Valikko
Talous

Facebook sai syytöksiä uutisten piilottelusta ja poisti lihavan naisen kuvan – yhtiö joutui perääntymään kahdesti

Sosiaalisen median yhtiön vaikutusvalta kasvaa, ja yhdysvaltalaisyhtiötä syytetään yhä useammin valtansa väärinkäytöstä.

Sosiaalisen median yhtiön Facebookin vaikutusvalta kasvaa, ja yhdysvaltalaisyhtiötä syytetään yhä useammin valtansa väärinkäytöstä.

Tuoreimmat kohut liittyvät siihen, miten yhtiö piilottaa tai poistaa sisältöjä käyttäjien näkyvistä. Facebook on joutunut kahdesti perääntymään, kun sitä on syytetty yhtiölle epämieluisan sisällön piilottelusta.

Verkkolehti Gizmodo kertoi aiemmin toukokuussa, että Facebookin työntekijät rutiininomaisesti antoivat vähemmän näkyvyyttä konservatiivisia arvoja heijastaville uutisille.

Kyse ei ollut Facebookin päänäkymästä eli uutisvirrasta vaan etusivun erillisestä trending topics -osiosta, jossa on esillä linkkejä uutisiin. Suomenkielisille Facebookin käyttäjille osio ei ole käytössä.

Facebook on sadoille miljoonille ihmisille merkittävä uutisten lähde, joten sensuurisyytökset herättivät huolta poliitikkojen keskuudessa Yhdysvalloissa. Republikaanisenaattori John Thune vaati uutistoimisto Reutersin mukaan Facebookia antamaan selityksen, miten yhtiö valitsee listan uutiset.

Facebook tiedotti maanantaina, ettei se ole löytänyt merkkejä puolueellisuudesta. Yhtiö kuitenkin kertoi muuttavansa käytäntöjään, jotta tietynlaisia uutisia ei suosittaisi.

Facebook on viime päivinä saanut arvostelua osakseen myös siksi, että se poisti lihavan naisen kuvan palvelustaan ”ei-toivottuna”.

Australiassa feminismiä ja lihavuutta käsittelevä tapahtuma halusi mainostaa itseään käyttämällä kuvaa kookkaasta mallista Tess Hollidaystä, joka oli pukeutunut bikineihin. Cherchez la Femme -nimisen liikkeen tapahtuma haluaa parantaa naisten suhdetta omaan kehoonsa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Facebook poisti kuvan, koska se oli yhtiön terveyslinjan vastainen. Yhtiön mukaan kuvassa naisen kehoa esiteltiin epätoivotulla tavalla.

”Tällaisia mainoksia ei sallita, koska katsojalle voi tulla epämiellyttävä olo itsestään”, yhtiöstä oli vastattu tapahtuman järjestäjille.

Kun tapahtuman järjestäjät nostivat tapauksesta metelin, Facebook pyörsi päätöksensä ja pyysi kuvan poistamista anteeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sensuuri
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää