Talous

Helsinki-Vantaalla alkaa 900 miljoonan euron remontti – tavoitteena yli kolme miljoonaa uutta matkustajaa vuodessa

Suurremontin jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tarkoitus käydä 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Vuonna 2020 liikenne voi lähteä yhdestä paikasta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla muurataan tänään maanantaina uuden laajennuksen perus­kivi. Valtion lentoasemayhtiö Fin­avia sijoittaa 900 miljoonaa euroa lähinnä parantaakseen palveluitaan Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana toimivalla asemalla.

Lokakuussa 2013 julkistetun investointiohjelman tarkoitus on kasvattaa Helsinki-Vantaalla käyvien matkustajien määrä 20 miljoonaan vuodessa. Viime vuonna se oli 16,4 miljoonaa.

Tavallisen matkustajan kannalta olennaisin havaittava muutos lienee se, että investointien myöhemmässä vaiheessa, 2020-luvun alussa, lentoasemalle tullaan yhdestä ja samasta pisteestä, jos investointipäätös tehdään suunnitelmien mukaan. Aula olisi pysäköintialueiden päällä.

”Juna, bussit ja taksit lähtisivät samasta liikenteen solmu­kohdasta”, selittää Fin­avian viestintäjohtaja Mikko Saariaho.

Samalla nimet terminaali 1 ja terminaali 2 voivat kadota, kun lentoaseman eri haarakkeisiin ja kahteen uuteen ”sormeen” mennään yhdestä pisteestä. Tällöin kävelymatkat kasvavat, mutta Fin­avia saa pelkästään isoille lentokoneille kymmenkunta uutta lentokoneporttia. Niiden rakentaminen on jo käynnissä. Näin kaikki mannerten­välisten lentojen laajarunkoiset koneet pysyvät yhden katon alla.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista rakennushankkeista.

Jotain hankkeen mittasuhteista kertoo se, että uusien terminaalitilojen pinta-ala, 75 000 neliömetriä, vastaa kooltaan Linnanmäen huvipuistoaluetta.

Kun laajennus on vuonna 2020 valmis, lentoaseman sisä­tilojen pinta-ala vastaa kymmentä eduskuntataloa. Ulkopuolella olevia asema­taso- ja rullauspaikkojakin uudistetaan 65 jalkapallokentän kokoiselta alueelta.

Finavia laskee saavansa pitkälti lainarahoituksella maksettavan investointinsa takaisin lento­aseman kasvavista tuotoista. Valtio-omistajaa kiinnostavat myös välilliset tuotot. Nyrkkisäännön mukaan miljoonan lisämatkustajan saanti lentoasemalle tuo tuhat uutta työpaikkaa.

Eurooppalaisten lentoasemien yhdistyksen ACI:n selvityksen mukaan lentoaseman matkustajamäärien kymmenen prosentin lisäys tuo yleensä sitä ympäröivälle alueelle 0,5 prosentin bruttokansantuotteen lisäyksen.

Helsinki-Vantaa on yhä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä viidenneksi tärkein lentomatkustamisen solmukohta Euroopassa, mutta lentoasemien ja alueiden taistelu on kovaa.

Helsinki-Vantaan kysyntää luovat kotimaisten lentojen ja Euroopan ja Aasian välisen liikenteen lisäksi Pohjoismaiden, Baltian ja Pietarin alueen liikenne.

Parhaiten lentoaseman houkuttelevuutta edistää alueen tai maan oma matkailun saaminen kuntoon. Siksi Finavia sijoittaa varojaan Lapin-mat­kailuun tai tukee Guggenheim-taidemuseon rakennushanketta Helsingissä.

Kun Helsinki-Vantaan matkustajamäärä saadaan tavoitteiden mukaan 20 miljoonaan vuonna 2020, se tarkoittaa viittätuhatta uutta pysyvää työpaikkaa, arvioi viestintäjohtaja Saariaho.

Suuri osa investoinneista tehdään velkarahalla. Finavia kerää rahat investointeihin valtion 200 miljoonan euron pääomasijoituksella, Euroopan investointipankin ja Pohjoismaisen investointipankin NIB:n lainoina sekä joukkovelkakirjarahoituksella.

Lentoasemille ei enää juuri sallita valtion tukea, sillä omistus on siirtymässä Euroopassa yksityisiin käsiin. EU-komissio käsittelee paraikaa viittäkymmentä valitusta laittomista val­tion tuista lentokentille.

Kun vuonna 2010 joka viides lentoasema Euroopassa oli osin yksityisessä omistuksessa, nyt jo kaksi viidestä eli yli 200 lento­asemaa on osin yksityisiä.

Helsinki-Vantaan myynti voisi houkutella Juha Sipilän (kesk) hallitustakin, joskin keskeistä kenttää voi pitää lentoyhtiötäkin strategisempana omistuksena. Esimerkiksi pörssilistattu Kööpenhaminan lentoasema on yli 3,5 miljardin euron arvoinen.

Euroopan lentoasemat ovat raportoineet roimasta matkustajamäärien kasvusta. Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestön ACI Europen mukaan henkilö­liikenne kasvoi helmikuussa keskimäärin yli 10,3 prosenttia.

Helsinki-Vantaa on kasvuvauhdillaan keskitasoa: matkustajamäärien ennustetaan kasvavan viisi prosenttia vuodessa.

Syitä kasvuun ovat lentoasemauudistusten lisäksi kansallisen lentoyhtiön Finnairin panostukset Euroopan ja Aasian välisiin lentoihin – ja se, että moni suuri Euroopan kenttä ei eri syistä pysty kasvamaan.

Usein tämä johtuu siitä, etteivät paikalliset suostu antamaan lentoasemille lupaa uusien kiitoratojen tai laajennusten tekoon. Näin lisämatkustajat valuvat hyville vaihtoehtokentille.

900 miljoonan euron kehityshanke

 Maanantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla muurataan Schengen-alueen ulkopuolisten lentojen laajennusosan peruskivi.

 Lentoaseman 900 miljoonan euron kehitysohjelma julkistettiin lokakuussa 2013.

 Heinäkuussa 2015 avattiin junayhteys.

 Helsinki-Vantaalla on kolme kiitorataa. Suoria lentokohteita eri puolille maailmaa on 130.

 Suomen lentoliikenteestä 90 prosenttia kulkee Helsinki-Vantaan kautta.

 Matkustajia on vuosittain yhteensä yli 16 miljoonaa.

 84 prosenttia käyttää kansainvälisiä lentoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki-Vantaa
 • Finavia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  5. 5

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  6. 6

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  10. 10

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää