Talous

HS-analyysi: Mikä valtion omistajapolitiikassa mättää

Viime viikon torstaina julkistetun periaatepäätöksen suurin uutinen oli se, että Sipilän hallitus kannusti Postin hallitusta pohtimaan yhtiön listaamista pörssiin niin, että valtiolle jäisi kuitenkin enemmistöomistus yhtiöstä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antaa tänään tiistaina pääministerin ilmoituksen hallituksen uusista linjauksista valtion omistajapolitiikassa.

Viime viikon torstaina julkistetun periaatepäätöksen suurin uutinen oli se, että Sipilän hallitus kannusti Postin hallitusta pohtimaan yhtiön listaamista pörssiin niin, että valtiolle jäisi kuitenkin enemmistöomistus yhtiöstä.

Toinen suuri uutinen oli uuden ”kehitysyhtiön” perustaminen, johon valtion omistuksia siirretään yhdeksästä eri yhtiöstä yli kahden miljardin euron arvosta.

Nämä yhtiöiden osakkeet siirtyvät omistusyhtiöön ikään kuin laukaisualustalle, josta valtioneuvoston on helppo myydä kyseisiä yhtiöitä tai niiden osakepotteja tai käyttää osakkeita vaihdon välineinä erilaisissa tulevissa yritysjärjestelyissä ja fuusioissa.

Postia lukuun ottamatta suurin osa kehitysyhtiöön siirretyistä yhtiöistä on toki ollut myyntilistalla tai valmistelussa myyntiin jo pidemmän aikaan. Näin kehitysyhtiön perustaminen ei lisää niiden myyntiprosessia muuten kuin että ne siirretään uuteen omistajayhtiöön.

Taloudellisesti suurin merkitys näistä osakepoteista on öljyjalostamo Nesteen 16,7 prosentin omistuksen siirrolla. Nesteen osakkeiden myynnistä valtio saa halutessaan noin 1,3 miljardia euroa käteistä.

Valtio omistaa nyt Nesteestä 50,1 prosenttia, mutta Sipilän hallitus katsoo, että huoltovarmuuden kannalta riittävä kontrolli yhtiöön saadaan vähäisemmälläkin omistusrajalla eli jäljelle jäävällä 33,4 prosentilla.

Teollisuudenalojen ammattiliitto Team ehti tuoreeltaan paheksua valtion Neste-omistuksen siirtoa kehitysyhtiöön. Team piti selvänä, että kehitysyhtiö on vain välivaihe ennen osakkeiden myyntiä. Tulkinta on varmasti oikea.

Sijoittajien ja valtion kannalta valtion enemmistön purkaminen on yleensä yhtiön arvoa nostava seikka.

Erityisesti moni institutionaalinen sijoittaja pitää yhtiötä lähtökohtaisesti arvokkaampana, jos valtion omistus on alle 50 prosenttia.

Myös omistusohjausministerinä hallituksessa toimiva Juha Sipilä on markkinoinut kehitysyhtiön perustamista ja koko omistajaohjauksen periaatteiden muutosta otsikolla ”tase töihin”.

Kun erilaisten myyntikunnossa tai myyntiin kohta puoliin valmiiksi tulevien yhtiöiden osakkeet siirretään samaan omistusyhtiöön eli ”kehitysyhtiöön”, omaisuusmassaa voidaan käyttää hyväksi erilaisissa kehityshankkeissa ja luototustilanteissa.

Yhtiö, jolla on yli kahden miljardin euron omaisuus, on omistusohjausministerille melkoinen leikkikalu, jonka avulla voidaan luoda uusia alustoja kasvussa oleville markkinoille.

Tällaisten alustojen luominen voi luoda uutta liiketoimintaa, ja jos kohteet valitaan oikein, kaikki hyötyvät.

Juha Sipilä mainitsi viime torstaina esimerkkinä tällaisesta alustasta terveydenhuollon tietojärjestelmien alustaratkaisun, jonka pohjalle eri operoijat voisivat sitten luoda järjestelmiä.

Ikuisen poliittisen keskustelun aihe tulee olemaan se, onko valtio hyvä päättämään minkälaisia alustoja voi rakentaa.

Hallituksessakin kokoomuksen ja perussuomalaisten yhtenä päähuolena oli se, että keskusta tuhlaa alustarahat erilaisiin puolueen arvomaailmaa lähellä olevin aluepoliittisiin hankkeisiin.

Sen takia kehitysyhtiön hallitukselta vietiin oikeus ostaa tai myydä yhtiön osakkeita omalla päätöksellään.

Kaikki kehitysyhtiön hallituksen ehdotukset menevät ensin virkamiesten valmisteltavaksi, sitten omistajaohjausministeri Sipilän kautta ensin talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja sitten hallituksen yhdessä päätettäväksi.

Nämä ylimääräiset kuviot olisi voinut välttää tekemällä kehitysyhtiöstä puhtaan omistajayhtiön, jota omistusohjausministeri ja tämän johtamat virkamiehet hallinnoisivat.

Nykyisessä pääministerin kiireisen aikataulun tarpeisiin yksi ylimääräinen kehitysyhtiön hallitus on ehkä tarpeen, mutta kun Suomi palaa normaaliaikaan, jossa omistajaohjauksella on oma ministerinsä kehitysyhtiön hallituksen tarpeellisuus joutuu koetukselle.

Eduskunnan valtionomistuksen periaatteita koskevissa keskusteluissa on tyypillistä, että aihekirjo on laaja ja argumentit ovat monenkirjavia.

Meidän kaikkien yhteisen omaisuuden järkevä käyttö kun herättää tunteita – myös äänestäjissä.

Uusissa valtionomistuksen linjauksissa korostetaan valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuta ja verojen maksamista siihen maahan, jossa tulos syntyy.

Yhtiöiden johdon irtisanomiskorvauksia leikataan puoleen ja bonuksia leikataan 60 prosentista 50 prosenttiin. Nämä linjaukset koskevat tietysti vain uusia sopimuksia ja ovat varsin marginaalisia, mutta tyydyttävät herravihan nälkää.

Perussuomalaiset kertoi täysistunnossa tiistaina omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että näiden ”ankarien” rajoitusten läpimeno oli ”suorastaan koko uudistuksen elinehto”.

Uusissa omistajalinjauksissa yhtiökohtaisia omistusrajoja laskettiin Nesteessä, Postissa, puu- ja turveyhtiö Vapossa, jäämurtajayhtiö Arctiassa ja vesivoimayhtiö Kemijoessa.

Samalla nostettiin valtion jo sataprosenttisesti omistaman kaasun valmistus- ja jakeluyhtiö Gasumin omistusrajaa samoin kuin sähkön kantaverkkoyhtiö Fingridin omistusrajaa 50,1 prosenttiin.

Fingridissä julkisyhteisöt hallitsevat 70,9 prosenttia äänistä, joten molemmissa tapauksissa yhtiökohtaisten rajojen nosto jää lähinnä kosmeettiseksi poliittiseksi tempuksi.

Asian voi nähdä myös toisin päin. Pääministeri Sipilän mukaan tällä linjataan selkeästi sähkö- ja kaasuverkkojen olevan strategista omistusta myös jatkossa.

Eduskuntakeskustelun kuohun keskellä on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon huomiota ja keskustelua herättää uuden kehitysyhtiön ja sen hallinnon ihmettely ja se, että valtion pörssiyhtiöiden vähemmistöominaisuuksia hallinnoiva Solidium jää ennalleen.

Kun kehitysyhtiöön kerätään yli kahden miljardin potti ja Solidiumissa omistusohjausministerillä eli pääministerillä on näpeissään kuuden miljardin euron osakepotti, näiden yhtiöiden hallintoon tulisi kiinnittää paljon huomiota.

Hyvä kysymys on esimerkiksi se, onko näistä yhtiöistä hyötyä muuten kuin omistusyhtiöinä?

Toisin sanoen onko yhtiöiden omilla hallituksilla ja työntekijöillä oikeasti mahdollisuutta tehdä itsenäisiä päätöksiä vai maksetaanko niille vain omistusohjausministerin nukkeina toimimisesta.

Mielenkiintoista on kuulla myös kansanedustajien näkemyksiä siitä, kuinka hyvin omistusohjauslinjaukset palvelevat pitkällä tähtäimellä Suomen etua – eikä vain tämän hallituksen päämääriä.

Kehitysyhtiöstä myynneillä saatavia varoja on tarkoitus käyttää myös hallituksen kärkihankkeiden rahoittamiseen 1,6 miljardin euron edestä.

Tämän summan kerääminen ei näytä olevan ongelma, koska potin saa kokoon pitkälti jo Nesteen osakepotin myynnillä.

Kehitysyhtiön perustaminen lisää omistusohjausministerin eli tällä vaalikaudella pääministeri Juha Sipilän valtaa.

Valtionyhtiöissä on yhteensä noin 30 miljardin omaisuus.

Nyt pääministerin näpeissä olevien Solidiumin ja kehitysyhtiön osuus on tästä potista jo yli neljännes, yli kahdeksan miljardia euroa.

Sellaisen varallisuuskasan päällikkö käyttää Suomessa paljon valtaa.

Se voi tuntua Juha Sipilästä hyvältä ja tehokkaalta ratkaisulta.

Valtion omistajapolitiikan järjestelmää suunnitellessa kannattaisi miettiä kauemmas.

Esimerkiksi sitä, onko nyt rakennettava järjestelmä tarkoituksenmukainen silloinkin, kun valta siirtyy nykyiselle oppositiolle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtionyhtiöt
 • Pörssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  6. 6

   Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki”

  7. 7

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  8. 8

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Sairas Charlie-vauva siirretään korkeimman oikeuden päätöksellä hoitokotiin viimeisiksi päiviksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää