Talous

Kaupat tyrmäävät hävikkiruuan pakollisen jakelun – lahjoitukset ja ”happy hour” -tarjoukset tehoavat jo, ketjut sanovat

S-ryhmästä ja Keskolta kerrotaan, että kaupat tekevät jo nyt kaikkensa ruokahävikin vähentämiseksi, ja nykyinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa toimii hyvin.

Kaupat eivät syty kansanedustajien lakialoitteesta, joka velvoittaisi kauppiaat jakamaan hävikkiruuan hyväntekeväisyyteen.

Kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd) ja viiden muun kansanedustajan lakialoite ruokahävikin vähentämiseksi on eduskunnan lähetekeskustelussa torstaina.

Aloitteessa esitetään, että kaupoille, kunnallisille toimijoille, leipomoille ja muille elintarvikkeita myyville yrityksille tulisi ehdollinen jakeluvelvoite: niiden pitäisi luovuttaa myynnistä poistuvat syömäkelpoiset elintarvikkeet joko voittoa tavoittelemattomien jakelijoiden käyttöön tai jakaa ne itse.

”Emme koe, että tarvitsisimme lakia, sillä olemme jo vuosia tehneet töitä sen eteen, ettei ylimääräistä ruokahävikkiä syntyisi ja että hävikki ohjattaisiin hyötykäyttöön”, sanoo S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

S-ryhmän tuhannesta eri myymälästä noin 500 lahjoittaa ruokaa hyväntekeväisyyteen. Eri kumppaneita on yli 300.

Lyytikäisen mukaan vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut ongelmitta. Jakelu suoraan kaupoista sen sijaan ei toimisi ja siitä voisi koitua lisäkustannuksia, hän epäilee.

”Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu paremmin ja tasapuolisemmin tarvitsijoille.”

Keskolla on noin 900 kauppiasvetoista ruokakauppaa. Keskon vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske ei pysty tarkentamaan, moniko niistä osallistuu hävikkijakeluun. Osallistuminen on kauppiaiden oma päätös.

Myöskään Jäske ei ole innostunut lakialoitteen esittämästä muutoksesta, vaan näkee, että kaupoille sopii parhaiten nykyinen vapaaehtoisuuteen perustuva malli.

Hän arvelee, että jotkin kauppiaat saattaisivat olla innostuneita kokeilemaan omaakin jakelua – jos se ei tulisi liian kalliiksi, eivätkä lisäkulut lankeaisi kaupalle.

S-ryhmältä syntyi hävikkiruokaa viime vuonna 32 400 tonnia, mikä on noin 1,7 prosenttia kokonaismyynnistä. Hävikistä valtaosa, 45 prosenttia, oli kasviksia. Leipää oli 20 prosenttia, maitotuotteita 15 prosenttia ja loput 20 prosenttia jotain muuta kuten lihaa tai valmisruokaa.

K-ruokakaupoissa ruokahävikki on 19 000–20 000 tonnia vuodessa. Se vastaa 1,5–1,6:ta prosenttia kokonaismyynnistä.

”Hävikki vaihtelee paljon kaupoittain ja alueellisesti. Haja-asutusalueilla ja pienemmissä myymälöissä hävikkiä syntyy hieman enemmän kuin isoissa myymälöissä”, Keskon Jäske kertoo.

S-ryhmä sai vähennettyä hävikkiruokaa 2 000 tonnia vuoden takaisesta. Lyytikäisen mukaan tästä syntynyt noin viiden miljoonan euron säästö mahdollisti osin hintojen laajamittaisen laskemisen, joka alkoi viime vuoden alussa.

Lyytikäisen mukaan myös aukioloaikojen vapautuminen vuoden alussa näyttää vähentäneen yli jääneen ruuan määrää.

”Vaikutus näkyy etenkin juhlapyhinä, esimerkiksi pääsiäisenä: hedelmät, vihannekset ja leipätuotteet eivät pääse vanhenemaan, kun kaupat pystytään pitämään auki.”

Isoimmat hyväntekeväisyysjärjestöt pystyvät toimimaan ruokakauppojen rytmiin ruokahävikin kanssa. Monet apua jakavat järjestöt ovat kuitenkin pieniä ja toimivat yleensä vapaaehtoisvoimin. Siksi niiden kannattaa hakea tavaraa kerran tai kaksi kertaa viikossa suurista kaupoista.

Niin toimii esimerkiksi espoolainen Hyvä Arki -asema, joka jakaa kolmesti viikossa ruokaa vähävaraisille ihmisille.

Torstaina Espoon Ison Omenan Prismasta oli jäänyt hävikkiruokaa järjestölle kaikkiaan kahden rullakollisen ja muutama laatikollisen verran.

Espoon keskuksessa sijaitsevalta asemalla jakoa on säännöstelty niin, että yksi perhe voi käydä ruuanhaussa kerran viikossa. Ison Omenan Prismasta ruokaa jaetaan muillekin: joka päivä hävikkiruokaa lähtee jonnekin.

Kaupat yrittävät välttää hukkaan menevän ruuan syntymistä tilausmäärien ennakoimisella sekä alennuksilla: kun viimeinen päiväys lähenee, hinta on alempi.

S-ryhmällä on pääkaupunkiseudun Prismoissa ja Alepoissa aukioloaikojen viimeisillä tunneilla ”happy hour”, jolloin aiemmin 30 prosentin alennuksella myytyjä tuotteita myydään 60 prosentin alennuksella. S-ryhmän myymälät myivät viime vuonna 50 miljoonaa punalaputettua tuotetta.

Hävikkiruoan luovuttaminen hyväntekeväisyyteen lisääntyi erityisesti vuonna 2013, jolloin elintarviketurvallisuusvirasto Evira uudisti ruoka-apuohjeensa. Uusi ohjeistus selvensi myymälöiden ja hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuita ruokaketjussa.

Ketjuilla on muunkinlaista käyttöä hävikkiruualle. S-ryhmän ylijäämäleivästä tehdään bioetanolia, joka myydään ABC-huoltoasemilla. Kesko taas tuottaa hävikkiruoasta biokaasua yhdessä Gasumin kanssa. Kaasu käytetään Pirkka-tuotteiden valmistukseen.

Jos lakia muutettaisiin, hävikkiruokaa pitäisi jakaa kivijalkakaupoistakin.

Kauppoja edustavan Päivittäistavarakauppa ry:n johtajan Ilkka Niemisen mukaan ruokahävikin jakaminen hoituu parhaiten, jos se on vapaaehtoista.

Nieminen kieltää, että kauppa olisi pullonkaula ruoka-avun antamisessa. Pikemminkin pitäisi kehittää hävikkiruuan jakelua ja kuljetusta kauppojen, järjestöjen ja apua vastaanottavien ihmisten välillä.

Niemisen mukaan ongelmaksi koituisi se, ettei hyväntekijöitä riittäisi joka kaupalle.

”On mielenkiintoista, että käsittääkseni edes ruoka-apujärjestöt eivät ole olleet kovin kiinnostuneita tästä lakialoitteesta. Kauppaa pidetään aktiivisena ja hyvänä yhteistyökumppanina, eivätkä ihmiset koe tarpeellisena, että kauppaa pitäisi pakottaa johonkin”, Nieminen sanoo.

Lakialoite sai pontimensa Ranskasta, jossa on säädetty vastaavanlainen kauppoja velvoittava laki.

”Koko lakialoite tuntuu lähtevän aivan vieraista Ranskan realiteeteista. Mikäli Suomessa halutaan kehittää asioita, tulisi lähtökohtana olla selvä näkemys siitä, mikä on Suomen tilanne.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ruokahävikki
 • S-ryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää