Talous

Rehn: Hallitus sai tiedon Microsoftin päätöksistä eilen

Työvoimapalveluita yritetään viedä irtisanottavien luo, työministeri Lindström kertoo. Hallitus aikoo jälleen hakea tukirahoitusta Euroopan globalisaatiorahastolta.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan hallitus sai tiedon Microsoftin päätöksistä tiistaina.

”Tälle päivälle näyttää kasautuvan useita vaikeita päätöksiä ja huonoja uutisia. Ne kertovat osaltaan nopeasta ja aika ruhjovasta rakennemuutoksesta, joka Suomen taloudessa, teollisuudessa ja työllisyydessä on tällä hetkellä käynnissä”, Rehn sanoi keskiviikkona Talvivaaran kaivosta käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Rehnin mukaan Microsoftissa on erittäin vaikea tilanne, koska saman alan ihmisiä on juuri joutunut tuhat pois verkkolaitevalmistaja Nokialta.

”Me olemme osaltamme valmiita jatkamaan toimilla, joita aiemmin tehty, ja myöskin etsimään uusia. Olemme varautuneet tukemaan työllistymistä monin tavoin. Työministeri Jari Lindström (ps) vetää ministerityöryhmää, joka valmistelee toimenpiteitä”, Rehn kertoi.

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo käydä Microsoftin kanssa keskusteluja keskiviikkona ilmoitetuista irtisanomisista, jotka kohdistuvat erityisesti yhtiön Tampereen ja Espoon yksiköihin. Tavoitteena on tukea alueiden elinkeinoelämän uudistumista ja irtisanottavien työllistymistä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mukaan keskusteluissa on ministeriöstä mukana muutosturva- ja rakennemuutosasioiden asiantuntijoita. ”Yksi kysymys voi olla, mitä vapautuville tiloille tehdään.”

Lindströmin mukaan linjaukset valtiovallan toimien osalta tehdään, kun on kuultu, mitä ideoita Tampereen ja Espoon seutujen elinkeinovaikuttajilla sekä irtisanottavilla itsellään on.

”Tämä on synkkä päivä, ja nyt šokki on suuri. Kun päästään toipumaan, konkretiaa tulee varmaan enemmän”, Lindström sanoi HS:lle keskiviikkona. ”Valtiovallan tehtävänä on kääntää joka ikinen kivi ja kanto ympäri, että nämä ihmiset voidaan auttaa uuteen työhön – ja se on minun vastuullani.”

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pitää Microsoftin irtisanomisia erittäin surullisena uutisena.

”Etenkin Microsoft Mobilen lopettaminen Tampereella on kova isku. Nämä irtisanomiset osuvat nyt aloille, joissa on muutenkin rajuja rakennemuutoksia meneillään.”

Stubb kertoo kuitenkin olevansa optimisti.

”Suomi nousi 1990-luvulla telekommunikaation kasvun avulla. Nyt meneillään on neljäs teollinen vallankumous, joka tarkoittaa esimerkiksi digitalisaatiota, keinoälyä, tavaroiden internetiä ja 3D-printtausta. Ei ole ketään, joka voisi nousta tästä paremmin kuin suomalainen insinööri.”

Sekä Lindströmin että Rehnin mielestä Microsoft on yhtiönä osoittanut aiemmin vastuullisuutta irtisanomisten hoitamisessa. Lindström viittaa Polku-tukiohjelmaan, jonka avulla on työministerin tietojen mukaan esimerkiksi perustettu noin sata uutta start up -yritystä. Microsoftin Polku-ohjelmassa on ollut mukana 95 prosenttia työpaikkansa menettäneistä.

”Nyt vapautuu huipputason osaamista, ja on tärkeää saada se hyödyntämään kotimaisia yrityksiä. Tämäkin vaikea tilanne on pyrittävä kääntämään mahdollisuudeksi uudistua”, Olli Rehn sanoo.

Ministeriö on varautunut irtisanomisiin tukikeinoilla, joista yhdeksi Lindström mainitsee sen, että työ- ja elinkeinotoimistoille varmistetaan tarvittavat resurssit alueellisesti.

”Kun ihmiset tarvitsevat apua, tarjolla ei saa olla ei-oota, vaan pitää olla oikeasti henkilökuntaa hoitamassa asioita. Siitä, että te-palvelut viedään työpaikalle, on hyviä kokemuksia. Se voi olla tässäkin tapauksessa hyvä tapa”, Lindström sanoo.

Hallitus myös selvittää rahoituksen hakemista Euroopan globalisaatiorahastolta (EGR).

EGR-rahoitusta päätettiin hakea myös Microsoftin viime kesänä ilmoittamien irtisanomisten jälkeen.

Ministeriön viime vuoden lopussa julkaiseman arvion mukaan irtisanottujen tukemiseen suunnataan lähivuosina yhteensä yli kymmenen miljoonaa euroa, kun kansalliset osuudet lasketaan mukaan.

Elinkeinoministeri Rehn korosti keskiviikkona myös meneillään olevien kilpailukykysopimusneuvotteluiden merkitystä. Hänen mukaansa ”kilpailukykysopimuksen vieminen menestyksellä satamaan” on välttämätön, vaikkakaan ei riittävä edellytys Suomen talouden nostamiselle.

”Nyt on tärkeää, että kaikki vastuulliset toimijat tekevät kaikkensa, että kilpailukykysopimus saadaan maaliin, ja että paikallinen sopiminen etenee käytännössä työpaikoilla, ja että palkanmuodostuksen Suomen malli saadaan syntymään. Näiden kaatuminen olisi varsinkin tässä vaikeassa tilanteessa kerta kaikkiaan täysin vastuutonta”, Rehn totesi.

EGR-tuki

 Euroopan globalisaatiorahaston tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia.

 Rahastosta myönnetään rahaa esimerkiksi työvoiman kouluttamiseen ja palkkatukeen.

 Microsoftin lisäksi Suomella on vireillä globaalisaatiorahastohankkeita myös esimerkiksi STX Finlandin, Broadcomin sekä Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston irtisanomisten takia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää