Talous    |   HS-analyysi

Nokia-puhelimien kohderyhmänä ovat köyhät kuluttajat

Taiwanilaisen Foxconnin osaaminen yhdistettynä Nokian keksintöihin, Microsoftilta siirtyvien entisten nokialaisten kokemukseen ja kuuluisaan tavaramerkkiin voi tuottaa hyviä lopputuloksia, kirjoittaa analyysissään HS:n taloustoimittaja Petri Sajari.

Suomalaisille tärkeät viisi kirjainta pysyvät vastaisuudessakin puhelimissa.

Nokian tavaramerkillä myytyjen puhelimien valmistus ja myynti ei ole loppunut koskaan sen jälkeen, kun ne tulivat markkinoille 1980-luvulla. Suomalaisia puhelimet eivät ole enää olleet vuosikausiin, koska jo Nokia siirsi niiden valmistuksen kauan sitten ulkomaille.

Vuonna 2014 oikeus valmistaa Nokian tavaramerkillä edullisia peruspuhelimia siirtyi kymmeneksi vuodeksi ohjelmistoyhtiö Microsoftille. Tähän mennessä Microsoft on valmistanut kymmeniä miljoonia edullisia puhelimia Nokian tavaramerkillä pääasiassa Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan markkinoille.

Keskiviikkona taiwanilainen elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ilmoitti ostavansa edullisten puhelimien liiketoiminnan Microsoftilta. Se on tehnyt No­kian kanssa sopimuksen tavaramerkin ja patenttien lisensoinnista.

Foxconn on perustanut järjestelyä varten Suomeen yrityksen, jonka kanssa Nokia lisensointisopimuksen teki. Yhtiön nimi on HMD Global. Se ei tarkoita, että puhelimia valmistettaisiin Suomessa. Todennäköisesti kysymys on markkinoinnista.

Mielikuva Nokian tavaramerkistä liittyy Suomeen ja sitä mielikuvaa edullisten puhelimien valmistaja haluaa hyödyntää tulevaisuudessakin. Jos ulkomailla jokin asia Suomesta tiedetään, se on usein Nokia. Yhtiön pääliiketoimintaa ovat nykyisin verkkolaitteet ja -palvelut.

Nokia myi tappiollisen matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla huhtikuussa 2014. Kaupassa Nokian palveluksesta siirtyi Microsoftille 25 000 työntekijää, joista 4 700 työskenteli Suomessa. Suuri osa heistä on sittemmin menettänyt työpaikkansa, koska Microsoftin puhelinliiketoiminta on suurissa vaikeuksissa.

Keskiviikkona Microsoft ilmoitti, että sen palveluksesta siirtyy Foxconnin ja HMD:n palvelukseen 4 500 työntekijää. Suurin osa heistä ei työskentele Suomessa.

Parhaassa tapauksessa HMD voi perustaa Suomeen puhelimien suunnittelu- ja markkinointiyksikön, mutta sen palvelukseen tuskin palkataan suuria määriä ihmisiä. Puhelimet valmistetaan todennäköisesti No­kian entisessä tehtaassa Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.

Tehdas siirtyi keskiviikkona ilmoitetussa kaupassa Microsoftilta Foxconnille. Se on yksi maailman nykyaikaisimmista matkapuhelintehtaista.

Suomalaista uudessa yhtiössä on kotipaikka, osa johtajista ja se, että monet Nokian lisensoimista patenteista on keksitty Suomessa. Microsoftille edullisten puhelimien valmistus oli painolasti, koska niissä hyödynnetään verraten vähän sen ohjelmistoja ja palveluita. Puhelimien perustana on Nokian kehittämä käyttöjärjestelmä. Foxconn alkaa valmistaa Nokia-puhelimia ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmällä.

Nokian tavaramerkillä on yhä vahva asema etenkin kehittyvillä markkinoilla, joissa monilla on varaa ostaa vain halvin mahdollinen puhelin. Halvimmat puhelimet maksavat alle 15 euroa, joka voi olla köyhille ihmisille suuri osa heidän tuloistaan.

Jos Nokian tavaramerkillä valmistetut puhelimet ovat kestäviä ja hintaluokassaan laadukkaita, kuluttajat voivat puhelimiaan vaihtaessaan haluta uuden no­kialaisen. Juuri tähän kysyntään Foxconn pyrkii vastaamaan.

Tuntemattoman valmistajan puhelimen ostamisessa on riskinsä. Maailman suurimmat valmistajat ovat erikoistuneet puhelimiin, joihin köyhimmillä ihmisillä ei ole varaa. Ratkaisevaa on se, miten Foxconn onnistuu Nokia-puhelimillaan erottautumaan.

Foxconn on valtava yritys. Sen palveluksessa on yli miljoona työntekijää. Yhtiössä tiedetään lähes kaikki puhelimien valmistuksesta. Monet yhtiöt taas välttelevät edullisimpia puhelimia, koska niissä kate on hyvin pieni.

Jos 15 euron puhelimessa ja 150 euron puhelimessa olisi sama kymmenen prosentin kate, valmistajan pitäisi myydä 15 euron puhelimia kymmenen saadakseen saman katteen euroissa kuin yhdestä 150 euron puhelimesta.

Foxconnin osaaminen yhdistettynä Nokian keksintöihin, Microsoftilta siirtyvien entisten nokialaisten kokemukseen ja kuuluisaan tavaramerkkiin voi tuottaa hyviä lopputuloksia. Jos puhelimet menestyvät, siitä on hyötyä myös Nokialle. Mitä enemmän niitä myydään, sitä suuremman korvauksen Nokia saa patenttiensa ja tavaramerkin käytöstä.

Ongelmana vain on se, että kaikista edullisimpien puhelimien markkinat supistuvat. Se mikä kasvaa, on keskihintaisten ja kalliiden älypuhelimien markkinat, joissa kilpailu on erittäin ankaraa.

Foxconn osti Nokian vanhaa liiketoimintaa

 Keväällä 2014 Microsoft sai kymmeneksi vuodeksi oikeuden käyttää edullisissa puhelimissaan Nokian tavaramerkkiä. Tammi–maaliskuussa Microsoft myi 15,7 miljoonaa puhelinta, joissa lukee Nokia.

 Keskiviikkona Microsoft myi Nokialta ostamansa edullisten puhelimien liiketoiminnan 310 miljoonalla eurolla Foxconnille ja HMD:lle. Nokia lisensioi tavaramerkkinsä ja patenttejaan HMD:lle puhelimiin ja taulutietokoneisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoliikenne
 • Matkapuhelinmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  10. 10

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää