Valikko
Talous

HS seurasi markkinasokkia: Brexit riuhtaisi Yhdysvaltojenkin osakkeet luisuun – ”Pohja on ehkä saavutettu”

Brexit-paniikki roihahti osake-, valuutta- ja korkomarkkinoilla. Punta valahti heikoimmilleen yli 30 vuoteen, ja eurokin kärsi historiansa suurimman päiväkohtaisen pudotuksen.

Britannian äänestystulos Euroopan unionista eroamisen puolesta sysäsi eurooppalaiset osakkeet ja valuutat vuoristoratamaiseen pudotukseen. Luisu loiveni illalla.

New Yorkin pörssien avauduttua myös Yhdysvaltaltoihin listatut osakkeet liittyivät mukaan sukellukseen. Etenkin pankkiosakkeet niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin upposivat vaarallisesti.

Markkinatilanne vaikutti erityisen vakavalta perjantaiaamuna, kun sijoittajille valkeni, että 52 prosenttia brittiäänestäjistä oli tukenut EU:sta lähtöä. Myöhemmin aamupäivällä pääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa kolmen kuukauden sisällä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että pahin on jo todennäköisesti ohi.

”On kaikki edellytykset sille, ettei Brexitistä tule suurta ja pitkäkestoista sokkia markkinoille. Jos Britannia vetäytyisi yksipuolisesti EU-sopimuksista, se voisi järkyttää markkinoita, mutta merkkejä siitä ei ole.”

Jopa Cameronin mahdollinen seuraaja, Brexitin puolesta äänekkäästi kampanjoinut Boris Johnson, vakuutti brittimedialle, että eron toteuttamisella ei ole ”mitään kiirettä”. Hän vaikutti jopa hieman säikähtäneeltä äänestyksen lopputuloksesta.

Eron liiallinen pitkittäminenkään ei olisi markkinoiden kannalta hyvä asia. Finanssipalveluyhtiö Allianzin taloudellinen pääneuvonantaja Mohamed el-Erian totesi uutistoimisto Bloombergin haastettelussa, että epävarmuuden jatkuminen on markkinoiden kannalta pahin mahdollinen tilanne.

”Britannian markkinat eivät voi toimia tyhjiössä”, hän huomautti.

600 erikokoisen eurooppalaisyrityksen osakehintoja seuraava Stoxx Europe 600 -indeksi päätyi perjantaina seitsemän prosenttia pakkaselle.

Aiemmin indeksi kävi kahdeksan prosentin syöksyssä, mikä uutistoimisto Reutersin mukaan on indeksin historian suurin päiväkohtainen pudotus.

Yhdysvalloissa Dow Jones Industrial Average -indeksin kaikki 30 amerikkalaista suuryhtiötä aloittivat pörssipäivän miinuksella. Koko indeksi oli 3,4 prosentin laskussa kaupankäynnin päättyessä, mikä on suurin päiväkohtainen pudotus lähes viiteen vuoteen.

New Yorkin pörssiin ja teknologiapörssi Nasdaqiin listatuista huippuyhtiöistä koottu S&P 500 -indeksi laski 3,6 prosenttia.

Suomessa ja Ruotsissa pörssit olivat kiinni juhannuksen vieton vuoksi. Nordean von Gerichin mukaan juhannusaaton ja Brexit-äänestystuloksen ajoittuminen samalle päivälle saattoi olla onnekas sattuma pääasiassa Helsingin pörssissä kauppaa käyville suomalaisille.

”Se voi olla ihan hyvänkin asia. Pahin volatiliteetti jäi suomalaisilta väliin. Ei tietenkään ole poissuljettua, että markkinapaniikki jatkuu, mutta on kaikki edellytykset sille, että pohjat saavutettiin perjantaiaamuna.”

Volatiliteetti tarkoittaa markkinoiden hintavaihteluilla mitattua epävakautta. Von Gerich ennustaa, että Helsingin pörssi avautuu maanantaina selvästi pakkaselle samassa suhteessa Euroopan pörssien perjantain päätöslukemien kanssa.

Helsingin ja Tukholman ensimmäiset Brexit-reaktiot ovat kuitenkin todennäköisesti muuta Eurooppaa vakaampia, koska kaoottinen perjantai on jo takanapäin ja sijoittajat ovat ehtineet viikonlopun ajan totutella ajatukseen Britannian lähdöstä.

Lontoossa osakkeiden halpenemien on ollut pitkin perjantaita manner-Eurooppaa maltillisempaa. Lontoon pörssin osakekehitystä seuraava FTSE 100 -indeksi sahasi alkupäivän 4–5 prosenttia miinuksella, mutta asettui lopulta 3,2 prosenttia miinukselle.

Frankfurtin pörssin arvosta katosi 6,8 prosenttia, Pariisin pörssistä 8,0 prosenttia.

Vaikka äänestys koski juuri Britannian kohtaloa EU:ssa, markkinapaineet ovat etenkin osakemarkkinoilla suuremmat muualla Euroopassa. Ristiriitaisuus johtuu siitä, että Brexit aiheuttaa levottomuutta ja epävarmuutta koko Eurooppaan vuosiksi. Lähtöpaineet saattavat levitä esimerkiksi Ranskaan.

Lisäksi punnan historiallinen romahdus vaikuttaa brittiyhtiöiden markkina-arvoihin muissa valuutoissa mitattuna negatiivisesti.

Samalla heikko kotimaan valuutta vahvistaa brittiläisten vientiyhtiöiden asemaa maailmanmarkkinoilla. Brexit rasittaa paikallisia rakennusyhtiöitä, vähittäiskauppaa ja finanssialaa, mutta esimerkiksi öljy-yhtiö BP ja lääkeyhtiö Astra Zeneca olivat illalla nousussa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan punta romahti perjantaina heikoimmilleen yli 30 vuoteen Yhdysvaltojen dollaria vastaan. Juhannusaaton illansuussa punta oli hieman yli kahdeksan prosentin liu’ussa dollaria vastaan.

”Kun katsoo punnan romahdusta, niin hirvittävän suuresta päiväliikkeestä on kysymys”, sanoo OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Viimeksi punta on ollut heikompi vuonna 1985.

”Markkinat tuudittautuivat liikaa siihen, että Britannia säilyy EU:ssa. On luonnollista, että markkinaheilahdukset ovat suuria”, Heiskanen sanoo.

Uutistoimisto Reuters arvioi, että enimmillään perjantai yleinen osakkeiden arvon lasku saattaisi pyyhkiä yhteensä jopa 2 000 miljardia dollaria pois mailman osakkeiden yhteenlasketusta markkina-arvosta.

Eniten kärsivät pankit, joiden toimintaympäristöön ja kannattavuuteen Brexitin aiheuttama epävarmuus iskee kovimmin. Pankeilla oli jo ennestään vaikeaa tiukentuneiden pääomavaatimusten ja sääntelyn sekä keskuspankkien negatiivisen talletuskorkojen vuoksi.

48 suuren eurooppalaispankin osakkeiden hintakehitystä seuraava indeksi Stoxx Europe 600 Banks romahti 14 prosenttia perjantaina. Pankkien yhteenlasketusta markkina-arvosta on kadonnut alkuvuoden aikana jo lähes kolmannes.

Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney piti televisioidun lyhyen puheen, jossa hän ilmoitti, että keskuspankki toimii epäröimättä, jos sen apua tarvitaan tilanteen pitämiseksi vakaana.

Carneyn mukaan keskuspankilla on käytössään 250 miljardia puntaa, joiden avulla se pystyy huolehtimaan siitä, että Britannian rahoitusmarkkinat voivat toimia tavalliseen tapaan.

Euroopan keskuspankki ilmoitti, että se tarkkailee rahoitusmarkkinoiden toimintaa ja on valmis tarjoamaan pankeille eri valuutoissa lyhytaikaista rahoitusta pankkien maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kiinan, Ruotsin ja Norjan keskuspankit ilmoittivat olevansa valmiita tukemaan markkinoiden toimintaa.

”Etenkin rahoitusmarkkinat ovat usean vuoden ajan toimineet keskuspankkien elvyttävän politiikan varassa”, sanoo Jan von Gerich Nordeasta.

Keskuspankkien aseet voivat kuitenkin olla heikkoja silloin, kun niillä pitäisi lievittää Britannian EU-eron kaltaisten poliittisten kriisien vaikutuksia, von Gerich arvioi.

”Tähän asti keskuspankit ovat pitäneet homman kasassa ja estäneet pahemmat kriisit. Jos usko keskuspankkeihin häviää, asiat alkavat näyttää aika huonoilta.”

Sveitsin keskuspankki puolestaan ilmoitti aloittaneensa tukiostot valuuttamarkkinoilla hillitäkseen Sveitsin frangin ulkoisen arvon nousua, uutistoimisto Reuters kertoi.

Sveitsin frangia pidetään turvasatamana, ja siksi sen arvo nousee, kun valuuttamarkkinoilla on epävarmuutta. Myös Japanin jeni ja kulta vahvistuivat voimakkaasti perjantaina.

Myös yhteisvaluutta euro heikkeni. Euron arvo suhteessa dollariin heikkeni perjantain aikana 2,7 prosenttia. Bloombergin mukaan euro kärsi perjantaina historiansa suurimman päivän aikana tapahtuneen pudotuksen.

Sijoittajat hakivat ailahtelevan pörssipäivän aikana turvaa myös vaikaimmista velkakirjoista. Saksan valtion kymmenen vuoden velkakirjan korko valahti takaisin miinukselle, jossa se käväisi historiansa ensimmäistä kertaa jo viime viikolla.

Eurokriisin viime vuosina ravistelemissa Välimeren maissa korot nousivat. Toistaiseksi korkotasot pysyivät kuitenkin kriisimaa Kreikkaa lukuun ottamatta maltillisena.

Esimerkiksi Italiassa kymmenen vuoden velkakirjan korko on perjantain Brexit-reaktionkin jälkeen hieman alle 1,5 prosenttia, kun vuonna 2011 korko kävi seitsemässä prosentissa.

Epävarmuuden kasvua kuvasi sanomalehti Financial Times uutinen, jonka mukaan luottoluokitusyhtiö Standard & Poor’sin suunnittelee Britannian luottoluokituksen pudottamista parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Osakemarkkinat
 • Britannia ja EU
 • Britannia
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää