Talous

Miljoonat pelinkehittäjät luottavat yhteen alustaan – Unity on kännykkäpelien Facebook tai Google

Noin 500 miljoonaa ihmistä pelaa päivittäin Unityn avulla tehtyjä videopelejä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja.

Ihmisten arkea ohjaavien tietokoneohjelmien ja yhteisöpalveluiden maailma kiteytyy yhteen sanaan: ekosysteemi.

Ekosysteemi tarkoittaa jonkin ohjelmistoratkaisun ympärille muodostunutta palveluntarjoajien ja yksittäisten käyttäjien toiminnallista kokonaisuutta.

Monen suomalaisen päivittäiseen elämään kuuluvat Apple, Facebook ja Google hallitsevat omia ekosysteemejään, jotka ovat satojen miljardien eurojen arvoisia.

Harva tuntee amerikkalaista ohjelmistoyhtiötä Unity Technologiesia. Sen ekosysteemi on kuitenkin samaa kokoluokkaa kuin Facebookin ja Googlen ekosysteemit, sanoo Unityn toimitusjohtaja John Riccitiello.

Riccitiellon mukaan Unityn ohjelmistokehystä käyttää yli viisi miljoonaa pelinkehittäjää, jotka vaihtelevat yksittäisistä harrastajista alan suurimpiin pelitaloihin.

Joka päivä noin 500 mil­joonaa yksittäistä pelaajaa eri puolilla maailmaa pelaa jotain ­videopeliä, joka on luotu Unityn ohjelmistokehyksen avulla, Riccitiello sanoo.

Ohjelmistokehys tarjoaa va­kiomuotoisen perustan ohjelmistosovelluksen kirjoittamiselle. Se nopeuttaa ja helpottaa ohjelmoijan työtä.

Esimerkiksi Unityn ohjelmistokehystä käyttävän ohjelmoijan ei tarvitse aloittaa työtään aina alusta, kun hän haluaa yhtä aikaa versioida pelinsä toimimaan kaikissa pelikonsoli- ja älypuhelinmalleissa, Riccitiello sanoo.

”Meidän avullamme pieni kehitystiimi pystyy saavuttamaan ison tiimin lopputuloksen.”

Riccitiello käyttää yksin­kertaista vertausta havainnollistaakseen Unityn merkitystä: jos pelinkehittäjä alkaa luoda pelinsä elementtejä puhtaalta pöydältä, hänen työtään voi verrata englanninkielisen tekstin kirjoittamiseen.

”Unityä käyttävä pelinkehittäjä pystyy sen sijaan käytännössä piirtämään pelinsä erilaiset elementit”, Riccitiello sanoo.

Suomalaisista pelinkehittäjistä esimerkiksi Seriously ja Next Games käyttävät Unityä. Myös Angry Birds -peleistä tunnettu Rovio Entertainment käyttää sitä pääosin.

Unity on laskenut, että kaikkiaan yli kolmasosa eli runsaat 220 000 maailman kaikista mobiilipeleistä on luotu sen ohjelmistokehyksen avulla.

Unity on siis onnistunut rakentamaan mobiilipelien johtavan ekosysteemin.

”Nyt me olemme alkuvaiheessa siinä, kuinka alamme hyödyntää verkostoamme rahallisesti”, Riccitiello sanoo.

Yhtiö saa rahaa monesta lähteestä eli ohjelmistolisensseistä sekä pelinkehittäjille myytävistä analytiikka- ja mainospalveluista.

Tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeänä Riccitiello pitää Unityn ohjelmisto-osaamista, jolla luodaan kolmiulotteista virtuaalitodellisuutta.

Hänen mukaansa pelialan lisäksi virtuaalitodellisuutta käytetään tulevaisuudessa erilaisten tuotteiden, kuten autojen, markkinoissa.

Kun aletaan puhua Unityn ­nykyisistä rahavirroista, Riccitiello vaikenee niiden suuruudesta.

”Me olemme nopeasti kasvava yhtiö, jolla on huomattava liikevaihto”, hän sanoo.

Amerikkalaista kasvuyhtiöitä mitataan tavallisesti sen mukaan, kuinka nopeasti niiden käypä arvo ylittää miljardin dollarin rajan.

Riccitiello ei vastaa kysymykseen Unityn arvosta suoraan, mutta hän kertoo, että monien ulkopuolisten arvioijien mukaan se on jo selvästi enemmän kuin miljardi dollaria.

Toiminta on levinnyt myös Suomeen

 Unity Technologies on johtava pelialan ohjelmistotyökalujen toimittaja. Yhtiöllä on 900 työntekijää eri puolilla maailmaa.

 Unityn omistavat sen työntekijät ja tunnetut amerikkalaiset pääomasijoitusyhtiöt, joihin kuuluu muun muassa Sequoia Capital.

 Unity osti vuonna 2014 suomalaisen pelialan ohjelmistoyhtiön Applifierin. Applifier toimii nyt nimellä Unity Technologies Finland.

 Applifierin alun perin Suomessa kehittämät mainos- ja pelivideointityökalut ovat tärkeä osa Unityn liiketoimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Peliala
 • Pelaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  3. Lentopallomaajoukkue on ollut kymmenen vuotta arvokisojen vakiovieras – ”Yhteinen tekemisen nälkä, halu pelata toiselle, niillä me on aina pärjätty”
  4. Suomi 100 -juhlat Tukholmassa: Alma, Arja Saijonmaa, muumit ja sukupuoli­neutraali puolisonkanto esittäytyvät ruotsalaisille
  5. Azerbaidžanilaisjoukkue teki HJK:n takavuosien tempun – Englannista peräti viisi joukkuetta Mestarien liigaan
  6. Yli 4 000 autoilijaa jäi kiinni poliisin nopeusvalvonta­maratonissa – Käryjä selvästi vähemmän kuin edellisessä tehovalvonnassa
  7. Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  8. Tunti sitten
  9. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  10. Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään
  11. Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump
  12. Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”
  13. Näytä lisää