Talous

Lukiolaisyrittäjä: ”Kun kannustaa nuoria yrittämään, sijoittaa samalla omaan tulevaisuuteen”

Ida Salon luotsaama yritys palkittiin huhtikuussa parhaana. Koulu, harrastukset ja oman yrityksen pyörittäminen imevät tyhjät pois lukiolaisen kalenterista.

Ei yrittäjäksi alkaminen kovin vaikeaa ole, mutta kahta se vaatii: intoa ja järkkymätöntä uskoa omaan tekemiseensä.

Näin vakuuttaa 18-vuotias espoolainen yrittäjä ja lukio-opiskelija Ida Salo, eikä nuoren yrittäjän omaa intoa tarvitse epäillä.

”Koulu loppuu yleensä neljältä ja sen jälkeen alkaa työt. Usein hoidan työhommia puhelimessa jo välitunneilla. Ei se ole niin raskasta kun tekee jotain mihin on intohimoa”, Salo sanoo.

Salo perusti viime syksynä yhdessä neljän muun lukiolaisen kanssa mustikkalimonadia valmistavan I´m Blue-yrityksen osana Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä-kurssia.

Kyseessä on lukiokurssi, jossa yrittäjyyttä harjoitellaan ideoimalla, perustamalla ja pyörittämällä yritystä.

Huhtikuussa yritys palkittiin parhaana toisen asteen oppilaiden yrityksenä. Lisäksi mustikkalimonadi valittiin Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän kilpailun parhaaksi tuotteeksi.

Heinäkuussa yritys edustaa Suomea nuorten yrittäjien Euroopan mestaruuskilpailuissa Sveitsissä.

Vielä ei voida puhua kovin suuresta bisneksestä, mutta hyvään vauhtiin I`m Blue on päässyt ensimmäisen vuotensa aikana.

Mustikkalimonadia on myyty 800 pulloa – kaikki mitä on ehditty tehdä. Huhtikuun lopulla valmistui käsityönä uusi yli 900 pullon erä, joskin niistäkin kaikki on jo myyty etukäteen.

”Uudet pullot myytiin etukäteen viikossa”, Salo sanoo.

Vuosi yrittäjänä -kurssin yrityksiä pyöritetään lukuvuoden loppuun asti, mutta Salo ei usko, että oma yrittäjyys loppuu kurssin mukana.

Suunnitelmia on jo tehty osakeyhtiön perustamista varten, ja alustavia neuvotteluja on käyty tehdasvalmistuksesta.

Se tarkoittaisi, että tuotantomäärät moninkertaistuisivat kerralla.

Salon sanoin ”kupliva mustikkalimodi selkeytti ja sekoitti myös tulevaisuudensuunnitelmia”.

”Selkeytti sen, etten hae lääkikseen tai oikikseen. Sekoitti sen verran, etten tiedä mitä alan opiskella ja milloin. Jos tämä yritys alkaa menestyä voi opinnot pitkittyä”, toista vuotta lukiota käyvä Salo sanoo.

Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia suomalaisia nuoria.

Global Entrepreneurship Monitorin tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2015 20 prosenttia 18-24-vuotiaista arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa. Vuonna 2005 luku oli 7 prosenttia.

Salon mukaan nuoria voisi kannustaa yrittäjyyteen yksinkertaisesti antamalla siihen helpommin mahdollisuus. Siitä kiinnostus Salonkin kohdalla alkoi.

”Aikaisemmin ajattelin, että ehdottomasti en ala yrittäjäksi. Olin kotona nähnyt miten raskasta se voi olla. Mutta tekemisen kautta mielipide muuttui”, Salo sanoo.

Tässä tapauksessa kannustimena toimi lukiokurssi. Alkupääomaa I`m Bluella oli 160 euroa, mutta se kului äkkiä pulloihin, raaka-aineisiin ja korkituslaitteeseen. Pieni alkupääoma ei kuitenkaan haitannut, kun elanto ei ollut yrityksessä kiinni.

Tuotantotilat löytyivät koululta, ja kurssilla annettiin apua yritystoiminnan ongelmissa.

”Valittiin kyllä varmaan vaikein mahdollinen tuote. Saatiin heti mukava ensikosketus elintarvikelakeihin ja niiden soveltamiseen”, Salo sanoo.

Ilman tukea alku olisi ollut kuitenkin paljon hankalampi, Salo myöntää.

”Se olisi vaatinut isomman alkupääoman, sillä jo pelkästään kaikki luvat ja tuotesuoja vaativat rahaa, tuotantotiloista puhumattakaan. Olisi pitänyt hakea lainaa, etsiä sijoittajia ja kasvattaa myyntiä. Nyt se kaikki tosin on edessä osakeyhtiön myötä”, Salo pohtii.

Salon mukaan nuorten kannustaminen yrittäjyyteen maksaisi itsensä takaisin, kun pienistä yrityksistä lopulta kasvaisi isompia.

Nuorilla on usein energiaa ja motivaatiota ryhtyä yrittäjäksi, ja sitä pitäisi hyödyntää.

”Kun katsoo ikäpyramidia ymmärtää, että kun nyt tukee nuoria niin sijoittaa omaan tulevaisuuteen.”

Ja on nuorilla myös jotain sellaista, mikä vanhemmilta usein puuttuu: ymmärrys siitä, miten tuotetta nykyään sosiaalisessa mediassa markkinoidaan.

”Sen hallitsemisesta on valtava hyöty. Sieltä näkee heti, mikä on leviämisen potentiaali ja miten hyvin mainostus tavoittaa yleisön.”

Koulu, harrastukset ja oman yrityksen pyörittäminen imee tyhjät pois kalenterista, mutta kysymys on lopulta vain organisoinnista, Salo sanoo.

Kalenterista on tullut paras ystävä, ja jopa vapaa-aika pitää aikatauluttaa. Mutta kun kaikelle on dealine, työ nopeutuu ja vapaa-aikaa jää enemmän.

Uhraus kuulostaa kuitenkin isolta. Eikö Saloa pelota epäonnistuminen?

”Suomessa pelätään liikaa epäonnistumista. Tottakai itseäkin epäonnistuminen pelottaa, mutta jos sitä liikaa pelkää ei uskalla yrittääkään”, Salo sanoo.

Vuosi yrittäjänä kannustaa yrittämään

 Vuosi yrittäjänä -kurssin kautta on perustettu lukuvuonna 2015-2016 1 576 harjoitusyritystä. Ne toimivat vuoden ajan.

 NY-yrityksellä ei ole varsinaista yritysmuotoa, ja toiminta on osallistujan henkilökohtaista tulonhankkimista.

 Kursseille osallistui 4 351 nuorta.

 Kurssi on osa Nuori yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusta.

 Yli 10 prosenttia kursseille osallistuneista perustaa oikean yrityksen pian kurssin jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Yrittäminen
 • Lukio
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  8. 8

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää