Talous

Taksiala on ”kuin Neuvostoliitosta”, jyrisee alan yrittäjä – ja lupaa uudistuksilla puolet halvempia kyytejä

Taksialan uudistuksista virisi kiivas keskustelu perjantaina. Sääntelyn purku voisi alentaa hintoja, sanoo taksiyrityksen toimitusjohtaja Jari Kujala.

Taksiliikenne on järjestetty Suomessa ”kuin Neuvostoliitossa”, sanoo alan yhden suurimman yrityksen Kajonin toimitusjohtaja Jari Kujala. Taksiliikenteen sääntelyä pitäisi taksi- ja pikkubussifirmaa johtavan Kujalan mielestä höllentää.

Liikenne on hänen mielestään niin tiukasti poliitikkojen ja virkamiesten otteessa, että tilanne muistuttaa itänaapurin viisivuotissuunnitelmia.

”Vuosikymmenten kuluessa alalle on muodostunut viidakko asioita, joita ei saa tehdä”, Kujala sanoo.

Taksialan uudistuksista virisi kiivas keskustelu perjantai-iltana, kun MTV uutisoi, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

MTV:n mukaan ministerin esitystä odotetaan ensi viikon alussa. Kilpailun avaus on osa ministerin uutta liikennekaareksi kutsuttua uudistusta, MTV kertoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi STT:lle, että asiaa ei ole käsitelty hallituksessa. Perussuomalaiset ei Soinin mukaan hyväksy taksiliikenteen avaamista kilpailulle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo HS:lle, että asiasta ei ole tehty päätöksiä. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä asiaa ei ole käsitelty. Uutinen tuli Satoselle yllätyksenä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen painotti HS:lle, että liikennekaaren valmistelu on yhä kesken.

”En tiedä, onko asiasta vielä hallituksen sisälläkään sovittu.”

Henkilöliikenne kuuluu apteekkitoiminnan kanssa toimi­aloihin, joita säännellään edelleen hyvin tiukasti.

Selvimmät rajat vetää lupajärjestelmä: ely-keskusten viranomaiset päättävät vuosittain taksilupien enimmäismäärästä. Lupien kiintiöistä pitäisi Kujalan mielestä päästä eroon.

Muitakin rajoituksia on. Kujala kertoo esimerkkinä, että jos yhtiön taksi tuo Kirkkonummelta asiakkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle, sen on käytännössä palattava tyhjänä takaisin. Taksit saavat lähtökohtaisesti toimia vain oman kuntansa ­alueella.

Autojen alhainen käyttöaste nostaa hintoja. Jos sääntelyä purettaisiin, Kujalan mukaan Helsingin keskustasta lentoasemalle voisi päästä edullisimmillaan alle 20 eurolla. Tätä nykyä matka maksaa noin 40 euroa.

Toisaalta esimerkiksi uudenvuodenaattona ja muina kiireisinä aikoina matkustaminen olisi nykyistä kalliimpaa.

Taksialaa on sekoittanut yhdysvaltalainen Uber, joka välittää selvästi edullisempia kyytejä kuin varsinaiset taksikeskukset. Uberin toiminta ei Suomessa ilmeisesti riko lakia, mutta ilman taksilupaa toimivia Uber-kuljettajia on tuomittu sakkoihin ja ansionmenetyksiin.

Kujalan mukaan kiinnostus Uberia kohtaan kertoo siitä, että suomalaiset haluaisivat taksialan uudistuvan.

Valtiolle ja kunnille saattaisi syntyä merkittäviä säästöjä, jos sääntelyä purettaisiin. Koululaiskyyteihin, sairaiden taksimatkoihin ja muihin kyyteihin käytetään vuosittain satoja miljoonia euroja.

Valtio on pyrkinyt tehostamaan kuljetusten ostamista, mutta edistys on ollut vähäistä.

Kujala sanoo, että jos palvelujen ostoja järkevöitettäisiin, hänen yrityksensä pystyisi tarjoamaan Kelan kustantamia sairaskuljetuksia ehkä 20 prosenttia halvemmalla kuin nykyisin.

Kaikki eivät taksialalla jaa Kujalan näkemyksiä. Helsingin Taksipalvelun toimitusjohtaja Tuomo Halminen sanoo, että sääntelyn vapauttaminen voisi nostaa hintoja ja lisätä harmaata taloutta.

”Sanoisin, että pääosa taksi­yrityksistä näkee nykytoiminnan hyvät puolet ja toisaalta muutoksen riskit”, Halminen sanoo.

Järjestäytyneitä taksinkuljettajia edustava AKT on huolissaan kuljettajien ansioista, jos sääntely puretaan.

Kujalan mielestä pelko on turha, koska provisiopalkalla työskentelevät kuljettajat hyötyisivät käyttöasteen kasvusta ja ajojen lisääntymisestä.

”Jos ajoja yhdistetään, työpaikkojen määrä vähenee”, sanoo taksialaa seuraava palkkasihteeri Juha Ollas AKT:stä.

Taksiyrityksiä edustava Taksiliitto näkee sääntelyssä kaksi vaihtoehtoa: joko hiotaan järjestelmää nykyisenkaltaisen sääntelyn pohjalta tai puretaan sääntely kokonaan.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo, että taksien vapauttaminen toisi mukanaan uusia palveluja ja uudenlaista hinnoittelua.

Sääntelyn purkaminen tarkoittaisi toisaalta melko varmasti myös sitä, että samalla katoaisi velvoite tarjota kyytejä ympäri vuorokauden. Koskinen vertaa tilannetta Ruotsiin, jossa taksimarkkinat on vapautettu.

”Ruotsissa on asukaslukuun nähden vähemmän takseja kuin meillä, heidän hintansa ovat korkeammat kuin meillä ja erityisesti maaseudulla taksipalvelujen saatavuus on huomattavasti heikompi”, Koskinen sanoo.

Kajonin Kujalan mukaan maaseudulla olisi paljon kuljetuksia, jotka voisi antaa taksien hoidettavaksi: kirjeet, paketit, ruokalähetykset ja niin edelleen. Kuljettajille voisi löytää ajoja sen sijaan, että autot odottavat kyytejä tyhjillään.

”Se on suurinta hölmöläisten hommaa”, Kujala sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksi
 • Taksit
 • Uber-taksit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää