Talous    |   HS-Analyysi

Kaatuuko suuri kauppasopimus vatulointiin?

TTIP-neuvottelut Yhdysvaltain kanssa yritetään saada maaliin ennen Obaman kauden loppua. “Kello tikittää”, sanoo EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström HS:n haastattelussa.

Bryssel

Siinä hän istuu sohvalla ja hymyilee aurinkoisesti konttorissaan EU-komission päämajan yhdennessätoista kerroksessa.

Hän sanoo olevansa kaikkien eurooppalaisten asialla: taistelemassa uusien työpaikkojen, talouskasvun, investointien ja muutenkin paremman maailman puolesta.

Mutta onko tämän ruotsalaisnaisen hymy petollinen? Niin ajattelevat miljoonat eurooppalaiset, jotka ovat vaatineet Euroopan unionin ja Yhdysvaltain tekeillä olevan TTIP-vapaakauppasopimuksen pysäyttämistä.

Koska TTIP “on uhka demokratialle, laillisuusperiaatteelle, ympäristölle, terveydelle, julkisille palveluille ja kansanterveydelle”, kuten erään miljoonia allekirjoituksia keränneen kampanjan verkkosivulla varoitetaan.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kuuntelee kohteliaasti TTIP:n vastustajien syytöksiä. Hänen on vaikea niitä ymmärtää, koska hänen mukaansa tekeillä oleva sopimus laskisi tullimaksuja, helpottaisi eurooppalaisfirmojen toimintaa Yhdysvalloissa ja loisi uusia ja tiukempia standardeja koko maailmankauppaan.

“Jos minä todella olisin kyseinen paha komissaari, eikö joku EU:n 28 jäsenmaasta tai Euroopan parlamentti pysäyttäisi minut? Jäsenmaat haluavat yksimielisesti, että minä neuvottelen tätä sopimusta”, Malmström kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Malmström saapuu huomenna perjantaina Helsinkiin tapaamaan suomalaispoliitikkoja, mutta myös tavallisia kansalaisia Aalto-yliopiston keskustakampuksella. EU:lle on tärkeää, että kauppapolitiikan näkyvin hahmo selittää kadunmiehille, miksi TTIP:tä tarvitaan ja miksi sitä ei pidä pelätä.

Nyt neuvotteluissa on käsillä jopa kohtalokkaat hetket. Malmström yrittää saada sopimuksen maaliin ennen kuin Yhdysvaltain presidentti vaihtuu Barack Obamasta mahdollisesti hyvinkin nihkeästi vapaakauppaan suhtautuvaan seuraajaan ensi tammikuussa.

“Kello tikittää. Mutta emme uhraa sisältöä ajalle. Ei ole järkeä synnyttää hätäistä ja kehnoa sopimusta, jota Yhdysvaltain kongressi tai EU-jäsenmaat eivät hyväksy”, Malmström sanoo.

Ensi viikon maanantaina jatkuvissa neuvotteluissa alkaa jo 13. kierros.

Moni kiistakysymys on vielä levällään: löytyykö osapuolten välille yhteisymmärrys firmoja rasittavien standardivaatimusten yhtenäistämiselle, suojellaanko eurooppalaisia maataloustuotteita amerikkalaismarkkinoilla, avaako Yhdysvallat julkiset hankintansa eurooppalaisfirmoille...

“Suomalainen Efla esimerkiksi valmistaa lentokentille laskeutumisvalojärjestelmiä. Se myy tuotteitaan joka puolelle maailmaa, mutta ei Yhdysvaltoihin, koska siellä on (kotimaisia yrityksiä suojeleva) Buy American -lainsäädäntö. Jos pääsemme joistakin tällaisista eroon, avaamme uusia mahdollisuuksia.”

Eflan toimitusjohtaja Ilari Anttilan mukaan yrityksen tuotteilla ja prosesseilla on Yhdysvaltain FAA-ilmailuviranomaisen hyväksyntä, mutta se ei auta.

”Meidän pohjoisamerikkalaiset kilpailijamme myyvät Eurooppaan ihan täysillä tavaraa, täällä ei ole mitään, mikä estäisi heitä. Mutta me emme voi myydä sinne. TTIP tekisi pelikentästä tasaisemman”, Anttila sanoo puhelimessa.

Virallinen EU uskoo, että sopimus saadaan vielä aikaan ennen kuin Obama jättää Valkoisen talon. Mutta korkea-arvoinen komission virkamies toteaa, että TTIP:n vastustus Yhdysvalloissa vain kiihtyy maata repivän vaalikampanjan edetessä: siitä ei tule ikinä mitään.

Mitäs sellaiseen väitteeseen sanotte, komissaari Malmström?

“Ääh! Optimismi on velvollisuus politiikassa. EU:n 28 jäsenmaata toistelevat jatkuvasti, että tämä on tärkeää”, hän sanoo.

Haluavatko amerikkalaiset sopimusta?

”Kyllä.”

Yhdysvalloissa etenkin republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puhuu riehakkaasti vapaakauppaa vastaan. Myös demokraatti Hillary Clinton on innostunut samasta retoriikasta.

Neuvottelujen piti valmistua jo aikaa sitten, mutta niitä on jarruttanut Yhdysvaltain tiukkojen kantojen lisäksi eurooppalaisten nihkeys ja EU-parlamentin skeptisyys. Unionikansalaisista kuitenkin 53 prosenttia pitää sopimuksen syntymistä tärkeänä, kun taas 32 prosenttia vastustaa sopimusta, todetaan viime syksynä tehdyssä Eurobarometri-kyselyssä.

Kaupankäynnin suurvallassa Saksassa, Itävallassa ja kahdessa muussa jäsenmaassa vastustajia on enemmän kuin kannattajia. Sopimuksen vastustus on kasvanut EU-maissa viime vuosina.

Erityisen hankalaksi on osoittautunut sopia siitä, miten suuryritysten ja valtioiden väliset kiistat ratkaistaan. Viime syksynä Malmström esitteli uuden investointituomioistuinjärjestelmän, joka rauhoitti ainakin osan eurooppalaisia siitä, että EU-maat eivät joutuisi amerikkalaisten suuryritysten oikeusjuttujen armoille.

Mutta Yhdysvallat on suhtautunut tuomioistuimeen nihkeästi. Neuvotteluja asiasta ei ole vielä edes käynnistetty. Onko EU haaskannut aikaa, ja nyt koko kauppasopimus uhkaa kaatua?

“Se vei aikaa, koska se oli vaikeaa. Tästä neuvotteleminen jäädytettiin, mutta muista asioista jatkettiin neuvotteluja. Ja siinä mielessä aika ei mennyt hukkaan”, Malmström sanoo.

Kauppaneuvotteluissa asiat ovat mutikkaita, intohimot suuria ja aikataulut pitkiä. Malmström on juuri saanut neuvoteltua vastaavanlaisen vapaakauppasovun EU:n ja Kanadan välille.

Mutta ei niin nopeasti!

Kanadan viisumisopimuksesta ärsyyntynyt Romania on uhannut kaataa koko CETA-lyhenteellä tunnetun sopimuksen. Myös Bulgariaa viisumipolitiikka ärsyttää.

Kaikkien muiden EU-maiden paitsi Romanian ja Bulgarian kansalaiset voivat matkustaa Kanadaan ilman viisumia.

Onko tämä suuri uhka CETA:lle, jota on väännetty seitsemän vuotta?

“En ole varma. Romaniassa ja Bulgariassa on paljon pettymystä. Kaikkien jäsenmaiden pitää sanoa sopimukselle kyllä.”

Lisäksi Malmströmillä on työn alla noin 20 muutakin vapaakauppasopimusta. Kiirettä pitää ja reissua pukkaa.

”Niihin kuluu aikaa”, Malmström sanoo.

(juttu jatkuu grafiikan jälkeen)

TTIP:n taustaa: Kiistelty, kiivailtu, vaikea sopimus

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain TTIP-sopimuksesta olisi sopimusta haluavien mielestä suurta hyötyä: tullit laskisivat ja yritysten olisi helpompi saada tuotteensa osapuolten markkinoille. EU-firmat maksavat vuosittain noin 3,6 miljardia euroa tullimaksuja. Yhden laskelman mukaan TTIP kasvattaisi EU-maiden bruttokansantuotetta puolella prosentilla, noin 120 miljardilla eurolla. Yhdysvaltain talouteen odotetaan 0,4 prosentin bkt-kasvua, 95 miljardin euron hyötyä.

Sopimuksen eurooppalaisvastustajien mukaan TTIP vaarantaisi ruokaturvallisuuden ja terveydenhuollon, eurooppalaisten pitää taipua alempiin amerikkalaisstandardeihin. Myös työntekijöiden oikeuksien, ympäristön ja lainsäädäntötyön pelätään vaarantuvan. Kriitikkojen mukaan neuvotteluja käydään suuryritysten ehdoilla ja salaisesti.

Vaikeita kysymyksiä neuvotteluissa:

Sijoittajasuoja.

EU-komissio ehdottaa investointituomioistuinjärjestelmää, jossa ratkaistaan yritysten ja valtioiden kiistat. Euroopassa on pelätty EU-maiden joutuvan suuryritysten pelinappuloiksi. Ehdotus ei ole innostanut amerikkalaisia.

Buy American.

Eurooppalaisia suututtaa, että eurooppalaisyritykset eivät voi osallistua Yhdysvaltain julkisiin hankintoihin. Erityisen tiukkaa on pääsy Yhdysvaltain osavaltioiden markkinoille.

Tuotestandardit.

EU:ssa ja Yhdysvalloissa on paljon identtisiä, mutta erilaisia vaatimuksia, joita tuotteiden turvallisuudelta vaaditaan.

Finanssipalvelut.

TTIP-neuvotteluissa on halua laatia yhteisiä standardeja pankeille, pörssikaupalle ja luottoluokituslaitoksille. Politico-verkkolehden mukaan Yhdysvaltoja finanssipalvelujen kytkeminen TTIP:hen ei innosta.

Ruokanimet.

Moni eurooppalaisalue haluaisi suojata tuotteidensa nimiä, kuten Feta-juusto ja Parman kinkku. Asia on vaikea Yhdysvalloille, koska siellä on totuttu brändinimiin. EU:n ja Kanadan CETA-sopimuksessa listattiin 154 eurooppalaista ruokanimeä, jotka ovat suojattuja.

Cecilia Malmström

 Ruotsalainen Cecilia Malmström, 47, on toiminut EU:n kauppakomissaarina vuodesta 2014. Aiemmin hän oli sisäasioista vastaava komissaari 2010–2014.

 Malmström oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 1999–2006. Vuosina 2006–2010 hän toimi Ruotsin EU-asioiden ministerinä. Hän kuuluu liberaalipuolueeseen.

 Koulutukseltaan

Malmström on politiikan tutkimuksen tohtori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU-komissio
 • Euroopan unioni
 • USA
 • TTIP
 • Vapaakauppa
 • Globalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  7. 7

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää