Valikko
Talous

Tuore selvitys: Kehityskeskustelujen aika on ohi, ja työntekijää pitää kohdella kuin asiakasta

Suomalaisprofessorien mukaan työntekijän tulisi saada palautetta koko ajan, sillä työelämän vauhti on kiihtynyt.

Perinteiset kehityskeskustelut ovat tulleet tiensä päähän.

Työntekijää on valmennettava ja kannustettava suorituksiin entistä läpinäkyvämmin ja reaaliaikaisesti. Työntekijää on kohdeltava yhtä henkilökohtaisesti kuin asiakasta.

Siinä kansainvälisen Accenture-konsulttitoimiston lääkkeet organisaatioille työsuoritusten parantamiseksi.

Accenture Strategyn tuore tutkimus kertoo, että peräti 89 prosenttia työntekijöistä uskoisi työsuorituksensa paranevan merkittävästi, mikäli työssä kehittymistä johdettaisiin uudella tavalla.

Vertailukohtana oli perinteinen henkilöstöjohtamismalli, jossa työntekijöiden työsuoritusta arvioidaan vuositasolla, ja samoja arviointikriteerejä käytetään kaikille, vaikka ne istuisivat huonosti omaan työnkuvaan.

”Lisäksi 77 prosenttia yritysjohtajista ja työntekijöistä on sitä mieltä, että yksilöllinen lähestymistapa henkilöstöjohtamiseen ja suoritusarviointiin on välttämätön tulevaisuuden työvoiman tarpeita silmällä pitäen”, Accenture Finland kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa.

Kuitenkin vain 34 prosenttia on luopunut perinteisestä vuosittaisesta suoritusarviointimallista, tutkimus kertoo.

Accenture Strategyn raportti Is Performance Management Performing? kertoo myös, että vaikka lähes kaikki (94 prosenttia) esimiestyötä tekevät uskovat suorituksen johtamisen tehostavan yrityksen toimintaa, vain 39 prosenttia arvioi nykyisten prosessien auttavan liiketoimintatavoitteiden saavuttamisessa.

Raportin mukaan kolme neljäsosaa kyselyihin vastanneista vastaajista haluaa työnantajansa muuttavan henkilöstöjohtamisen käytäntöjä.

”Työntekijöistä 65 prosenttia ei luota suoritusarviointien kertovan riittävän tarkasti ja objektiivisesti heidän työsuorituksestaan, ja 58 prosenttia on sitä mieltä, että muutamaa huipputason työntekijää lukuun ottamatta arvioinnit koetaan negatiivisina”, Accenture arvioi.

Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen professori Janne Tienari sanoo ensimmäiseksi Accenturen raportista kuullessaan, että tulokset kuulostavat tutuilta.

Hän kaivaa esiin Harvard Business Pressin vuonna 2010 kustantaman Susan Cantrellin ja David Smithin Workforce of One: revolutionizing talent management through customization -kirjan.

Kirjan kirjoittajat ovat Accenturen työntekijöitä.

Siinä esitellään johtamisjärjestelmää, joka on systemaattinen, mutta näyttäytyy henkilökohtaisena ja joustavana.

”He ovat tehneet jo pidempään tämän tyyppisiä. Ei kuulosta maailmoja mullistavalta. Fiksulta kyllä.”

Tienarin mukaan Accenturen selvitykset ovat järkeenkäypiä ja tunnistettavia.

Hänen mukaansa kehityskeskusteluissa niin kuin muussakin johtamisessa on lopulta kysymys siitä, miten asiat tehdään ja miten ne saadaan nivottua luontevasti osaksi johtamistyötä.

Jos kehityskeskustelu käydään vain, koska sellainen pitää käydä, eikä keskustelu koskaan johda mihinkään, siitä ei tietenkään ole hyötyä.

”Toteutus on kaikki kaikessa.”

Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen professori Henri Schildt puolestaan muistuttaa, että amerikkalainen ”performance review” tarkoittaa vähän eri asiaa kuin kehityskeskustelu, vaikka se kehityskeskusteluksi suomeksi käännetäänkin.

Yhdysvalloissa arvio perustuu tiukemmin suorituksen mittaamiseen, ja sen läpikäynnin päätteeksi voi saada potkut.

”Ei Suomessa tietääkseni kehityskeskusteluissa potkuja anneta”, Schildt naurahtaa.

Hänen mukaansa esimiehen tulisi kuitenkin selvittää työntekijöidensä kanssa vähintään kerran kuussa tai viikoittain ”miten menee ja missä mennään”.

Professori Tienarin mukaan suomalaisessa työelämässä ja johtamisessa yhtenä trendinä voi nähdä nopeuden kasvun.

”Maailma on niin paljon nopeampi, että se tuo ihmisten ihmisten johtamisen joustavuuden vaatimuksia. Tällöin kehityskeskustelut voivat näyttäytyä vanhanaikaisina, koska ne ovat hidas tapa kehittää johtamistyötä.”

Toinen muutostrendi on se, että työntekijät kokevat itsensä töissäkin yhä enemmän kuluttajiksi.

”Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat tottuneet sanomaan mielipiteensä ja vaativat palautetta. He käyttäytyvät töissäkin kuin asiakkaat vaikka ovat työntekijän roolissa.”

Kolmanneksi muutostrendiksi Tienari nostaa sen, että työntekijät laitetaan itse johtamaan itseään, ja rakentamaan omaa identiteettiään organisaation osana.

”Pallo heitetään työntekijälle, ja hän rakentaa stoorin siitä”, Tienari selittää.

Accenture Strategy suosittaa raportissaan esimiehille siirtymistä reaaliaikaiseen palautteeseen ja valmennukseen.

”Keskusteluissa on keskityttävä tulevaisuuteen ja vahvuuksien rakentamiseen heikkouksien sijaan” konsulttiyhtiö opastaa.

Pätevyysarviontien on oltava yksinkertaisia ja läpinäkyviä, yksilöllisen suorituksen johtamisen tulee koskea kaikkia, ja hyvät suoritukset on määriteltävä selkeästi.

Tällöin organisaatioiden on määriteltävä yhteistyötaidot, oppimiskyky sekä ne kulttuuriset kriteerit, joita työnantaja haluaa tukea, Accenture neuvoo.

”Työvoiman muuttuessa monimuotoisemmaksi yritysten on ryhdyttävä kohtelemaan työntekijöitään yhtä yksilöllisesti kuin asiakkaitaan”, Accenture Suomen henkilöstöjohtaja Anu Tuomolin sanoo raportin tiedotteen mukaan.

Vaikka nykyisiä arviointitapoja pidetään heikkoina, jonkinlaista mittausta kannatetaan.

Esimiehistä 92 prosenttia ja työntekijöistäkin 89 prosenttia säilyttäisi kuitenkin jonkinlaiset suorituslistaukset ja arvioinnit palkitsemisprosessissa.

Accenture Strategyn tutkimukseen osallistui joulukuun 2015 ja tammikuun 2016 aikana 1 050 esimiestä ja 1 050 työntekijää.

Vastaajat olivat 12 toimialalta ja 11 maasta Aasian ja Tyynenmeren alueelta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta sekä Pohjois-Amerikasta.

Accenture on irlantilainen yhtiö, joka on listattu New Yorkin pörssiin.

Sen liikevaihto oli viime vuonna 31 miljardia dollaria (noin 28 miljardia euroa), ja sillä oli oman ilmoituksensa mukaan helmikuun lopussa noin 373 000 työntekijää 55 maassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtaminen
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää