Talous

Valikko
Talous

Vuokra-asuntojen hinnoista paljastui outo vääristymä: Korkotuetun asunnon vuokra voi olla kallein

Vuokra korkotuetussa asunnossa voi olla suurempi kuin vapaa­rahoitteisissa, sanoo selvitys.

Suurten vuokrataloyhtiöiden, kuten VVO:n ja Saton kovat vuokrankorotukset ovat johtaneet tilanteeseen, jossa korkotuettujen vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet osin jopa vapaarahoitteisia asuntoja suuremmiksi.

Korkotuetun asuntotuotannon alkuperäinen idea on ollut tarjota pienituloisille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kuluttajaliiton vertailun mukaan tilanne näyttäisi kääntyneen päälaelleen ­ainakin edullisimpien asuntojen osalta: heikoimmassa asemassa olevat asunnonhakijat joutuvat maksamaan jopa muita kor­keampia vuokria.

Kuluttajaliitto tarkasteli vertailussa 12 vuokrataloyhtiön halvimpia vuokra-asuntoja.

Esimerkiksi Espoossa yhtiöiden vapaarahoitteiset kaksiot olivat halvempia kuin korkotuetut kaksiot edullisimmissa kohteissa. Helsingissä edullisten kohteiden vuokrat olivat tuetuissa ja vapaarahoitteisissa asunnoissa keskimäärin samalla tasolla.

Tilastokeskuksen mukaan keskimääräiset neliövuokrat ovat pääkaupunkiseudullakin korkotuetuissa asunnoissa selvästi halvempia kuin vapaarahoitteisissa asunnoissa.

”Mutta halusimme katsoa nimenomaan, millä hinnalla asunnon voi saada halvimmillaan, eli vertasimme edullisimpien tarjolla olevien asuntojen vuokria”, kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi sanoo.

Kuluttajaliitto valitsi aineistosta mahdollisimman vertailukelpoisia ja samalla alueella sijaitsevia esimerkkiasuntoja. Kaikissa näissä tapauksissa vapaa­rahoitteisen asunnon vuokra oli edullisempi kuin vastaavan korkotuetun asunnon.

”Voimme vain arvailla syitä. Tämän voisi kuvitella johtuvan siitä, että korkotuettuja asuntoja hakevilla ei ole vaihtoehtoja. He eivät eri syistä saisi vapaarahoitteista asuntoa. Taustalla voi olla esimerkiksi maksuhäiriöitä”, Pessi sanoo.

Yksi selittäjä voi olla myös julkisen asumistuen taso, joka vaikuttaa paljon markkinoiden vuokratasoon.

Vertailuun otettiin mukaan myös täysin yksityisillä markkinoilla vuokrattavia kohteita. Kaksi kolmannesta vuokra-asunnoista on yksityisten ihmisten tai kuolinpesien omistamia. Vertailun ehkä yllättävin havainto oli, että usein halvimmat hinnat löytyivät puhtaasti yksityisiltä vuokranantajilta.

Esimerkiksi Vantaan Koivu­kylässä VVO:n korkotuettu 75 neliön kolmio oli vertailukelpoisista asunnoista selvästi kallein, vuokra oli 1 157 euroa. VVO:n vastaava vapaarahoitteinen kolmio maksoi 1 002 euroa. Yksityiseltä kolmion olisi saanut vuokralle 900 eurolla.

”Tämänhän pitäisi olla juuri päinvastoin. Tällainen kehitys on täysin kestämätöntä asuntopolitiikan kannalta”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling sanoo.

Toinen kiinnostava havainto edullisimpien hintojen vertailussa oli erityisesti yksiöiden pieni vuokrahinnan ero pääkaupunkiseudun eri alueilla.

Yksiön saa vuokrattua melkein samalla hinnalla Helsingin keskustasta, Vantaalta tai radan varren kehyskunnista. Kuluttajaliiton tekemän vertailun mukaan hintaerot yksiön vuokrissa ovat etenkin asuntojen ostohintoihin verrattuna hämmästyttävän pieniä.

Liitto vertaili halvimpia tarjolla olevia yksiöitä Oikotie.fi-palvelussa. Etu-Töölöstä yksiön sai vuokrattua halvimmillaan 645 eurolla, Tikkurilasta 597 eurolla ja Keravalta 685 eurolla.

Asuntojen ostohintojen ero on sen sijaan valtava. Yksiön neliöhintaero oli Asuntojenhinnat.fi:n keräämien tietojen mukaan yli sata prosenttia Keravan ja Töölön välillä. Keravalla yksiön sai keskimäärin hieman alle 3 000 eurolla neliöltä, kun Etu-Töölössä yksiön neliöhinta on yli 7 000 euroa.

”Yksiö on muutenkin aivan erityinen tuote asuntomarkkinoilla. Vuokra vaihtelee vain vähän suhteessa asunnon kokoon. Yksiössä saattaa olla 20 tai 40 neliötä, mutta vuokra on melkein sama. Neliövuokran vaihtelu on siis suurta”, kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi sanoo.

Erojen pienuus kannustaa Beurlingin mielestä ainakin laskemaan, miten esimerkiksi työmatkakustannukset vaikuttavat siihen, missä lopulta kannattaa asua.

”Missä esimerkiksi pärjää ilman autoa”, hän sanoo.

Suuremmissa asunnoissa myös yksityisten vuokrien ero kasvaa. Jo kaksio on Keravalla tai Tikkurilassa selvästi halvempi kuin Töölössä. Kolmen huoneen asunnon vuokra oli Etu-Töölössä halvimmillaan 1 200 euroa ja Keravalla 915 euroa.

Asuntosijoittajan kannalta vuokrien tasaisuus ja ostohintojen suuri ero tarkoittavat, että vuokratuotto on Helsingin liepeillä tai kehyskunnissa Helsingin keskustaa parempi.

Kokonaistuottoon vaikuttaa lopulta myös asunnon hintakehitys.

Korjaus 4. toukokuuta: Jutun alusta on poistettu Ovenian nimi, koska se ei omista itse vuokraamiaan asuntoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokra-asunnot
 • pääkaupunkiseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  2. 2

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  3. 3

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  4. 4

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  5. 5

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  6. 6

   Italian pääministeri Renzi hävisi, ja se on hyvä asia

  7. 7

   HS:n uuden kolumnistin Jaakko Hämeen-Anttilan ensimmäinen kirjoitus: Mistä populismin voima kumpuaa?

  8. 8

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  9. 9

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  10. 10

   Poliisi tiedottaa Imatran joukkosurmasta aamupäivän aikana – motiivi on suurin avoin kysymys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  7. 7

   Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  10. 10

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  11. Näytä lisää