Valikko
Talous

Vuodetut TTIP-paperit voivat olla kuolinisku historian suurimmalle kauppasopimukselle – HS käy läpi, mistä on kyse

Greenpeacen julkaisemista asiakirjoista syntyvä paine tulee mahdollisesti vaikeuttamaan EU:n ja Yhdysvaltain välisiä keskusteluja entisestään. Neuvottelijoiden aika alkaa loppua.

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi maanantaina 248 sivua neuvottelutekstiä, jonka pohjalta on määrä syntyä EU:n ja Yhdysvaltain välinen kauppa- ja investointisopimus TTIP.

Tietovuoto voi osoittautua hyvinkin merkittäväksi.

Papereista näkee selvästi Yhdysvaltojen ja EU:n kannan kaikkiin käsittelyssä oleviin kappaleisiin. Tiedot kertovat, että osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan ja Yhdysvallat ei näytä suostuvan EU:n vaatimuksiin.

Vuoto tekee TTIP:n puolustamisesta entistä vaikeampaa ja antaa lisää bensaa sen vastustajien liekkeihin. Näin ollen neuvottelut mahdollisesti vaikeutuvat entisestään. Ja mitä pidempään niitä joudutaan käymään, sitä todennäköisemmin sopimus lopulta haudataan, ainakin useaksi vuodeksi.

Aika nimittäin alkaa loppua kesken. ”TTIP-sopimuksesta on päästävä nopeasti sopuun”, kiteytti Saksan liittokansleri Angela Merkel tänään maanantaina.

Tällä hetkellä historian ehkä suurin kauppa- ja investointisopimus huojuu pahemmin kuin vielä kertaakaan aiemmin. HS käy läpi, mistä oikein on kyse.

Mikä ihmeen TTIP?

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet valtavasta sopimuksesta vuodesta 2013 lähtien. Se kattaisi puolet maailman bruttokansantuotteesta ja loisi yli 800 miljoonan ihmisen markkinan.

TTIP:n on tarkoitus poistaa yritysten päällekkäistä sääntelyä, vapauttaa kilpailua, poistaa tullimaksuja ja luoda talousalueiden välille yritysten ja valtioiden välisiä riitoja koskeva investointisuojajärjestelmä.

Tullimaksut ovat EU:n ja Yhdysvaltain välillä jo olemattomat. Komission arvion mukaan 80 prosenttia taloushyödyistä tuleekin muista kuin tullimaksuja koskevien kaupan esteiden purkamisesta.

TTIP:n taloudellisista vaikutuksista on esitetty vaihtelevia arvioita, mutta komission käyttämän laskelman mukaan se nostaisi EU:n bruttokansantuotteen tasoa 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Luku on niin pieni, ettei sillä ole juuri merkitystä. Yleisesti sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee Yhdysvaltain kanssa määrittämään globaalin kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Sopimus on herättänyt paljon arvostelua.

Yli 3 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi. Kriitikot pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, ruokaterveydessä ja ympäristölainsäädännössä.

Lisäksi arvostelijat pelkäävät, että sopimus luo investointisuojajärjestelmän, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen olemattomilla perusteilla.

Greenpeacen vuotamien tietojen perusteella pelot eivät ole täysin aiheettomia.

Mitä vuodetuissa asiakirjoissa sanotaan?

Mikäli vuodetut tiedot pitävät paikkansa, ne paljastavat, että Yhdysvaltain ja EU:n välillä on edelleen suuria erimielisyyksiä.

Yhdysvallat vaatii vuodettujen tietojen mukaan EU:ssa voimassa olevan muuntogeenisen ruoan ja hormonilihan kieltävän säädöksen kumoamista. Yhdysvallat haluaa myös yrityksilleen suuremman roolin esimerkiksi ruokaturvallisuuteen liittyvän sääntelyn muokkaamisessa.

Yhdysvallat painostaa EU:ta suostumaan sen kauppaehtoihin kovilla keinoilla. Keinovalikoimassa on muun muassa tuontihelpotusten epääminen eurooppalaisilta autonvalmistajilta, jos sopimusta ei synny. Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan Yhdysvallat käyttää tätä uhkausta nimenomaan helpottaakseen omien maataloustuotteidensa pääsyä Eurooppaan.

Vuodetuissa neuvotteluasiakirjoissa ei mainita sanallakaan kuluttajansuojaa koskevaa, niin sanottua varovaisuusperiaatetta (precautionary principle), josta EU:n puolesta sopimusta neuvotteleva kauppakomissaari Cecilia Malmström on luvannut pitää kiinni.

Yhdysvallat tekee asiakirjoissa tarkkoja ehdotuksia siitä, kuinka kutakin kuluttajan suojaamiseen liittyvää sääntöä pitää perustella. Se katsoo, että jokaisen säännön pitää perustua tieteellisesti tehtyyn tutkimukseen. Eurooppalaiset taas hyväksyvät perusteluksi esimerkiksi kokemukset kuluttajasääntöjen toimivuudesta.

Tietovuodon perusteella Yhdysvallat ei myöskään ole suostumassa komission ehdottamaan investointisuojamalliin, joka tekisi riitojen käsittelystä huomattavasti avoimempaa ja loisi pysyvän, kansallista oikeusjärjestelmää mukailevan kansainvälisen välimiestuomioistuimen. Komissio loi uuden, laajasti kiitellyn investointisuojamallin nimenomaan aiempaan järjestelmään kohdistuneen arvostelun seurauksena.

Mitä nyt tapahtuu?

TTIP piti alun perin saada valmiiksi viime vuoden loppuun mennessä, mutta neuvottelut ovat takellelleet sekä kansalaispaineen että vaikeiden neuvottelukysymysten takia. Keskustelut erityisesti maataloudesta, julkisista hankinnoista ja investointisuojasta ovat olleet vaikeita.

Jo ennen Greenpeacen tietovuotoa näytti melko selvältä, ettei sopimusta saada sinetöityä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja loppuvuonna. Se tarkoittaisi, että sopimus todennäköisesti haudattaisiin ainakin usean vuoden ajaksi.

”Vapaakaupasta” on tullut monelle amerikkalaisäänestäjälle synonyymi ulkomaille katoavista tehtaista ja työttömyydestä, minkä seurauksena johtavat presidenttiehdokkaat ovat puhuneet kauppasopimuksista kriittiseen sävyyn. Vasta valittu presidentti tuskin uskaltaisi edistää sopimuksen läpivientiä ainakaan heti.

TTIP:stä on tullut vaikea aihe myös Euroopassa. Etenkin Saksassa sopimuksen suosio on romahtanut, mikä paistoi läpi laimeudesta, jolla Saksan liittokansleri Merkel puhui sopimuksen puolesta Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vieraillessa Hannoverissa huhtikuussa. Myös Ranskassa johtavat poliitikot ovat kommentoineet TTIP:iä kylmästi.

Eikä ihme. Saksassa on ensi vuonna parlamenttivaalit ja Ranskassa presidentinvaalit. Molemmissa maissa vaalimenestystä niittäneet oikeistopopulistit, Kansallinen Rintama Ranskassa sekä Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) Saksassa ovat profiloituneet TTIP:in vastustajina.

Mitä lähemmäksi vaaleja tullaan, sitä enemmän Merkel sekä Ranskan presidentti François Hollande haluavat ottaa etäisyyttä tulenarkaan sopimukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • TTIP
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  5. 5

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  6. 6

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  7. 7

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  8. 8

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  9. 9

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  10. 10

   Tänään on Savonlinnan suuri päivä, kun Niinistö ja Putin tapaavat toisensa – näin tapaaminen etenee ja tätä vierailulta odotetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää