Valikko
Talous

Pariisin sopimus voi johtaa energia-alan vallankumoukseen – Suomelle nollapäästötkään eivät riitä

Jos Suomi ja EU aikovat kunnioittaa Pariisin ilmastosopimusta, päästötavoitteiden pitää olla nykyistä kunnianhimoisempia, toteaa Sitran tilaama tutkimus.

Suomi ei pysty saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ilman merkittäviä uudistuksia, toteaa Climate Analytics -tutkimusyhtiö selvityksessään. Selvityksen tilasi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

”Nämä tulokset tarkoittavat, että Suomen kokonaispäästöt tulisi tuoda nollaan jo ennen vuotta 2050. Se merkitsisi uusiutuvan energian vallankumousta”, totesi Sitran johtaja Mari Pantsar selvityksen julkistustilaisuudessa.

Jotta Suomenkin allekirjoittama ilmastosopimus ei jäisi kauniiksi eleeksi, sopimukseen sitoutuneiden maiden pitää päivittää energiapolitiikkaa selvästi kunnianhimoisemmaksi.

Euroopan unioni yrittää vähentää päästöjä vuoden 1990 tasosta 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteet ovat Climate Analyticsin mukaan liian heppoisia sekä Suomen että koko EU:n kohdalla.

Suomen pitäisi leikata päästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja ainakin 130 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, jotta se toteuttaisi oman osuutensa Pariisin sopimuksesta.

Vauraana maana Suomi on hyötynyt menneiden vuosikymmenten teollistumisbuumista. Niin sanotussa oikeudenmukaisessa laskentamallissa Suomi joutuisikin leikkaamaan päästöjään peräti 150 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaisi hiilidioksidin varastointia ja investointeja kehittyviin maihin.

Päästöjen nollaaminen energiankäytön tehostamisella ja päästöttömien energiamuotojen avulla on vasta alkua. Hiilidioksidista osa pysyttelee ilmakehässä tuhansia vuosia. Ihmiskunnan on pakko kehittää toimivia hiilidioksidin varastointiratkaisuja seuraavien vuosikymmenien aikana.

”Päästömäärien on pakko muuttua negatiivisiksi viimeistään vuosisadan puolen välin tienoilla. Päästöjä on kertynyt ilmakehään jo niin paljon. Päättäjien on joskus vaikea ymmärtää tätä”, totesi selvitystä tilaisuudessa esitellyt Climate Analyticsin toimitusjohtaja Bill Hare.

Hare on toiminut Nobelin rauhanpalkinnon voittaneessa IPCC-ilmastopaneelissa johtavana kirjoittajana. Pariisin ilmastoneuvotteluissa hän vaikutti kulisseissa Ranskan presidentinkanslian neuvonantajana.

”Mitä nopeammin toimimme, sitä halvempaa ja helpompaa päästöjen vähentäminen on. Emme voi kuitenkaan enää välttää hiilidioksidin varastointia. Tästä teknologiasta tulee erityisen tärkeää vasta vuosisadan toisella puoliskolla, mutta meidän täytyy ottaa sitä käyttöön jo 2020-luvulla”, Hare sanoi.

Teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta kehuu raporttia, mutta suhtautuu epäilevästi hiilidioksidin varastointiin eli CCS:ään (carbon capture and storage).

”CCS on tekninen hiilinielu, kun taas maaperä ja puusto ovat luonnollisia hiilinieluja. CCS-teknologia on kriisissä, eikä tule välttämättä koskaan käyttöön”, hän totesi tilaisuudessa.

Lund haluaisi, että Suomessa käytäisiin keskustelua siitä, kuinka metsää kannattaa käyttää biotaloudessa.

”Tiedemaailma on antanut selvän signaalin siitä, että hidaskiertoinen puu ei ole hiilineutraali. Olemme tekemässä Suomessa strategisia virheitä.”

Myös toimitusjohtaja Hare varoittaa metsien muuttamisesta ”biomassaplantaaseiksi”, mutta uskoo, että Suomi voi hyötyä biotaloudesta.

”Suomella maantieteellisen sijaintinsa ja teknologisen osaamisensa vuoksi mahdollisuus kokeilla, kuinka metsää kannattaa hyödyntää ja viedä tätä tietoa myös ulkomaille.”

Hare korostaa, että Pariisin ilmastotavoitteet toteutuvat vain, jos valtiot ja yritykset uudistavat talouden rakenteita yhdessä.

”Lähes jokaisen todella innovatiivisen tuotteen, kuten esimerkiksi taskussani olevan iPhonen, juuret ovat valtion tukemassa tutkimuksessa. Markkinat antavat tutkimuksen tuottamille ideoille elämän.”

Hänen mukaansa valtioiden pitää myös tukea uusien teknologioiden leviämistä. Hare käyttää esimerkkinä Japania, joka patistaa autoteollisuutta uudistumaan esimerkiksi sähköautojen anteliailla verovähennyksillä.

Japanissa on 34 000 bensa-asemaa, kun sähköautojen latauspisteitä on jo 40 000. Osa latauspisteistä on yksityisissä autotalleissa, mutta niiden jakaminen kuluttajien kesken yleistyy mobiilisovellusten avulla.

”Japani tukee myös vetyautojen kehittelyä, eikä ole yrittänyt valita voittajateknologiaa. Valtio on vain luonut kannustimia muutokseen.”

Hare huomauttaa, että liiallinen puuttuminen yritystoimintaan voi olla vahingollista. Ilmastonmuutos laukaisee kuitenkin niin suuren murroksen maailmantaloudessa, ettei sitä voi jättää vain yritysten harteille.

”Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö vaatii poliitikoilta älykkyyttä. Suomalaispoliitikot ovat varmasti riittävän fiksuja.”

Sitra luovutti Climate Analyticsin selvityksen työ- ja elinkeinoministeriön käyttöön torstaina. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) piti olla paikalla vastaanottamassa selvitystä, mutta hän jätti saapumatta tilaisuuteen.

Varaministerin saappaisiin astui TEM:n teollisuusneuvos Timo Ritonummi, joka kertoi selvityksen tuovan lisäarvoa ministeriön parhaillaan laatimaan energia- ja ilmastostrategiaan.

Vuoteen 2030 ulottuvasta strategiasta on tarkoitus antaa selonteko eduskunnalle joulukuussa. Strategian tarkoituksena on edistää uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä.

YK:n ilmastosopimus

 Solmittiin Pariisissa joulukuussa 2015. Sopimukseen on sitoutunut 177 maata.

 Tavoitteena rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

 Sopimus astuu voimaan, kun 55 maata on ratifioinut sen. Maiden pitää kattaa vähintään 55 prosenttia maailman päästöistä.

 17 maata on ratifioinut sopimuksen. Suurin osa niistä on saarivaltioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Pyöräilyturmat vähenivät viime vuonna selvästi – suurelta osin autojen tiukempien nopeusrajoitusten ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  9. 9

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää