Talous

Verottaja vahtii tänä vuonna erityisesti vuokratuloja – HS kokosi tärpit vuokranantajalle

Taas voit säästää satasia. Veronmaksajat ja HS listasivat vuokranantajan keskeiset vähennykset ja pulmakohdat.

Tänä vuonna vuokratuloista tehtävät vähennykset ovat verottajan erityisseurannassa.

Veronmaksajien johtavan lakimiehen Päivi Kaaren mukaan huhtikuun 27. päivänä aiheesta lähetetty paimenkirje sai heti monet soittamaan huolestuneina Veronmaksajien palvelupuhelimeen.

Verohallinnon mukaan henkilöverotuksessa verotettavia vuokranantajia on nykyisin noin 300 000, ja määrä on kasvussa.

Vuokra-asunnoista noin kaksi kolmasosaa on yksityisten ihmisten omistuksessa.

Vuokratuloista on yleensä maksettu ennakkoveroa, mutta ne puuttuvat kokonaan esitäytetystä veroilmoituksesta.

”Osaa vuokranantajista tämä vähän hämmentääkin”, Kaari kertoo.

Kun niin moni asia on verottajan tiedossa ja esitäytettynä, jollekin voi tulla mieleen, että vuokratulotkin ovat jo verottajan tiedossa.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan vuokranantajan 7 H -lomake on aina lähetettävä. Sen voi täyttää helposti myös verkon kautta.

Vaikka vähennykset eivät olisi veroilmoituksen palautuspäivään mennessä kokonaan tiedossa, vuokratulot kannattaa ilmoittaa ajoissa, koska niiden laiminlyönti johtaa veronkorotuksiin.

Vähennyksiä voi sitten täydentää myöhemmin.

”Korotukset ovat yleensä muutamia satasia”, Kaari arvioi.

Veroilmoitus tulee antaa joko keskiviikkona 4. toukokuuta tai perjantaina 13. toukokuuta. Päivämäärä käy ilmi esitäytetystä kotiin lähetetystä veroilmoituksesta oikeasta yläkulmasta.

Aviopuolisoilla on molemmilla aina sama päivä.

HS kokosi Veronmaksajien neuvoilla joukon perusohjeita ja knoppeja siihen, mitä vuokranantajan täytyy verotuksessa huomioida.

Tarkista lainan korot

Verottajan tulisi tietää vuokra-asuntoon kohdistuvat lainan korot, mutta asia on syytä tarkistaa.

Vuokra-asuntoa varten otetun lainan korkojen tulisi näkyä esitäytetyn veroilmoituksen kohdassa 7.6 tulonhankkimisvelan korkoina.

Viime vuoden verotuksessa oman asunnon lainan koroista sai vähentää 65 prosenttia. Tulonhankkimisvelan korot saa sen sijaan vähentää täysmääräisesti.

Maksuhetki ratkaisee

Vuokrien, tuloista vähennettävien vastikkeiden ja menojen osalta olennaista on se, minä vuonna maksut on todellisuudessa maksettu. Vain ne lasketaan.

Omat remontit

Vastikkeissa isoimmat kysymykset liittyvät taloyhtiön remontteihin, esimerkiksi huoneistossa itse teetettyihin remontteihin ja taloyhtiön hankkeisiin.

Vuokranantajan kannattaa muistaa, että itse teetetyt ja maksetut remontit ovat yleensä aina vuosikorjausta, jotka voi vähentää täysimääräisesti saman vuoden verotuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi itse teetetyt keittiöremontit.

Kulujen määrällä ei ole merkitystä.

Taloyhtiön remontit

Taloyhtiön teettämissä remonteissa on merkitystä ainoastaan sillä, miten näitä menoja varten kerättyjä vastikkeita on käsitelty taloyhtiön kirjanpidossa. Sillä ei ole väliä, ovatko ne niin sanottua vuosi- vai peruskorjausta.

Sääntönä on tällöin se, että jos taloyhtiö on tulouttanut vastikkeet omaan tuloslaskelmaansa tuloiksi, ne ovat vuokranantajalle vähennyskelpoisia samalla tavalla kuin hoitovastikkeetkin.

Näiden selvittämisessä taloyhtiön isännöitsijä tai kirjanpitäjä kertoo tarkat summat.

Jos esimerkiksi putkiremontin huoneistokohtainen summa, vaikka 20 000 euroa tuloutetaan asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa, sen voi vähentää kokonaisuudessaan saman vuoden vuokratuloista.

Vähennykset säilyvät pitkään

Jos vuokratulot ovat tällöin menoja pienemmät, vuokratulot jäävät miinukselle. Jos vuokranantajalla on muita pääomatuloja, esimerkiksi osinkoja, puun myyntituloja tai luovutusvoittoja, vähennykset voi tehdä niistä tuloista.

Jos näidenkin jälkeen jää miinukselle, avuksi tulee alijämähyvitys, jossa vastaavan vähennyksen voi tehdä ansiotuloista, eläkkeistä tai palkkioistaan.

Tässä monimutkaisesta hyvityksestä vuotuisena rajan on noin 4 600 euron pääomamenot, josta saa 1 400 euron verohyödyn itselleen.

Jos senkin jälkeen jää jotain vielä vähentämättä, verottaja vahvistaa tappion. Se on voimassa kymmenen vuotta ja verottaja vähentää sitä tulevina vuosina automaattisesti.

Suuri osa on vuosikorjauksia

Asuinhuoneistossa vähennysten jaksottaminen useammalle vuodelle koskee harvinaisempi perusparannuksia.

Tällaiseksi katsotaan esimerkiksi itse teetetty parvekelasitus, joka jaksotetaan 10 vuodelle. Sen sijaan kaikki pintaremontit ovat vuosikorjauksia.

Vuokraa ensin, remontoi sitten

Jos ostaa asunnon ja remontoi sen ennen vuokraustoiminnan alkamista, remonttikuluja ei saa vähentää vuokratuloista, vaan ne lasketaan kuuluviksi huoneiston hankintamenoon.

Tämän takia mahdollisuuksien rajoissa kannattaa usein sopia, että remontit tehdään, kun vuokrasopimus on tehty. Verohallinnon ohjeen mukaan remonttikulut ovat vähennyskelpoisia, kun vuokralainen on muuttanut tai ottanut huoneiston käyttöönsä.

Käytännössä vuokrasopimus kannattaisi usein siis laatia niin, että asunnon antaa käyttöön jo remontin ajaksi ja antaa alennusta siksi ajaksi.

Kulujen meno hankintamenoksi ei sinänsä ole paha asia sekään, koska asunnon myydessä kulut saa vähentää tällöin, mutta moni vuokranantaja haluaa käyttää vähennyksen heti.

Toinen yleinen ”virhe” vuokrasijoittajalla on se, että omistaja haluaa maksaa ostamaansa huoneistoon kohdistuvan taloyhtiön velkaosuuden samantien pois ennen kuin ryhtyy vuokraamaan asuntoa.

Vaikka taloyhtiö tulouttaisi tuon summan tuloslaskelmaansa, se ei auta, vaan suoritus katsotaan hankintamenoksi.

Kotitalousvähennys ei käy

Kotitalousvähennystä ei vuokranantaja remonteista pääse käyttämään. Jos vuokralla ollut asunto otetaan omaan käyttöön, se voi olla verovuoden aikana molemmissa käyttötarkoituksissa, sekä vuokralla että kotitalousvähennyksen alaisessa käytössä.

Tällöin kannattaa miettiä, kumpi vähennys on tuottoisampi.

Verottaja katsoo, että pitkään vuokralla olleissa kohteissa vuokralaisen lähdön jälkeen tehtyjä remonttejakin voidaan vähentää vuokratuloista, koska remontti johtuu vuokralaisen aiheuttamasta huoneiston kulumisesta.

Tällöin remontteja suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä on tarvikkeiden osuus remontin kuluista.

Vuokravähennyksissä verohyöty on 30 prosenttia, kotitalousvähennyksessä 45 prosenttia – mutta vain työn osuudesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  2. 2

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  5. 5

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää