Valikko
Talous

Elinikäiset asuntolainat auttavat Ruotsin taloutta – kannattaisiko suomalaistenkin lopettaa lainojensa lyhentäminen?

HS kysyi asiasta Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherukselta.

Suomalaisilla oli helmikuun lopussa euromääräisiä asuntolainoja noin 92 miljardia euroa. Uusia lainoja nostetaan koko ajan enemmän, mutta samalla suomalaiset myös lyhentävät asuntolainojaan suurilla summilla: noin 14 miljardilla eurolla vuodessa.

Mitä kansantaloudessa tapahtuisi, jos suomalaiset alkaisivat ruotsalaisten tapaan lähinnä maksella lainojensa korkoja ja tuosta 14 miljardista edes muutama miljardi vapautuisi muuhun kulutukseen ja säästämiseen?

”Kysymys on hyvin hypoteettinen”, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

”Jos lainat jätettäisiin lyhentämättä, se voisi lyhyellä aikavälillä kohentaa bruttokansantuotetta yksityisen kulutuksen kautta – mutta kuinka paljon, sitä on vaikea sanoa.”

Yksinkertaistaen Ruotsin malli voisi siis lisätä kuluttajien ostovoimaa ja lisäisi talouskasvua lyhyellä aikavälillä. Verotulojakin kertyisi.

Samansuuntaisen vaikutuksen aiheutti suomalaispankkien vuosi sitten tarjoamat asuntolainojen lyhennysvapaat, joiden myötä kulutuksen lisääntyminen piristi talouskasvua arviolta parilla parilla kolmella prosenttiyksikön kymmenyksellä. Ruotsin viime vuosien nopeasta talouskasvustakin suuri osa on ollut yksityisen kulutuksen kasvua.

HS kirjoitti keskiviikkona, että esimerkiksi Ruotsin valtion taloustutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Pär Österholm ei ymmärrä suomalaista vimmaa maksaa lainat nopeasti takaisin.

Ruotsin malliin siirtyminen tuskin olisi pelkkää auvoa, Brotherus sanoo. Rahoitusolojen löystyminen esimerkiksi nostaisi välittömästi asuntojen hintoja. Hintojen nousun kokoluokkaa voi vain arvailla, mutta Ruotsissa asunnot kallistuvat paljon Suomea nopeammin.

Muutoksia asuntolainojen korkoihinkin olisi vaikea arvioida, mutta ne saattaisivat nousta. Ruotsin mallin nurja puoli luotonottajan kannalta on, että pankeilla on oikeus viilata marginaalia sopimuksen voimassaoloaikana.

”Pankkien kannalta on kaksi tapaa hoitaa jälleenrahoitusriskiä: Ruotsissa pankeilla on yksipuolisesti oikeus muuttaa marginaalia, ja niin ollen lainan lyhentäminen ei ole yhtä kriittistä riskin kannalta. Suomessa lainan hinta lyödään lukkoon lainan myöntihetkellä, mutta pankkien tilanne vakautuu, kun lainojen kierto on kohtuullista”, Brotherus selittää ja kertoo, että asuntolainoja pidetään Suomessa keskimäärin seitsemän vuotta.

”Uskoisin, että Suomessa voitaisiin aika paljon karsastaa sitä, että pankki lähettelisi yksipuolisesti kirjeitä ja sanoisi, että marginaali on seuraavaksi tämä.”

Ruotsin malliin ei voisi siirtyä vain osittain: pankkien riskin kannalta ei olisi kestävää omaksua ruotsalaisten jopa satavuotisia laina-aikoja mutta säilyttää suomalainen marginaalikäytäntö.

Ruotsin mallilla voisi olla Suomen oloissa vaarallisia seurauksia pitkällä aikavälillä. Lyhennyksistä luopuminen kaventaisi suomalaisten kotitalouksien liikkumavaraa kriisitilanteissa. Asunnot ovat suomalaisten merkittävin säästökohde, ja Ruotsin mallissa kotitalouksilla olisi aiempaa vähemmän varallisuutta sukanvarressa pahan päivän varalle.

”Asuntolainan lyhentäminen on jälkikäteissäästämistä. Kuinka iso osa tästä porukasta säästäisi esimerkiksi sijoitusrahastoihin tai tileille? En ihan suoralta kädeltä osaa arvioida, ehkä puolet.”

”[Ruotsin mallissa] yksilön kannalta omat puskurit olisivat pienet, ja koko talouden osalta riskit kasvaisivat.”

Kansantalouden liikkumavaraan vaikuttaa muun muassa rahapolitiikka. Euromaana Suomen rahapolitiikasta päättää Euroopan keskuspankki, joka tekee linjanvetoja koko valuutta-alueen näkökulmasta. Riksbank pystyy toteuttamaan rahapolitiikkaa ruotsalaisista lähtökohdista.

Muun muassa tästä syystä Brotherus ei usko, että Ruotsin malli soveltuisi Suomeen. Kotitalouksien puskurit vaimentavat koko talouteen kohdistuvia iskuja.

”Kun muista keinoista, kuten rahapolitiikasta, on luovuttu, on hyvä olla tarkkaavainen. Suomen talouteen voi tulla yllättäviäkin muutoksia tulevina vuosikymmeninä. Suuri osa länsimaiden talouskriiseistä on syntynyt yksityisen puolen veloista.”

”Itse ajattelen, että suomalainen säntillinen lyhennyskulttuuri on sellainen, josta on hyvä pitää kiinni. Joskus se menee liioittelun puolelle, rystyset valkoisina lyhennetään. On kuitenkin hyvä, että ei jäädä riskirajoille heilumaan.”

Brotheruksen mukaan kesällä voimaan astuva, sitova asuntolainojen lainakatto on hyvä keino varautua tulevaan. Finanssivalvonnan usein kuultua huolta suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta hän pitää perusteltuna.

”Se on kuitenkin aiheellinen ja hyvä kysymys, että onko meillä [asuntolainamarkkinoilla] paras mahdollinen tapa käytössä.”

”En sano, ettei Ruotsin mallista voitaisi jotain ituja Suomeenkin ottaa, mutta pitää muistaa, että Ruotsissa viranomaisilla on päinvastoin suuria huolia nykyisen järjestelmänsä kanssa”, Brotherus sanoo.

Ruotsalaisilla on velkaa keskimäärin yli 170 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Uuden asuntolainan ottajilla velkaantumisaste on Tukholmassa jo 528 prosenttia ja monella peräti 750 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntolainat
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää