Valikko
Talous

Jatkuvista palvelu­katkoksista kärsivä Nordea peruskorjaa koko it-järjestelmänsä – ”Projekti on valtava”

Nordealla on ollut vuoden alusta palvelukatkoksia keskimäärin kerran kuukaudessa. Asiakkaiden mielestä pankin tiedottaminen on ollut häiriötapauksissa riittämätöntä.

Nordean verkko- ja mobiilipankkipalvelut ovat erityisesti kuluvan vuoden aikana kärsineet useista häiriöistä. Osassa tapauksista häiriöt ovat koskeneet myös korttimaksamista.

Vuoden alusta palvelukatkoksia on ollut keskimäärin kerran kuukaudessa. Tietoliikenteen häiriöiden syyksi pankki on yleensä maininnut ”tekniset ongelmat”, mikä ei ole pankin asiakasta paljonkaan valistanut.

Nordean asiakkaat ovat arvostelleet myös pankin tiedottamista, joka häiriötapauksissa on ollut heidän mielestään riittämätöntä.

Sekä teknisiin että tiedottamisen ongelmiin on Nordean varatoimitusjohtajan Jussi Mekkosen mukaan tulossa parannus kevään kuluessa.

”Teemme sunnuntaina 22. toukokuuta suuren uudistuksen tietotekniikassa. Yksi keskustietokoneistamme vaihdetaan uuteen, ja tietoliikenteen komponentteja uudistetaan. Järjestelmän tehoa nostetaan. Kapasiteettimme nousee merkittävästi”, hän kertoo.

Uudistuksen takia pankkipalveluihin tulee puoli vuorokautta kestävä käyttökatkos.

”Tiedotamme siitä hyvissä ajoin laajalti. Muutoinkin parannamme tiedossa olevista käyttökatkoksista tiedottamista”, Mekkonen lupaa.

Syyt Nordean verkko- ja mobiilipalvelujen viimeaikaisiin häiriöihin ovat Mekkosen mukaan moninaiset. Ongelmien taustalla on hänen mukaansa ollut aina eri syy. Ulkopuolisista palvelunestohyökkäyksistä ei kuitenkaan ole ollut kysymys.

Mekkonen vertaa Nordean käytössä olevaa tietoliikennejärjestelmää vanhaan taloon.

”Jos ikääntynyttä taloa ei kokonaan peruskorjata, sitä uusitaan yleensä yksi osa kerrallaan. Näin on ollut myös useiden pankkifuusioiden seurauksena syntyneen Nordean tietoliikennejärjestelmien laita. Järjestelmistä osa on ollut perua entisistä pankeista.”

Mekkonen jatkaa vertaustaan toteamalla, että vanhan talon asukkaat voivat muuttaa tilojen korjausten ajaksi pois kotoa, mutta tietoliikennejärjestelmän käyttäjiä ei voi sulkea pitemmäksi aikaa palvelujen ulkopuolelle ”osaremonttien” ajaksi.

”Tämä on erittäin hankala asia. Osa ongelmistamme on siis johtunut vanhan järjestelmän vioista ja osa järjestelmän uusimisista.”

”Lopulta vanhan talon osien uusiminen ei enää riitä, vaan edessä on peruskorjaus. Näin Nordeakin on päättänyt tehdä. Peruskorjaamme koko it-järjestelmämme. Projekti on valtava, ja se kestää useita vuosia. Intensiivisin vaihe Suomessa on tänä ja ensi vuonna.”

Mekkosen mukaan uuden tekniikan käyttöönotto tapahtuu useissa eri vaiheissa.

”Samaan aikaan lanseeraamme asiakkaille useita uusia digitaalisia palveluja, esimerkiksi mobiilimaksamisen nyt huhtikuun lopussa.”

Suuren uudistuksen tarpeeseen johti Mekkosen mukaan merkittävästi se, että ripeästi edennyt digitalisaatio on lisännyt pankkipalvelujen tapahtumamääriä odotettua nopeammin.

Tietoliikennejärjestelmän suuri muutos toukokuussa on ajoitettu Mekkosen mukaan ”mahdollisimman tavalliselle viikonlopulle”.

”Silloin ei ole vappu, äitienpäivä eikä koulujen lopettajaisia. Se on niin sanotusti vähiten huonoin ajankohta. Sunnuntaina 22. toukokuuta on verkkopalvelujen käyttökatkosten lisäksi myös korttikäytön katkoksia, mutta niistä tiedotamme tarkemmin lähempänä ajankohtaa.”

Aiempien häiriöiden ajoittumista kuukauden keskivaiheille Mekkonen pitää sattumana.

”Huoltotöissä pyrimme aina välttämään kuukaudenvaihdetta, jolloin on paljon maksuliikennettä.”

Teknisiin uudistuksiin liittyy aina riski siitä, että kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

”Mekin olemme varautuneet riskeihin testaamalla muutoksia ennalta. Operaatioita on harjoiteltu talven mittaan”, Mekkonen kertoo.

Muutostöiden yhteydessä tietoliikenteen kapasiteetti kasvaa, minkä Mekkosen mukaan pitäisi näkyä digitaalisten palvelujen nopeutumisena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palvelut
 • Tietoliikenne
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää