Talous

Suomen Yrittäjät: EK:n panostukset pk-yrityksiin ovat marginaalisia

Yrittäjäjärjestö ei koe uhkana sitä, että Elinkeinoelämän Keskusliitto siirtää painopistettään pk-yritysten edunvalvontaan.

Pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvontajärjestö Suomen Yrittäjät (SY) ei säikähdä Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) linjausta, jonka mukaan EK aikoo tulevaisuudessa keskittyä aiempaa voimakkaammin pk-yritysten edunvalvontaan.

”On hyvä asia, jos EK:n kiinnostus pk-yrityksiä kohtaan kasvaa. Tähän asti se on ollut hyvin voimakkaasti isojen maailmalla toimivien yritysten edunvalvoja”, SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa molemmille järjestöille on yhä tilaa. Pentikäinen ei halua arvioida, johtaako EK:n päätös kovenevaan kilpailuun jäsenistä. ”Kilpailu tekee hyvää myös järjestöille”, hän kuitenkin sanoo.

SY:llä on 115 000 jäsenyritystä, joista kaikki ovat pk-yrityksiä. Edustamiensa yritysten lukumäärällä mitattuna se on suurempi järjestö kuin EK, jolla on noin 16 000 jäsenyritystä. SY:n jäsenistä 96 prosenttia on pk-yrityksiä.

SY:n alaiset yritykset työllistävät noin 650 000 henkeä. EK:n jäsenyrityksissä on noin 980 000 työntekijää.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi keskiviikkona HS:n haastattelussa, että järjestö aikoo kaksinkertaistaa pk-yritysten edunvalvontaan kohdistettavat voimavarat sisäisin siirroin.

Muutos liittyy EK:n roolin muutokseen, jonka seurauksena se ei enää osallistu keskitettyjen palkkaratkaisuiden neuvottelemiseen.

”EK ajaa pk-yritysten ja suurten yritysten näkökulmaa siitä, miten Suomea tulee kehittää”, Alahuhta sanoi haastattelussa.

”Toisaalta neljästä vakanssista siirrytään kahdeksaan vakanssiin. Muutos on aika marginaalinen. Otsikot olivat ehkä isommat kuin asia antaa aihetta”, Pentikäinen huomauttaa.

Hän kiittelee sitä, ettei EK enää neuvottele keskitettyjä palkkaratkaisuja. SY on ajanut voimallisesti mallia, jossa työehdoista kuten palkoista sopiminen siirrettäisiin työpaikoille.

”On todella tervetullut muutos, että työmarkkinakartelli Suomessa alkaa murentua. EK on ollut työmarkkinakartellin kantava voima”, Pentikäinen sanoo.

SY ja EK kävivät keväällä kovaa julkista sanaharkkaa paikallisesta sopimisesta. Pentikäisen mukaan järjestöjen välit ovat nyt asialliset ja yhteistyötä tehdään.

”Uskon, että meidän pitkän aikavälin tavoite on yhteneväinen. Suomessa on pakko siirtyä entistä enemmän työpaikoilla sopimiseen.”

Hiljattain myös ammattiyhdistyspuolella on alettu aiempaa enemmän pohtia, kuinka ne voisivat ajaa ennen kaikkea yksinyrittäjien asiaa.

”Sekin on hyvä asia. Yrittäjän asialle kyllä mahtuu”, Pentikäinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää