Talous

Keskustelurobotit tulevat – pian internetin käyttäjällä voi olla oma digitaalinen sihteeri

Verkon jättiyritysten mielestä internetin tulevaisuus on toisilleen puhuvissa roboteissa.

Esimerkki lähitulevaisuudesta: Suunnittelet kaverin kanssa lomamatkaa Brasiliaan ja vaihdatte aiheesta viestejä esimerkiksi Skypessä tai Facebookin Messengerissä. Sitten mieleen tulee, että lennot voisi varata saman tien. Toinen teistä liittää keskusteluun kolmannen osapuolen, joka ei olekaan ihminen vaan mainostoimiston keskustelurobotti.

”Milloin pääsisimme kesäkuussa lentämään Rioon”, kysytte chatissa robotilta.

”Lentoja olisi esimerkiksi 12. kesäkuuta, jolloin kalentereissanne on tilaa. Varataanko”, robotti vastaa.

Jos verkon jättifirmoja on uskominen, käytämme internetiä näin jo lähivuosina.

”Botit ovat sitä, mitä sovellukset olivat hetki sitten”, sanoi Microsoftin toimitusjohaja Satya Nadella pari viikkoa sitten yhtiön tiedotustilaisuudessa.

Nadella viittasi yhtiön esittelemään uuteen teknologia-alustaan, jonka tarkoitus on luoda maailma, jossa nettisivujen ja sovellusten selailu korvautuu keskusteluilla ja viestittelyillä – kuten alun esimerkissä.

Microsoftin visiossa kullakin ihmisellä on oma ”digitaalinen avustaja” tai sihteeri, jota voi pyytää hoitamaan yksinkertaisia tehtäviä. Microsoftin oma Cortana-niminen avustaja pyörii jo nyt Windowsissa. Sitä voi pyytää kirjoittamalla tai puhumalla esimerkiksi tilaamaan ruokaa, hoitamaan teatterilippujen varauksia tai nettikaupan ostoksia. Toisessa päässä avustajan keskustelukumppanina on esimerkiksi kaupan robotti, jonka kanssa käyttäjän apuri asiat hoitaa.

”Tällainen maailma tulee olemaan tulevina vuosina”, Nadella sanoi.

Microsoft ei ole visioineen yksin. Viime viikolla Facebook esitteli suositun Messenger-viestiohjelmansa laajennuksen, joka toimii pitkälti samalla tavoin kuin Microsoftin visio.

Facebookin Messengerissä voi nyt käydä keskusteluja esimerkiksi uutissivujen kuten CNN:n robottien kanssa tai Yhdysvalloissa kutsua Uber-auton. Kaikki tämä tehdään vain lähettämällä muutaman sanan mittainen viestin ”keskustelukumppanille”, joka onkin yritys. Ideana on, että käyttäjän ei tarvitse poistua tutuista soveluksistaan saadakseen asiakaspalvelua, vaan automatisoitu asiakaspalvelu tuodaan suoraan asiakkaan luo.

Myös Facebook kehittää samanlaista henkilökohtaista avustajaa kokonaisuuden hallintaan kuin Microsoft. Samalla apajalla on myös esimerkiksi verkkokaupan jätti Amazon, joka toi viime vuonna markkinoille jatkuvasti kodissa kuulolla olevan laitteen, jolle voi huikkailla ääneen esimerkiksi Google-hakuja tai tilauksia Amazonin verkkokauppaan. Apple taas on kehitellyt jo vuosia omaa Siri-avustajaansa, mutta nyt muut yhtiöt aikovat viedä ideat vielä pidemmälle. Kik-chattisovellus taas esitteli oman robottialustansa aiemmin huhtikuussa.

Tällaiset keskustelupohjaiset käyttöliittymät eivät ole internetin mitassa uusi ilmiö. Erilaisia tekstipohjaisia automaatteja on nähty verkon alkuajoista lähtien, ja erityisen tuttuja ne ovat esimerkiksi takavuosien Irc-keskustelujen käyttäjille.

Nettiyhtiöiden haaveissa tällaisista boteista tulee kuitenkin pian huomattavasti älykkäämpiä. Esimerkiksi Facebook kertoi jälleen viime viikolla tekoälyn olevan sen tulevien vuosien keskeisiä kehityskohteita. Tekoälyn yhtenä keskeisenä kehitysalueena nähdään juuri nyt verkkosivujen ja sovellusten kautta tapahtuvan asiakaspalvelun automatisointi.

Kuluttajan painajainen voisi olla, että tällaiset yli-innokkaat tekoälyt alkavat kaupata tavaraa jo valmiiksi ruuhkaisessa netissä pyytämättä myös chatin kautta. Matka Nadellan kuvaamaan tulevaisuuteen voi myös olla yhtiöiden visiota pidempi: verkon ensimmäisissä arvioissa esimerkiksi Facebookin alustan robotteja moitittiin kankeiksi.

Ehkä tämän vuoksi Facebook korosti julkistustilaisuudessaan panevansa ”asiakkaan kokemuksen” kaiken edelle, ja pyrkivänsä estämään kaikenlaista pyytämättä tapahtuvaa suoramyyntiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  3. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  4. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää