETRC:n pääjohtaja Sarah Branquinho omassa esitelmässään.

Hän on järjestövirkansa lisäksi yksi Dufryn johtajista.

Huolia aiheuttavat myös EU:n ja kansallisten viranomaisten määräykset tupakan myyntirajoituksista ja siitä, millaisia tietoja esimerkiksi ruoka-annosten ravinto-arvoista ynnä muusta tulee pakkauksissa antaa ja millä kielillä.

”Euroopassa puhutaan 23 kieltä. Jos tiedot täytyy kertoa kaikilla kielillä, pakkauksiin ei mahdu mitään muuta”, Branquinho kuvasi alan ongelmia.

Helsingissä järjestetyn ACI Europen lentoasemien kaupallisten toimijoiden ja myymälöiden 25. kerran järjestetystä vuosikokouksessa aamupäivän luennoilla kaikissa puheissa toistui yksi teema: Brändien, myymälöiden ja lentoasemien yhteistyö, jonka yhteisenä tavoitteena on –tietysti – matkustajatyytyväisyys.

”Mielestäni Helsinki–Vantaa käy tässä hyvästä esimerkistä”, WDFG:n Andrades sanoo.

Hän kertoo viittaavansa valtion lentokenttäyhtiö Finavian ja lentoyhtiön hyvään Finnairin yhteistyöhön ja mainitsee erityisenä esimerkkinä sen, miten kiinalaisten matkustajien matkustamistyytyväisyyteen on panostettu.

Finavia on viime aikoina investoinut myös runsaasti Helsinki–Vantaa-lentoaseman kehittämiseen ja avannut 70 uutta tai uusittua myymälää, kahvilaa ja ravintolaa. Investoinnit jatkuvat lähivuosina.

Lentoasemat ovat eri maissa yrittäneet lisätä myyntiä ohjaamalla matkustajia kulkemaan turvatarkastusten läpi väkisin myymälöiden läpi ja alentamaan ostokynnystä eri tavoin.

Eri ostajaryhmien tavoittelu on kuitenkin monimutkaista ja pitkälle jalostettua tiedettä globaaleilla markkinoilla.

Tiistain seminaarin pääpuhujana toimineen Mondeléz-yhtiön markkinatutkimusten mukaan myynnin kasvattamisen avainsanoja ovat tällaiset asiat:

Matkustajan entistä helpompi ja selkeämpi kulku, rauha, jännittävyys, stimulointi, monikulttuurisuus, sitouttaminen, wow-efekti, huomioarvo, lahjanomaisuus ja viime hetken impulssiostoihin houkuttelu.

Eli kaikenlaisia keskenään osin ristiriitaisia tavoitteita laidasta laitaan.

Dufry/WDFG:n toimitusjohtaja Andrades myöntää alan ristiriitaiset paineet, mutta vannoo silti ”parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen” nimiin.

”Yksin sellaista on vaikea luoda. Siksi me olemme kaikki täällä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  5. 5

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää