Talous

Microsoftin suurostoksen tähtäin on yrityksissä

Kauppa on Microsoftin historian suurin ja kertoo siitä, kuinka yhtiö keskittyy yhä enemmän yrityksille myytäviin palveluihin.Sijoittajat pitivät maanantaina kauppahintaa suurena.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft yrittää uudella yrityskaupalla vahvistaa asemaansa palveluissa, joissa se ei ole toistaiseksi menestynyt tärkeimpiin kilpailijoihinsa verrattuna.

Microsoft ilmoitti maanantaina ostavansa verkostoitumispalvelu LinkedInin 26,2 miljardilla dollarilla eli 23,2 miljardilla eurolla. Kauppa on Microsoftin historian suurin. Yhtiö maksaa kauppahinnan käteisellä ja rahoittaa sen ottamalla lainaa.

LinkedInillä on yli 433 miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa. Tulonsa se hankkii myymällä palveluunsa mainoksia. Palvelun käyttäjien sivuja katsotaan Microsoftin mukaan 45 miljardia kertaa vuosineljänneksessä.

LinkedIn on kärjistäen ammattilaisten Facebook, jossa entiset ja nykyiset työkaverit pitävät yhteyttä toisiinsa sekä mainostavat itseään uusille mahdollisille työnantajille.

Helmikuussa 2014 Microsoftin toimitusjohtajaksi nimitetty Satya Nadella on yrittänyt uudistaa yhtiötä, jonka tunnetuin tuote on yhä Windows-käyttöjärjestelmä ja sitä täydentävät lukuisat ohjelmistot.

Windowsin merkitys on kuitenkin vähitellen hiipunut. Siksi Nadella on kääntänyt yhtiön tähtäimen yhä enemmän pilvipalveluihin ja yrityksille tarjottaviin palveluihin.

Kilpailijoihinsa verrattuna Microsoft on menestynyt kuluttajapalveluissa huonosti. Yhtiö ei ole onnistunut vastaavaan läpimurtoon puhelimien ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmissä eikä kuluttajille tarjottavissa palveluissa kuin sen pääkilpailijat Google ja Apple.

Toisaalta yritysasiakkaiden keskuudessa Microsoftilla on yhä vahva asema, koska monet yritysten tietojärjestelmät on kehitetty Microsoftin ohjelmistojen varaan. Office-ohjelmistoa käyttää työssään 1,2 miljardia ihmistä.

Sijoittajat pitivät maanantaina Microsoftin LinkedInistä maksamaa hintaa suurena.

Microsoft maksaa yhdestä LinkedInin osakkeesta 196 dollaria eli 173 euroa, mikä on 50 prosenttia enemmän kuin osakkeen päätösnoteeraus viime perjantaina.

LinkedInin osake nousi luonnollisesti 50 prosenttia maanantaina vastaamaan Microsoftin ostotarjousta, mutta Microsoftin osake halpeni kolme prosenttia.

Kaupan toteutuminen edellyttää vielä viranomaisten hyväksynnän useissa valtioissa.

Alkuvuonna LinkedInin osake halpeni voimakkaasti, koska yhtiö heikensi arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä. Yhtiö listautui pörssiin vuonna 2011, jolloin osakkeen hinta oli 45 dollaria. Kalleimmillaan osake oli viime vuoden helmikuussa, jolloin hinta oli 270 dollaria.

Microsoftin mukaan LinkedIn jatkaa liiketoimintaansa itsenäisenä yhtiönä ja omalla tuotemerkillään. Toimitusjohtajana pysyy Jeff Weiners, joka raportoi vastaisuudessa Microsoftin toimitusjohtajalla Nadellalle.

LinkedInin hallituksen puheenjohtaja Reid Hoffman vertasi kauppaa yhtiön uudelleen perustamiseen. Molempien yh­tiöiden hallitukset puoltavat kauppaa yksimielisesti.

Suunnanmuutos Microsoftissa on ollut kevään aikana suuri, mutta odotettu.

Toukokuun puolivälissä Microsoft ilmoitti myyvänsä Nokialta ostamansa edullisten puhelimien liiketoiminnan elektroniikan sopimusvalmistajalle Foxconnille 350 miljoonalla dollarilla. Viikkoa myöhemmin yhtiö ilmoitti lopettavansa puhelimien suunnittelun ja valmistamisen.

Jos Microsoft enää tuo myyntiin älypuhelimia, ne valmistaa hyvin todennäköisesti jokin alihankkija. Yhtiö aikoo jatkaa älypuhelimiin suunnitellun Windows Phone -käyttöjärjestelmän kehittämistä, vaikka sen kysyntä on vähentynyt koko ajan.

Pörssiin vuonna 2011

 LinkedIn perustettiin vuonna 2002 ja vuonna 2011 se listautui New Yorkin pörssiin.

 LinkedIn oli ensimmäisiä sosiaalisen median yhtiöitä, joka listautui pörssiin.

 Käyttäjät kertovat palvelussa koulutuksestaan, työkokemuksestaan, mielenkiinnon kohteistaan ja harrastuksistaan.

 Työntekijöitä palkkaavat voivat palvelun kautta etsiä sopivia työntekijöitä avoinna oleviin työtehtäviin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrityskauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää