Valikko
Talous

Toivakka: TTIP-neuvotteluiden aikataulu voi olla liian tiukka – EU:ssa pelätään jopa sopimuksen kaatumista

EU-maissa pelätään, ettei kunnianhimoista kauppasopua USA:n kanssa saada maaliin ennen Obaman kauden päättymistä. Silloin se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua.

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaissa suhtaudutaan yhä skeptisemmin siihen, että EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelema TTIP-vapaakauppasopimus saataisiin valmiiksi ennen kuin presidentti Barack Obama jättää virkansa ensi tammikuussa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) totesi perjantaina, että EU-komissio lupaa yhä yrittää saada neuvottelut maaliin ennen vuoden loppua.

”Ehkä enemmän, jos tässä rehellisesti sanon, [jäsenmaissa] oli sellaista näkemystä, että tämä aikataulu tulee olemaan liian tiukka”, Toivakka totesi kauppaministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on noussut voimakas vapaakaupan vastainen ilmapiiri. Siksi Euroopassa jännitetään, saadaanko kunnianhimoista TTIP-sopimusta neuvoteltua ennen vuoden loppua, koska muuten se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua kokonaan.

Toivakka kertoi todenneensa, että aikataulua tärkeämpää on sopimuksen sisältö. Hänen mukaansa mitään ”TTIP lightia” eli vesitettyä sopimusta ei kannata hyväksyä.

Hänen mukaansa Suomelle neuvotteluissa tärkeää on Yhdysvaltain julkisten hankintojen avaaminen. Tästä voisi hyötyä esimerkiksi Suomen jäänmurtajateollisuus.

Yhdysvallat on suhtautunut hyvin penseästi ajatukseen avata etenkään osavaltiotason hankintoja ulkomaalaisille. Tämä voi olla niin tärkeä asia, että sopimus kaatuu siihen, Toivakka totesi.

Toivakan mukaan sopimuksen tärkeä tavoite on myös päästä eroon kaupankäynnin teknisistä esteistä, kuten päällekkäisistä tuotetestauksista.

EU-maissa ja Yhdysvalloissa on usein hyvin identtisiä, mutta byrokratian puolesta erilaisia vaatimuksia, jotka estävät osapuolten yritysten tuotteiden pääsyn toistensa markkinoille.

Ministeri Toivakan mukaan EU-jäsenmaissa on lisäksi kasvavaa huolta kauppasopimuksen vastustuksesta kansalaispiireissä. Esimerkiksi kaupankäynnin suurvallassa Saksassa 70 prosenttia ajattelee, että TTIP-sopimuksesta koituu maalle enemmän haittaa kuin hyötyä, kerrottiin äskettäin julkaistussa yleisradioyhtiö ARD:n kyselyssä.

Toivakan mielestä sopimukseen liittyy monia harhaluuloja, kuten sellainen, että sen vuoksi Eurooppaan tulisi valtavat määrät amerikkalaisia geenimuunneltuja ruokatuotteita (GMO).

”Kansalaiskeskustelussa on huolenaiheita esimerkiksi GMO-ruoan suhteen. Siitä ei kannata kantaa huolta, koska GMO-ruoka ei edes sisälly EU:n neuvottelumandaattiin. Siitä ei edes neuvotella”, Toivakka sanoi.

TTIP-neuvotteluiden 14. neuvottelukierros alkaa heinäkuussa.

Ulkomaankauppaministereiden kokouksessa puhuttiin myös Euroopan terässektorin vaikeuksista Kiinan ylituotannon ja polkumyynnin aiheuttamassa paineessa. EU:ssa pohditaan parhaillaan, tuleeko Kiinalle myöntää markkinatalousasema eli MES, mikä voisi panna monet Euroopan yritykset tiukille.

Euroopan parlamentti linjasi torstaisessa äänestyksessään, että Kiinalle ei voi vielä myöntää ”markkinatalousasemaa”. Kiinan mielestä asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) haastoi perjantaisessa tiedotteessaan Toivakkaa kertomaan, mikä on Suomen kanta Kiinan MES-asemaan. Hänen mielestään kyseinen status voisi tuhota Suomesta tuhansia työpaikkoja, mutta Suomi ei olisi valmis niitä puolustamaan muiden EU-maiden tavoin.

”Virkamieslähteiden mukaan Suomi tulee kannattamaan statuksen myöntämistä... Olemmeko jäämässä (EU:ssa) ainoaksi maaksi, joka ei halua suojella omaa teollisuutta ja työpaikkojamme vaan alistumassa polkumyyntiin?” Kumpula-Natri kysyi.

Toivakan mukaan Suomi odottaa ennen kantansa muodostamista EU-komission arviota siitä, miten Kiinan MES-asema vaikuttaisi eurooppalaiseen teollisuuteen. Komissio puinee asiaa heinäkuussa.

”Kyllä me pidämme omista työpaikoistamme kiinni. Tässä täytyy löytää tasapainoinen ratkaisu, niin että pystymme suojaamaan työpaikkoja mutta myös edistämään reilun kaupan pelisääntöjä”, Toivakka totesi.

MES-asema laskisi Kiinan maksamia tullimaksuja, vähentäisi maan vastaisia polkumyyntijuttuja ja parantaisi kiinalaisyritysten kilpailuasemaa Euroopassa.

Toivakan mukaan EU:ssa on arvioitava myös sitä, millaisiin vastatoimiin Kiina ryhtyisi, mikäli EU ei sille MES-asemaa antaisi.

Kiina on ladannut paljon poliittista arvovaltaansa siihen, että sen vaatima MES-asema myönnetään.

Kiina on Yhdysvaltain jälkeen EU:n toiseksi tärkein kauppakumppani. Osapuolten kauppa on arvoltaan reilusti yli miljardi euroa päivässä.

Haluttu kirottu TTIP

 EU:n ja Yhdysvaltain välinen TTIP-sopimus synnyttäisi maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

 Se alentaisi tulleja japoistaisi päällekkäistä sääntelyä.

 TTIP-sopimus on kohdannut kiivasta vastustusta EU-maissa ja Yhdysvalloissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • TTIP
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Vapaakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  7. 7

   Trumpin hallinto alkoi julkaista viikoittaista listaa siirtolaisten rikoksista – arvostelijat vertaavat natsien listaan juutalaisista

  8. 8

   Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

  9. 9

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  10. 10

   Kristilliset piilottivat neljä ehdokasta vaalimainoksistaan Helsingissä: yksi kirjoitti ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää