Valikko
Talous

Brexit jäähdytti Helsingin pörssin kahdeksan prosenttia pakkaselle – New Yorkissakin kurssit jatkoivat luisuaan

”Säpinä tuo ylimääräistä jännitystä ja hyviä oston paikkoja, mutta rauhallinen nousumarkkina on mukavampi”, sanoo Nordean osakestrategi Färkkilä

Helsingin pörssissä koettiin maanantaina raju, lähes kahdeksan prosentin osakeromahdus Britannian EU-eroa puoltavan äänestystuloksen vuoksi.

Vielä iltapäivällä vaikutti, että aamun äkkisyöksy tasaantuisi viiden prosentin luisuksi. Illaksi pudotus kuitenkin taas jyrkentyi, ja OMX Helsinki -osakeindeksi päätyi lopulta 7,8 prosenttia pakkaselle.

”Pidän liikettä isona, mutta olosuhteisiin nähden suhteellisen järjestäytyneenä. Tätä sopi odottaa, kun äänestystulos oli, mikä oli”, kommentoi varainhoitoyhtiö Evlin markkinastrategi Tomas Hildebrandt sijoittajien reaktiota.

Helsingin pörssi oli suljettu perjantaina juhannusaattona, joten suomalaisten osakkeiden omistajat pääsivät reagoimaan Britannian lähtöpäätökseen vasta juhannusjuhlien jälkeen.

Myös Tukholmassa pörssi oli perjantaina kiinni ja brexit-vaikutus tuntui vasta maanantaina. Pörssi sukelsi sielläkin noin kahdeksan prosenttia.

Muualla Euroopassa pörssit valahtivat jo perjantaina keskimäärin seitsemän prosenttia. Maanantaina pörssit jatkoivat luisuaan, mutta loivemmassa alamäessä. Frankfurtin ja Pariisin pörssien pääindeksit niiasivat kolme prosenttia, Lontoon pörssi 2,6 prosenttia ja Milano neljä prosenttia.

Espanjassa markkinakuohuntaa rauhoitti hieman sunnuntain vaalitulos, jossa nykyinen konservatiivinen pääministeripuolue PP sai yllättävän vahvan vaalivoiton. Hallituksen muodostaminen ei ole näiden uusintavaalienkaan jälkeen helppoa, mutta sijoittajille pääministeri todennäköinen Mariano Rajoyn jatkokausi on lupaus vakaudesta.

Madridin pörssi luisui maanantaina vain 1,8 prosenttia ja Espanjan velkakirjojen korot kutistuivat brexitä edeltäneelle tasolle.

Sijoittajat seuraavat nyt tarkasti, kuinka yleispoliittinen tilanne kehittyy Britanniassa. Myös Euroopan hallitusten johtajien huomenna alkavan kokouksen antia odotetaan kiinnostuneina, arvioi Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

”Britannian seuraavien askeleiden suhteen on niin iso epävarmuus, että pidemmälle menevä analysointi on haastavaa”, hän sanoo.

Helsingin ja muun Euroopan pörssipäivän jälkeen sijoittajien mielenkiinto kohdistui Yhdysvaltoihin, jossa pörssit avautuivat perjantain jatkoksi melko kipakoihin pakkaslukemiin.

Britannian lähtö EU:sta luo epävakautta koko globaaliin talouteen aikana, jolloin maailmankaupan kasvu on muutenkin hiipunut alle kolmen prosentin vuositasolle.

Yhdysvaltalaisista laatuyrityksistä koostuva Dow Jones Industrial Average -indeksi oli maanantaina kello 20.00 Suomen aikaa 1,4 prosentin luisussa.

Maailman suurimpia New Yorkin pörssiin listattuja yhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi oli 1,9 prosenttia miinuksella ja teknologiapörssi Nasdaqin yhdistelmäindeksi 2,1 prosentin laskussa.

Luisu on loiventunut eri puolilla maailmaa selvästi perjantaista, jolloin ensireaktio brexitin tulokseen oli hyvin voimakas. Tuolloin kansainväliset osakemarkkinat sukelsivat jyrkimmin lähes viiteen vuoteen.

Evli-pankin Hildebrandtin mukaan heiluntaa markkinoilla sopii odottaa jatkossakin.

”Paljon riippuu siitä, mitä lähiviikkoina ja kuukausina tapahtuu muilla rintamilla. Mitään paniikkia ei markkinoilla selvästikään ole, mutta sijoittajat joutuvat arvioimaan pidemmän aikavälin näkymiä maailmanlaajuisesti.”

Kipeimmin brexit on iskenyt Euroopan pankkeihin, joiden markkina-arvosta on kadonnut perjantain jälkeen jo noin viidennes.

Finanssisektorin kohdalla vielä maanantainakin voitiin puhua pörssiromahduksesta. Brittipankeista RBS ja Lloyds kyykkäsivät noin kymmenen prosenttia ja Barclays peräti 17 prosenttia.

Saksalainen pankkijätti Deutsche Bank menetti markkina-arvostaan kuuden prosentin siivun heti viikon avauksessa. Ranskalaispankeista BNP Paribas pakitti kuusi prosenttia ja Société Générale yli kahdeksan prosenttia.

Italialainen Unicredit sukelsi kahdeksan prosenttia, vaikka valtio lupaili maanantaina uusia tukitoimia huteralle pankkisektorille.

Vaikka Helsingin pörssin isoa pudotusta tiedettiin odottaa, Nordea-pankin kaupankäyntisalin tunnelma sähköistyi maanantaiaamuna kello kymmeneltä, kun kaupankäynti alkoi.

Paikalle oli tullut myös sellaisia työntekijöitä, joiden oli alun perin tarkoitus aloittaa lomanvietto juhannuksena, ja monille ”juhannusaatto meni markkinareaktiota seuratessa”, sanoo Färkkilä.

Heti aluksi kurssit sukelsivat yli kuusi prosenttia. Yhtä suuria kertapudotuksia on Färkkilän mukaan viime nähty syksyn 2008 rahoitusmarkkinoiden kriisin aikana.

”Tällainen säpinä tuo ylimääräistä jännitystä ja hyviä oston paikkoja, mutta lähtökohtaisesti rauhallinen nousumarkkina on mukavampi”, sanoo Färkkilä.

Helsingin pörssin suurista yhtiöistä voimakkaimmin sukelsi teräsyhtiö Outokummun osake, joka halpeni aamupäivän aikana 10,4 prosenttia.

Isoja putoajia olivat myös suomalaiset metsäyhtiöt. UPM:n osake oli puoliltapäivin halventunut 8,0 prosenttia ja Metsä Boardin kurssi 9,7 prosenttia.

Punnan heikentyminen on suomalaisten metsäyhtiöiden kannalta kielteistä, mutta toisaalta sen vaikutusta kompensoi dollarin vahvistuminen suhteessa euroon, Färkkilä sanoo.

”Sen takia tulosvaikutus metsäyhtiöille ei ole niin dramaattinen kuin näistä liikkeistä voisi päätellä”, Färkkilä sanoo.

Joka tapauksessa Britannia on suomalaisen metsäteollisuuden toiseksi suurin vientimarkkina. Maa on vaarassa ajautua taantumaan, ja sen asema EU:n sisämarkkinoilla on epäselvä.

Valuuttamarkkinoilla punta jatkoi maanantaina heikkenemistään. Maanantaina sen arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin laski 3,5 prosenttia.

Jo perjantaina valuutan arvo heikkeni alimmilleen sitten vuoden 1985. Punta heikkeni myös suhteessa muihin suuriin valuuttoihin kuten euroon ja Japanin jeniin.

Myös euron heikkeneminen dollaria vastaan sai maanantaina jatkoa. Euron arvosta oli huventunut maanantaina iltaan mennessä 1,2 prosenttia.

Näin Britannian ero etenee

 Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista jo tiistaina alkavassa huippukokouksessa.

 Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

 Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

 Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Osakemarkkinat
 • Pörssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  10. 10

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  7. 7

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yle: Näyttelijä ja tanssija Fred Negendanck on kuollut
  3. Pitseria syttyi tuleen Raahessa – pelastuslaitos evakuoi kerrostalon asukkaat
  4. Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti
  5. Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon
  6. Joensuun keskustasta löytyneen vainajan henkilöllisyys todennäköisesti selvillä – varmistuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ensi viikolla
  7. Poliisi löysi kahdeksan kuollutta rekan kontista Teksasissa – NYT: Kaksi kuolleista lapsia
  8. Tunti sitten
  9. Isis-taistelijaksi epäilty saksaistyttö voi joutua oikeuteen Saksassa – Viranomaiset vahvistavat, että Irakista löytynyt 16-vuotias on ”Linda W”
  10. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  11. Ämpäriin sopii niin marja, oksennus kuin mäntysuopakin, ja nyt suomalaisen ämpäriunelman luojat kertovat, miksi ilmaisia muovisankoja jonotetaan
  12. 2 tuntia sitten
  13. Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat
  14. Näytä lisää