Talous

Norjan lohen hinta jopa kaksinkertaistunut viime vuodesta – yhä useampi suomalainen jättää kalliin kalan kauppaan

Norjalaisen lohen hinta on noussut koko tämän vuoden alkupuoliskon ajan.

Suomalaisten suosima norjalainen lohi on nykyään entistä tyyriimpi ruoka. Sen hinta on noussut koko tämän vuoden alkupuoliskon ajan.

Keskon ostojohtaja Jyrki Karlssonin mukaan Suomessa Norjan lohi maksaa kuluttajalle nyt 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Norjan lohen hinta on noussut myös S-ryhmän kaupoissa. S-ryhmän valikoimapäällikkö Elias Lehtisen mukaan lohen vähittäishinta elää jatkuvasti maailmanmarkkinahintojen mukaan. Nyt Norjan lohen hintataso on jopa kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Lehtinen kertoo, että lohifile, joka olisi vuosi sitten maksanut 10 euroa, maksaa nyt 18 euroa.

Kallis hinta on saanut suomalaiset harkitsemaan Norjan lohen ostamista aiempaa tarkemmin. Yhä useampi jättää norjalaisen lohen kalatiskiin.

S-ryhmällä norjalaisen lohen myynti on laskenut kymmenillä prosenteilla vuodentakaiseen verrattuna. Keskolla vastaava luku on parinkymmenen prosentin luokkaa.

”Me suomalaiset olemme lohikansaa. Norjan lohi on ollut hyvin hallitsevassa asemassa, ja hintojen nousu tietenkin vaikuttaa kysyntään”, sanoo Karlsson.

Hinnan laskua ei ole näköpiirissä lähiaikoina Keskolla eikä S-ryhmällä.

”Varmasti moni kuluttaja tinkii tällä hetkellä lohen kulutuksestaan”, S-ryhmän Lehtinen kertoo.

Keskon Karlsson uskoo, että kalliin lohen ajat jatkuvat vielä jopa vuoden.

Karlsson näkee norjalaisen lohen hinnan kallistumisessa yhden valopilkun. Se on nimittäin suunnannut suomalaisten kiinnostusta kohti kotimaista kirjolohta ja järvikaloja.

Jopa roskakalana pidetty särki kiinnostaa suomalaisia aiempaa enemmän, vaikka suhteellisesti sitä myydään hyvin vähän.

Keskon tilastojen mukaan suomalaisten kulutustottumukset ovat jo nyt muuttuneet. Kalaa ostetaan saman verran kuin ennenkin, mutta norjalaisen lohen sijaan kauppakoriin lastataan kirjolohta tai muita kalatuotteita.

”Norjan lohi on ollut hallitsevassa asemassa, koska sitä on niin helppo käyttää. Kun hinta nousee paljon, aletaan katsoa, mitäs muita kaloja täällä on myynnissä.”

Lohi on sesonkituote, ja sen hinta vaihtelee myös tavallisena vuotena. Nyt alalla on kuitenkin suuria muutoksia, jotka vaikuttavat hintaan pysyvämmin kuin vuodenajan vaihtelut.

S-ryhmän ostojohtaja Kim Strömsholmin mukaan Norjan lohen hinnan kasvun taustalla on monta syytä.

Hinnat kasvavat, koska lohen kysyntä kiihtyy maailmanlaajuisesti ja Norjan lohikannat ovat olleet viime aikoina tavanomaista pienemmät.

Lisäksi maailman toisiksi suurimman lohentuottajamaan Chilen kalakannat ovat pienentyneet, koska viime vuoden lopussa myrkyllinen levä aiheutti alueellisesti suurta vahinkoa.

Norjan kala- ja äyriäisviennillä menee hyvin.

Norjan meren antimien viennin arvo kasvoi 25 prosentilla edellisen vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Vienti nousi 8,6 miljardia Norjan kruunua 42,6 miljardiin kesäkuun loppuun mennessä.

Kaksi kolmasosaa Norjan kala- ja äyriäisviennistä tulee lohesta, josta se on myös tunnettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalatalous
 • Elintarvikkeet
 • Ruokakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  6. 6

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  9. 9

   Suomalainen sauna riemastuttaa ”vuoden parhaan komedian” ohjaajaa – ”Amerikkalaisille tavallinen alaston ihminen on loukkaavampi kuin joukko­ammuskelu”

  10. 10

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää