Valikko
Talous

Vuodetut TTIP-paperit voivat olla kuolinisku historian suurimmalle kauppasopimukselle – HS käy läpi, mistä on kyse

Greenpeacen julkaisemista asiakirjoista syntyvä paine tulee mahdollisesti vaikeuttamaan EU:n ja Yhdysvaltain välisiä keskusteluja entisestään. Neuvottelijoiden aika alkaa loppua.

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi maanantaina 248 sivua neuvottelutekstiä, jonka pohjalta on määrä syntyä EU:n ja Yhdysvaltain välinen kauppa- ja investointisopimus TTIP.

Tietovuoto voi osoittautua hyvinkin merkittäväksi.

Papereista näkee selvästi Yhdysvaltojen ja EU:n kannan kaikkiin käsittelyssä oleviin kappaleisiin. Tiedot kertovat, että osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan ja Yhdysvallat ei näytä suostuvan EU:n vaatimuksiin.

Vuoto tekee TTIP:n puolustamisesta entistä vaikeampaa ja antaa lisää bensaa sen vastustajien liekkeihin. Näin ollen neuvottelut mahdollisesti vaikeutuvat entisestään. Ja mitä pidempään niitä joudutaan käymään, sitä todennäköisemmin sopimus lopulta haudataan, ainakin useaksi vuodeksi.

Aika nimittäin alkaa loppua kesken. ”TTIP-sopimuksesta on päästävä nopeasti sopuun”, kiteytti Saksan liittokansleri Angela Merkel tänään maanantaina.

Tällä hetkellä historian ehkä suurin kauppa- ja investointisopimus huojuu pahemmin kuin vielä kertaakaan aiemmin. HS käy läpi, mistä oikein on kyse.

Mikä ihmeen TTIP?

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet valtavasta sopimuksesta vuodesta 2013 lähtien. Se kattaisi puolet maailman bruttokansantuotteesta ja loisi yli 800 miljoonan ihmisen markkinan.

TTIP:n on tarkoitus poistaa yritysten päällekkäistä sääntelyä, vapauttaa kilpailua, poistaa tullimaksuja ja luoda talousalueiden välille yritysten ja valtioiden välisiä riitoja koskeva investointisuojajärjestelmä.

Tullimaksut ovat EU:n ja Yhdysvaltain välillä jo olemattomat. Komission arvion mukaan 80 prosenttia taloushyödyistä tuleekin muista kuin tullimaksuja koskevien kaupan esteiden purkamisesta.

TTIP:n taloudellisista vaikutuksista on esitetty vaihtelevia arvioita, mutta komission käyttämän laskelman mukaan se nostaisi EU:n bruttokansantuotteen tasoa 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Luku on niin pieni, ettei sillä ole juuri merkitystä. Yleisesti sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee Yhdysvaltain kanssa määrittämään globaalin kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Sopimus on herättänyt paljon arvostelua.

Yli 3 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi. Kriitikot pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, ruokaterveydessä ja ympäristölainsäädännössä.

Lisäksi arvostelijat pelkäävät, että sopimus luo investointisuojajärjestelmän, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen olemattomilla perusteilla.

Greenpeacen vuotamien tietojen perusteella pelot eivät ole täysin aiheettomia.

Mitä vuodetuissa asiakirjoissa sanotaan?

Mikäli vuodetut tiedot pitävät paikkansa, ne paljastavat, että Yhdysvaltain ja EU:n välillä on edelleen suuria erimielisyyksiä.

Yhdysvallat vaatii vuodettujen tietojen mukaan EU:ssa voimassa olevan muuntogeenisen ruoan ja hormonilihan kieltävän säädöksen kumoamista. Yhdysvallat haluaa myös yrityksilleen suuremman roolin esimerkiksi ruokaturvallisuuteen liittyvän sääntelyn muokkaamisessa.

Yhdysvallat painostaa EU:ta suostumaan sen kauppaehtoihin kovilla keinoilla. Keinovalikoimassa on muun muassa tuontihelpotusten epääminen eurooppalaisilta autonvalmistajilta, jos sopimusta ei synny. Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan Yhdysvallat käyttää tätä uhkausta nimenomaan helpottaakseen omien maataloustuotteidensa pääsyä Eurooppaan.

Vuodetuissa neuvotteluasiakirjoissa ei mainita sanallakaan kuluttajansuojaa koskevaa, niin sanottua varovaisuusperiaatetta (precautionary principle), josta EU:n puolesta sopimusta neuvotteleva kauppakomissaari Cecilia Malmström on luvannut pitää kiinni.

Yhdysvallat tekee asiakirjoissa tarkkoja ehdotuksia siitä, kuinka kutakin kuluttajan suojaamiseen liittyvää sääntöä pitää perustella. Se katsoo, että jokaisen säännön pitää perustua tieteellisesti tehtyyn tutkimukseen. Eurooppalaiset taas hyväksyvät perusteluksi esimerkiksi kokemukset kuluttajasääntöjen toimivuudesta.

Tietovuodon perusteella Yhdysvallat ei myöskään ole suostumassa komission ehdottamaan investointisuojamalliin, joka tekisi riitojen käsittelystä huomattavasti avoimempaa ja loisi pysyvän, kansallista oikeusjärjestelmää mukailevan kansainvälisen välimiestuomioistuimen. Komissio loi uuden, laajasti kiitellyn investointisuojamallin nimenomaan aiempaan järjestelmään kohdistuneen arvostelun seurauksena.

Mitä nyt tapahtuu?

TTIP piti alun perin saada valmiiksi viime vuoden loppuun mennessä, mutta neuvottelut ovat takellelleet sekä kansalaispaineen että vaikeiden neuvottelukysymysten takia. Keskustelut erityisesti maataloudesta, julkisista hankinnoista ja investointisuojasta ovat olleet vaikeita.

Jo ennen Greenpeacen tietovuotoa näytti melko selvältä, ettei sopimusta saada sinetöityä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja loppuvuonna. Se tarkoittaisi, että sopimus todennäköisesti haudattaisiin ainakin usean vuoden ajaksi.

”Vapaakaupasta” on tullut monelle amerikkalaisäänestäjälle synonyymi ulkomaille katoavista tehtaista ja työttömyydestä, minkä seurauksena johtavat presidenttiehdokkaat ovat puhuneet kauppasopimuksista kriittiseen sävyyn. Vasta valittu presidentti tuskin uskaltaisi edistää sopimuksen läpivientiä ainakaan heti.

TTIP:stä on tullut vaikea aihe myös Euroopassa. Etenkin Saksassa sopimuksen suosio on romahtanut, mikä paistoi läpi laimeudesta, jolla Saksan liittokansleri Merkel puhui sopimuksen puolesta Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vieraillessa Hannoverissa huhtikuussa. Myös Ranskassa johtavat poliitikot ovat kommentoineet TTIP:iä kylmästi.

Eikä ihme. Saksassa on ensi vuonna parlamenttivaalit ja Ranskassa presidentinvaalit. Molemmissa maissa vaalimenestystä niittäneet oikeistopopulistit, Kansallinen Rintama Ranskassa sekä Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) Saksassa ovat profiloituneet TTIP:in vastustajina.

Mitä lähemmäksi vaaleja tullaan, sitä enemmän Merkel sekä Ranskan presidentti François Hollande haluavat ottaa etäisyyttä tulenarkaan sopimukseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • TTIP
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää