Valikko
Talous

Konecranes ostaa Terexin satamalaitteet miljardikaupassa – analyytikoilta kehuja, osake kallistui lähes 18 prosenttia

Konecrasin ja amerikkalaisyhtiö Terexin aiemmin suunniteltu yritysfuusio perutaan. Terex neuvottelee yhä kiinalaisen Zoomlionin kanssa koko yhtiön myynnistä. Jos kauppa onnistuu, sopimus Konecrasin kanssa kaatuu. Evlin analyytikko Elina Riutta pitää tätä mahdollisena.

Nostolaitevalmistaja Konecranes on ostanut amerikkalaisen kilpailijansa Terexin teollisuusnostureita ja satamalaitteita hoitavan yksikön runsaalla miljardilla eurolla.

Samalla yhtiöt peruuttavat aiemmin ilmoitetun liiketoimintojen yhdistymisen. Fuusion peruuttamisesta ei koidu kummallekaan yhtiölle seuraamuksia.

Markkinat reagoivat uutiseen positiivisesti. Konecranesin osake kallistui Helsingin pörsissä päivän mittaan lähes 18 prosenttia. Pohjola Pankin analyytikon Pekka Spolanderin mukaan kurssireaktio kertoo myös siitä, että sijoittajat ovat viime aikoina myyneet Konecranesin osaketta ahkeraan.

Spolander sekä Evlin analyytikko Elina Riutta pitävät kauppaa hyvänä. Konecranes saa juuri sen, mitä on pitkään halunnut, eli kilpailijansa teollisuusnosturit ja satamalaitteet.

Teollisuusnosturit ja satamalaitteet vastasivat viime vuonna noin viidenneksestä Terexin myynnistä.

”Tämä on operatiivisesti oikein hyvä liike. Hinta on kova nyt, mutta jos synergia-edut jäisivät täysimääräisesti Konecranesiin, hinnasta tulee hyvin houkutteleva”, Riutta sanoo.

”Konecranes saisi leikattua kustannuksia ja poistetua ylikapasiteettia alalta. Kysymys on, jäävätkö hyödyt sille itselleen vai sulavatko ne hintojen kautta asiakkaille. Heikko kysyntä ja kova kilpailu ovat olleet alan ongelma jo useana vuonna.”

Terexille maksetaan kaupassa 723 miljoonaa euroa käteisenä sekä 19,6 miljoonaa uutta Konecranesin B-sarjan osaketta. Konecranes rahoittaa käteisellä suoritettavan osuuden velalla.

Amerikkalaisyhtiöstä tulee Konecranesin B-sarjan osakkeenomistaja 25 prosentin osuudella. Osakkeiden äänivalta on rajoitettu. Terex saa myös oikeuden nimittää kaksi jäsentä Konecranesin hallitukseen.

Konecranesin hallituksen puheenjohtajan Christoph Vitzthumin mukaan kauppa luo ”huomattavaa arvoa” yhtiön asiakkaille ja osakkeenomistajille.

”Konecranesille tämä yritysosto on merkkipaalu tulevaisuutemme rakentamisen suhteen”, Vitzhthum sanoo pörssitiedotteessa.

Kaupan arvioidaan toteutuvan ensi vuoden alkupuolella, mutta se ei ole vielä varma.

Terex voi irtisanoa sopimuksen viimeistään toukokuun loppuun mennessä, jos se joko myy koko liiketoimintansa kiinalaisyhtiö Zoomlionille tai ”perustellusti uskoo viipymättä tekevänsä” sitovan myyntisopimuksen.

Tässä tapauksessa Terex maksaisi Konecranesille 37 miljoonan dollarin arvoisen korvauksen.

Konecranes ilmoitti jo elokuussa yhdistyvänsä Terexin kanssa. Terex kertoi kuitenkin maaliskuussa tavoittelevansa sitovaa sopimusta parempaa hintaa tarjonneen kiinalaisyhtiö Zoomlionin kanssa.

Evlin analyytikko Riutta uskoo Zoomlionin tekevän pian sitovan ostotarjouksen koko Terexistä. Riutta pitää mahdollisena, että ostotarjous menee Yhdysvalloissa läpi ja Konecranes-kauppa kaatuu.

”Terex on ottanut tässä itselleen eräänlaisen vakuutuksen, mikäli Zoomlionin tarjous ei menisi Yhdysvalloissa läpi”, Riutta kommentoi Konecranes-kauppaa.

Zoomlionin todennäköisen tarjouksen onnistuminen ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, Riutta arvioi. Teollisuunostureiden ja satamalaitteiden luovuttamista kiinalaisyhtiön käsiin on nimittäin pidetty Yhdysvalloissa kansallisen turvallisuuden kannalta arveluttavana.

Jos koko liiketoiminnan myynti Zoomlionille torpataan, Terex voisi myydä satamalaitteet Konecranesille ja yrittää sitten muun liiketoiminnan myyntiä kiinalaisyhtiölle uudestaan.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi maanantaiaamuna, että tällaisesta ratkaisusta olisi käyty jo keskusteluja. Myös Pohjola Pankin analyytikko Spolander pitäisi outona, jos Konecranes ei olisi keskustellut Zoomlionin kanssa ja perillä siitä, mitä kiinalaisyhtiö aikoo tehdä.

”Voisi ajatella, ettei Zoomlion ole alunperinkään ollut kiinnostunut satamalaitteista, koska se on ennen kaikkea rakennuskonevalmistaja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityskaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  7. 7

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää