Talous

Muutokset ravistelevat Postia

Postin vanha kivijalka, kirjeet, murenee alta. Yhtiö etsii uusia palveluita ja haluaa muuttua logistiikkayhtiöksi.

Postista on viime kuukausina kuulunut kummia.

Postinjakajat leikkaavat pian halukkaiden pihanurmikoita. Jo nyt he auttavat vanhuksia esimerkiksi ate­rioiden kanssa ja tekevät vartiointitöitä.

Samaan aikaan eduskunta käsittelee lakiesitystä, joka helpottaisi muidenkin yritysten ryhtymistä postinjakeluun. Syksyllä eduskuntaan on tulossa toinen, laajempi uudistus. Posti toivoo, että siinä siltä poistettaisiin velvoite jakaa kirjeitä viitenä päivänä viikossa.

Viestinnän siirtyminen yhä enemmän sähköiseksi on ajanut Postin myllerrykseen, jolle ei loppua näy. Mitä ihmettä lähes 400-vuotiaassa instituutiossa oikein tapahtuu? HS kokosi kysymyksiä ja vastauksia.

Miksi postinkantajille pitää keksiä lisää puuhaa?

Kirjepostin määrä on romahtanut ja jatkaa vähenemistään. Kun postinkantajien on kuitenkin mentävä jokaiselle kotiovelle, Posti yrittää saada lisätuloja tarjoamalla samalla muita palveluita.

Meneillään on vasta erilaisia kokeiluja. Tulevaisuudessa hoivaan, kiinteistönhuoltoon ja turvallisuuteen liittyvistä palveluista tavoitellaan kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa, kertoo Postin kirjeliiketoiminnasta vastaava johtaja Kai Kulp.

”Haluamme olla entistä enemmän logistiikka- ja palveluyhtiö”, sanoo toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Miksi Posti haluaa vähentää pakollisia jakelupäiviä?

Yleispalveluvelvoite eli lain vaatimus jakelusta kaikkiin osoitteisiin viitenä päivänä viikossa tuottaa Postille vuosittain kymmenien miljoonien kustannukset, arvioi asiasta raportin tehnyt Etlan tutkimuspäällikkö Heli Koski. Syrjäseuduilla jakelu muuttuu entistä kalliimmaksi postimäärien supistuessa.

Kustannussäästön lisäksi lakivelvoitteen keventäminen myös lisäisi Postin mahdollisuuksia järjestää toimintansa joustavammin, Malinen toteaa.

Mitä jakelupäivien vähentämisestä seuraisi?

Eriarvoisuutta harvaan asutuille alueille, sanovat uudistuksen vastustajat. ”Kuritetaan maaseudun ihmisiä”, moittii kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd). Hän istuu myös Postin hallintoneuvostossa.

Tiedonsaannin heikentymistä, sanoo Sanomalehtien liitto. Se pelkää, että jakelupäivien karsiminen vaikuttaisi lehtien jakeluun. ”Se heikentäisi lehdistön toimintaedellytyksiä ja suomalaisen demokratian toimivuutta”, liittojohtaja Jukka Holmberg varoittaa tiedotteessa.

Ei juuri mitään, sanoo Posti.

Malinen muistuttaa, että yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvia kirjeitä on kaikista lähetyksistä vain viisi prosenttia. Niistäkin kolmasosa joulukortteja. Määrä tulee hänen mukaansa yhä supistumaan lähivuosina.

Etlan Heli Kosken mielestä lain vaatimasta viisipäiväisestä jakelusta aiheutuu kohtuuttomat kustannukset, koska Suomi on harvaan asuttu ja kiireellisissä asioissa harvoin muutenkaan lähetetään kirjeitä.

”Onko ihmisille oikeasti tär­keää postin päivittäinen jakelu – etenkin jos tiedossa on tämän jakeluvelvoitteen hintalappu – tilanteessa, jossa yhteiskunnan peruspilareista kuten koulutuksesta leikataan kustannussyistä?” hän ihmettelee.

Tuleeko Postille kilpailijoita?

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen ehdotusta, että postin jakamisen voisi aloittaa pelkällä ilmoituksella Viestintävirastolle. Tämän on määrä helpottaa kilpailijoiden tuloa Postin tontille.

Posti uskoo, että näin myös käy. Kosken mukaan kilpailu lisääntyy ainakin tiheästi asutuilla kaupunkialueilla.

Toimilupa kirjeiden jakeluun on jo muutamilla yrityksillä, vaikka ne eivät Kosken mukaan ole jakelua aloittaneet.

Onko laajentuminen Venäjälle lisännyt Postin vaikeuksia?

Posti on pyrkinyt kasvattamaan liiketoimintaansa Venäjällä, jossa sillä on yli 2 600 työntekijää. Viimeksi maaliskuussa se osti MaxiPost-kuriiriyrityksen, joka toimii verkkokaupan jakelussa.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Venäjän toimintojen tappio kasvoi kuitenkin 2,4 miljoonaan euroon. ”Kyllä Venäjän markkinoiden viimeaikaiset tappiot ovat hankaloittaneet Postin tilannetta”, Koski arvioi.

Malinen uskoo silti yhä Venäjän kasvaviin verkkokauppamarkkinoihin. Nykyiset ongelmat johtuvat heikosta ruplasta ja Venäjän talouden kriisistä.

Mistä Posti löytää kirjeiden tilalle uuden kivijalan?

Logistiikasta, sanoo Malinen. Kasvunvaraa on hänestä Suomessakin, sillä logistiikkapalveluista on toistaiseksi ulkoistettu vain kymmenen prosenttia.

Joulukuussa Anttilan varastointi ja kuljetukset siirtyivät Postille. Torstaina tiedotettiin, että Posti ottaa Hobby Hallin logistiikkapalvelut hoitoonsa.

Postin tulos

 Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Posti teki liiketoimintaryhmistä parhaan tuloksen perinteisissä postipalveluissa, vaikka postimäärät ovat supistuneet.

 Postipalveluissa liiketulos ilman kertaeriä parani 24,8 miljoonaan euroon 21 miljoonasta. Taustalla oli Postin mukaan toiminnan tehostaminen.

 Sen sijaan alueet, joilla Posti on pyrkinyt kasvamaan, painuivat tappiolle.

 Paketti- ja logistiikkapalveluissa tulos heikkeni 5,3 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

 Venäjän toimintojen tappio kasvoi 2,4 miljoonaan.

 Koko yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 15 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Pohjois-Korea: Trump julisti sodan tviitissään – diktatuuri uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  10. 10

   Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää