Valikko
Talous

Matkustajamäärien raju kasvu pelastaa lentokenttämyymälät

Matkustajien kertaostokset lähtivät laskuun vuonna 2013, mutta helmikuun hurjat liikenneluvut yllättivät koko toimialan

Lentomatkustajien määrät ovat kasvaneet alkuvuonna odotettua voimakkaammin.

Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestö ACI Europen mukaan helmikuussa henkilöliikenne nousi keskimäärin yli 10,3 prosenttia.

Tieto on lohdullinen lentoasemien myymälöille, joiden myynti on kääntyi ensimmäistä kertaa globaalisti laskuun vuonna 2013. Viime aikoina myymälöissä on nähty hyvää kasvua.

Kun vuonna 2012 matkustajakohtainen keskiostos oli yli kymmenen dollaria, oli se viime vuonna enää runsaat seitsemän dollaria, lentoasemien myymälöiden myyntiä mittaavan Mondeléz World Travel -yhtiön johtaja Jaya Singh kertoi tiistaina Scandic Marinan kongressikeskuksessa Helsingissä.

Seminaarissa eurooppalaisten lentoasemien järjestö ACI Europen edustajat ja erityisesti lentoasemien myymälöiden johtajat ovat kokoontuneet alan tulevaisuutta. Maanantai-iltana alkanut kongressi päättyy keskiviikkona.

Verrattuna moneen muuhun kaupan alaan lentokenttämyymälöiden tulevaisuus näyttää valoisalta, arvioi World Duty Free Groupin (WDFG) toimitusjohtaja Eugenio Andrades HS:lle tiistaina.

”Matkustajien määrän kasvu on yllättänyt meidät kaikki. Ja ennustan että se tulee jatkumaan.”

WDFG on osa lentoasemien tax free -kauppaa hallitsevaa, Sveitsin pörssissä listattua Dufryä, joka hallitsee neljännestä maailman kaikkien lentoasemien myymälämyynnistä.

Dufry osti italialaisen Benettonin perheen hallitseman WDFG:n viime syksynä ja otti sen pois Milanon pörssistä.

Espanjalaissyntyinen Andrades vastaa kaupan jälkeen Dufryn Britannian, Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan toiminnoista.

Lentokenttämyymälöiden myynnin määrä on suurempi kuin äkkiseltään arvaisi – Helsingin seminaarissa myymälöiden vuotuinen globaali myynti arvioitiin yhdessä selvityksessä 142,5 miljardin dollarin eli noin 125 miljardin euron kokoiseksi.

Vertailun vuoksi, Suomen valtion tämän vuoden budjetti eli tulo- ja menoarvio on 54 miljardia euroa.

Lentomatkustamisen on yleisesti arvioitu kasvavan globaalisti viiden prosentin vuosivauhtia. Nykyinen vauhti ylittää selvästi nämä arviot.

Se on hyvä lohtu lentokenttien myymälöille tilanteessa, joita ovat viime vuosina vaivanneet eri maiden talousvaikeudet, valuuttojen heilunta, kiinalaisten ja venäläisten turistien määrän väheneminen ja matkakohteiden vaihtuminen haastavat koko toimialaa, niin kuin toimialan tilaa arvioi lentokenttä- ja verovapaan myynnin eurooppalaisen edunvalvontajärjestön ETRC:n pääjohtaja Sarah Branquinho omassa esitelmässään.

Hän on järjestövirkansa lisäksi yksi Dufryn johtajista.

Huolia aiheuttavat myös EU:n ja kansallisten viranomaisten määräykset tupakan myyntirajoituksista ja siitä, millaisia tietoja esimerkiksi ruoka-annosten ravinto-arvoista ynnä muusta tulee pakkauksissa antaa ja millä kielillä.

”Euroopassa puhutaan 23 kieltä. Jos tiedot täytyy kertoa kaikilla kielillä, pakkauksiin ei mahdu mitään muuta”, Branquinho kuvasi alan ongelmia.

Helsingissä järjestetyn ACI Europen lentoasemien kaupallisten toimijoiden ja myymälöiden 25. kerran järjestetystä vuosikokouksessa aamupäivän luennoilla kaikissa puheissa toistui yksi teema: Brändien, myymälöiden ja lentoasemien yhteistyö, jonka yhteisenä tavoitteena on –tietysti – matkustajatyytyväisyys.

”Mielestäni Helsinki–Vantaa käy tässä hyvästä esimerkistä”, WDFG:n Andrades sanoo.

Hän kertoo viittaavansa valtion lentokenttäyhtiö Finavian ja lentoyhtiön hyvään Finnairin yhteistyöhön ja mainitsee erityisenä esimerkkinä sen, miten kiinalaisten matkustajien matkustamistyytyväisyyteen on panostettu.

Finavia on viime aikoina investoinut myös runsaasti Helsinki–Vantaa-lentoaseman kehittämiseen ja avannut 70 uutta tai uusittua myymälää, kahvilaa ja ravintolaa. Investoinnit jatkuvat lähivuosina.

Lentoasemat ovat eri maissa yrittäneet lisätä myyntiä ohjaamalla matkustajia kulkemaan turvatarkastusten läpi väkisin myymälöiden läpi ja alentamaan ostokynnystä eri tavoin.

Eri ostajaryhmien tavoittelu on kuitenkin monimutkaista ja pitkälle jalostettua tiedettä globaaleilla markkinoilla.

Tiistain seminaarin pääpuhujana toimineen Mondeléz-yhtiön markkinatutkimusten mukaan myynnin kasvattamisen avainsanoja ovat tällaiset asiat:

Matkustajan entistä helpompi ja selkeämpi kulku, rauha, jännittävyys, stimulointi, monikulttuurisuus, sitouttaminen, wow-efekti, huomioarvo, lahjanomaisuus ja viime hetken impulssiostoihin houkuttelu.

Eli kaikenlaisia keskenään osin ristiriitaisia tavoitteita laidasta laitaan.

Dufry/WDFG:n toimitusjohtaja Andrades myöntää alan ristiriitaiset paineet, mutta vannoo silti ”parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen” nimiin.

”Yksin sellaista on vaikea luoda. Siksi me olemme kaikki täällä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää