Talous

Palkansaajien vastuun lisääminen sijoituksista ei innosta työeläkepäättäjiä

Ilmarisen Kianderin mukaan muutos ei hyödyttäisi työeläkkeen saajia

Ajatukset suomalaisen työeläkejärjestelmän muuttamisesta niin, että palkansaajat kantaisivat itse jatkossa suuremman vastuun eläkkeensä suuruudesta, eivät saa vastakaikua kentältä. Työeläkeyhtiö Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman vaati HS:n haastattelussa tiistaina keskustelua nykyisen, etuusperusteisen eläkejärjestelmän tulevaisuudesta.

Täysi etuusperusteisuus tarkoittaa, että eläkkeen suuruus on ennalta määritelty ja perustuu palkansaajan tuloihin. Vastuu luvattujen eläkkeiden maksamisesta on työeläkeyhtiöillä. Eläkkeet katetaan työnantajilta ja -tekijöiltä perittävillä maksuilla sekä eläkeyhtiöiden sijoitustuotoilla.

Björkman ehdottaa, että Suomessa voitaisiin siirtyä kohti Ruotsin mallia, jossa eläkkeen saajalle on taattu noin 1 500 euron tuloeläke. Lisäksi jokaisella ruotsalaisella on yksilöllinen rahastoeläke, jonka suuruus perustuu eläkkeensaajan valitsemien rahastojen tuottojen kehitykseen.

”Tämä olisi äärimmäisen iso, systeeminen muutos”, sanoo Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto.

”Suomessa eläkkeen saajalla ei ole riskiä eläkkeen suuruudesta. Tätä on pidetty järjestelmän tärkeänä piirteenä.”

Hänen mukaansa Suomen eläkejärjestelmän rahoitus on kestävällä pohjalla. Ensi vuonna voimaan astuva eläkeuudistus vielä tasapainottaa järjestelmää, kun eläkeikä nousee eliniän kasvaessa.

Eläkkeensaajien valinnanvapaudesta käydään maailmalla vilkasta keskustelua. On yleinen malli, että lakisääteisen turvan lisäksi ihmisiltä edellytetään lisävakuuttamista.

”Riskin kantaa pelkästään yksilö itse. Eläkkeen suuruudesta ei ole takeita. Keskustelua käydään aika paljon siitä, että ihmiset ovat harvoin taloudellisesti tarpeeksi lukutaitoisia ja aktiivisia tekemään sijoituspäätöksiä”, Kautto sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa alle viidennes ihmisistä hyödyntää aktiivisesti mahdollisuutta valita itse eläkesäästöjensä sijoituskohteet.

Kautto huomauttaa, että jo nyt suomalaiset voivat täydentää eläketurvaansa esimerkiksi avaamalla pitkäaikaissäästötilin, jota tuetaan verokannustimella.

”Tämä on vapaaehtoisesti täysin mahdollista jo nyt.”

Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander ei innostu Björkmanin ehdotuksesta.

”Itse pidän suomalaisen järjestelmän vahvuutena juuri sitä, että riski kannetaan kollektiivisesti. Yksilön riskinkantokyky on heikoin.”

Kianderin mukaan muutos pienentäisi järjestelmän vakavaraisuuden vaihteluita ja voisi ehkä vähentää maksunkorotuspainetta.

”En näe tässä mitään hyötyä vakuutettujen näkökulmasta.”

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta suhtautuu esitykseen nuivasti.

”Tämä ei tunnu suuntaukselta, jota haluamme edistää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää