Valikko
Talous

Toivakka: TTIP-neuvotteluiden aikataulu voi olla liian tiukka – EU:ssa pelätään jopa sopimuksen kaatumista

EU-maissa pelätään, ettei kunnianhimoista kauppasopua USA:n kanssa saada maaliin ennen Obaman kauden päättymistä. Silloin se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua.

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaissa suhtaudutaan yhä skeptisemmin siihen, että EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelema TTIP-vapaakauppasopimus saataisiin valmiiksi ennen kuin presidentti Barack Obama jättää virkansa ensi tammikuussa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) totesi perjantaina, että EU-komissio lupaa yhä yrittää saada neuvottelut maaliin ennen vuoden loppua.

”Ehkä enemmän, jos tässä rehellisesti sanon, [jäsenmaissa] oli sellaista näkemystä, että tämä aikataulu tulee olemaan liian tiukka”, Toivakka totesi kauppaministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on noussut voimakas vapaakaupan vastainen ilmapiiri. Siksi Euroopassa jännitetään, saadaanko kunnianhimoista TTIP-sopimusta neuvoteltua ennen vuoden loppua, koska muuten se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua kokonaan.

Toivakka kertoi todenneensa, että aikataulua tärkeämpää on sopimuksen sisältö. Hänen mukaansa mitään ”TTIP lightia” eli vesitettyä sopimusta ei kannata hyväksyä.

Hänen mukaansa Suomelle neuvotteluissa tärkeää on Yhdysvaltain julkisten hankintojen avaaminen. Tästä voisi hyötyä esimerkiksi Suomen jäänmurtajateollisuus.

Yhdysvallat on suhtautunut hyvin penseästi ajatukseen avata etenkään osavaltiotason hankintoja ulkomaalaisille. Tämä voi olla niin tärkeä asia, että sopimus kaatuu siihen, Toivakka totesi.

Toivakan mukaan sopimuksen tärkeä tavoite on myös päästä eroon kaupankäynnin teknisistä esteistä, kuten päällekkäisistä tuotetestauksista.

EU-maissa ja Yhdysvalloissa on usein hyvin identtisiä, mutta byrokratian puolesta erilaisia vaatimuksia, jotka estävät osapuolten yritysten tuotteiden pääsyn toistensa markkinoille.

Ministeri Toivakan mukaan EU-jäsenmaissa on lisäksi kasvavaa huolta kauppasopimuksen vastustuksesta kansalaispiireissä. Esimerkiksi kaupankäynnin suurvallassa Saksassa 70 prosenttia ajattelee, että TTIP-sopimuksesta koituu maalle enemmän haittaa kuin hyötyä, kerrottiin äskettäin julkaistussa yleisradioyhtiö ARD:n kyselyssä.

Toivakan mielestä sopimukseen liittyy monia harhaluuloja, kuten sellainen, että sen vuoksi Eurooppaan tulisi valtavat määrät amerikkalaisia geenimuunneltuja ruokatuotteita (GMO).

”Kansalaiskeskustelussa on huolenaiheita esimerkiksi GMO-ruoan suhteen. Siitä ei kannata kantaa huolta, koska GMO-ruoka ei edes sisälly EU:n neuvottelumandaattiin. Siitä ei edes neuvotella”, Toivakka sanoi.

TTIP-neuvotteluiden 14. neuvottelukierros alkaa heinäkuussa.

Ulkomaankauppaministereiden kokouksessa puhuttiin myös Euroopan terässektorin vaikeuksista Kiinan ylituotannon ja polkumyynnin aiheuttamassa paineessa. EU:ssa pohditaan parhaillaan, tuleeko Kiinalle myöntää markkinatalousasema eli MES, mikä voisi panna monet Euroopan yritykset tiukille.

Euroopan parlamentti linjasi torstaisessa äänestyksessään, että Kiinalle ei voi vielä myöntää ”markkinatalousasemaa”. Kiinan mielestä asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) haastoi perjantaisessa tiedotteessaan Toivakkaa kertomaan, mikä on Suomen kanta Kiinan MES-asemaan. Hänen mielestään kyseinen status voisi tuhota Suomesta tuhansia työpaikkoja, mutta Suomi ei olisi valmis niitä puolustamaan muiden EU-maiden tavoin.

”Virkamieslähteiden mukaan Suomi tulee kannattamaan statuksen myöntämistä... Olemmeko jäämässä (EU:ssa) ainoaksi maaksi, joka ei halua suojella omaa teollisuutta ja työpaikkojamme vaan alistumassa polkumyyntiin?” Kumpula-Natri kysyi.

Toivakan mukaan Suomi odottaa ennen kantansa muodostamista EU-komission arviota siitä, miten Kiinan MES-asema vaikuttaisi eurooppalaiseen teollisuuteen. Komissio puinee asiaa heinäkuussa.

”Kyllä me pidämme omista työpaikoistamme kiinni. Tässä täytyy löytää tasapainoinen ratkaisu, niin että pystymme suojaamaan työpaikkoja mutta myös edistämään reilun kaupan pelisääntöjä”, Toivakka totesi.

MES-asema laskisi Kiinan maksamia tullimaksuja, vähentäisi maan vastaisia polkumyyntijuttuja ja parantaisi kiinalaisyritysten kilpailuasemaa Euroopassa.

Toivakan mukaan EU:ssa on arvioitava myös sitä, millaisiin vastatoimiin Kiina ryhtyisi, mikäli EU ei sille MES-asemaa antaisi.

Kiina on ladannut paljon poliittista arvovaltaansa siihen, että sen vaatima MES-asema myönnetään.

Kiina on Yhdysvaltain jälkeen EU:n toiseksi tärkein kauppakumppani. Osapuolten kauppa on arvoltaan reilusti yli miljardi euroa päivässä.

Haluttu kirottu TTIP

 EU:n ja Yhdysvaltain välinen TTIP-sopimus synnyttäisi maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

 Se alentaisi tulleja japoistaisi päällekkäistä sääntelyä.

 TTIP-sopimus on kohdannut kiivasta vastustusta EU-maissa ja Yhdysvalloissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • TTIP
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Vapaakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  6. 6

   Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  7. 7

   Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

  8. 8

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  9. 9

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää