Talous    |   HS-analyysi

Euroopasta tuli digiajan nahjus – amerikkalaisjätit valtaavat markkinoita

EU:ssa tuskin syntyy uutta Googlea tai Facebookia, mutta eurooppalaisyritykset voivat luoda teollisen digitalisaation standardit.

Euroopan digitaalikello jätättää pahasti. Kehittämällä yhtenäisiä digitaalisia markkinoita EU yrittää kiriä Yhdysvaltoja kiinni ja pitää Kiinan takanaan, mutta Googlen, Facebookin, Applen, Alibaban ja Tencentin kaltaiset jättiläiset valtaavat armotta yhä suurempia markkinaosuuksia tuotteilleen.

Yhteiset digitaaliset sisämarkkinat on yksi Jean-Claude Junckerin johtaman Euroopan komission tärkeimmistä hankkeista. Sen pitäisi tuoda EU:lle vuosittain varovaisesti arvioituna 415 miljardin euron hyödyt.

EU:n avainjäsenistä juuri Britannia on puskenut uudistusta eteenpäin, ja maan kauppakamari on nurissut, kuinka digimarkkinat mönkivät eteenpäin ”etanan vauhtia”. Britannian ero EU:sta todennäköisesti hidastaa digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämistä entisestään.

Pahimmassa tapauksessa brexit laukaisee koko EU:n olemassaoloa ravistelevan kriisin, joka ainakin väliaikaisesti hautaisi toivon yhteisistä nettisäännöistä. Riitelevästä Euroopasta tulisi ruostuva vanha manner, jonka yritysten olisi vaikea löytää yleisöä keksintöjensä kokeilemiseen.

Kiinassa tätä ongelmaa ei ole. Maailman väkirikkaimmassa maassa on jo satakunta yli miljoonan asukkaan kaupunkia – maan virallisten tilastojen mukaan jopa yli 160. EU:ssa miljoonakaupunkeja on noin 20 ja Yhdysvalloissa kymmenen. Potentiaalisia asiakkaita kuhisevat metropolialueet ovat täydellisiä koekenttiä uusille digitaalisille palveluille.

Lähes 90 prosenttia kiinalaisista käyttää nettiä mobiililaitteiden kautta, tutkimusyhtiö eMarketerin mukaan. EU:ssa vastaava lukema on noin 60 prosenttia. Juuri mobiilipalvelujen suosio on kasvussa myös muualla maailmassa, mikä antaa hedelmällisiltä kotimarkkinoilta ponnistaville kiinalaisyrityksille etulyöntiaseman.

Suomen Keskuskauppakamarin digitalisaation asiantuntija Ilkka Lakaniemi arvelee, että EU:ssa keskitytään liikaa Piilaakson ja Aasian suuryritysten kadehtimiseen.

”Ei pidä lähteä liikkeelle siitä, että Euroopan pitäisi luoda jokin oma Googlensa. Kilpailukyky parantuisi parhaiten, jos digitalisaatio saataisiin istutettua olemassa olevaan perinteiseen teollisuuteen ja muihin yrityksiin.”

Eurooppa tuhlaa Lakaniemen mielestä aikaan ”yksisarvisten etsimiseen”. Yksisarvinen on lempinimi yli miljardin euron startup-yrityksille. Niistä arvokkain on tällä hetkellä kyytipalvelu Uber, joka on uusimman rahoituskierroksen perusteella jo 68 miljardin dollarin arvoinen.

Vaikka yksisarvisjahti olisi turhaa, tyrmääviä tilastoja ei voi jättää huomioimatta. Maailman 50 arvokkaimmasta startup-yhtiöstä peräti 28 tulee Yhdysvalloista – niistä 20 Kaliforniasta Piilaakson ympäristöstä. EU-maista listalle yltää vain kuusi yritystä. Kiinakin peittoaa EU:n kevyesti.

Näiden uusien yritysten varaan rakentuu tulevaisuuden maailmantalous.

Arvokkaimmista startupeista lähes jokaisen liiketoiminta perustuu nettipalveluihin. Perinteisiin teollisuusyrityksiin raha ei virtaa, vaikka juuri tehdastoiminta tarvitsee eniten pääomia.

Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Martti Mäntylä arvioi, että Euroopan vaatimaton menestys digitalisaatiota hyödyntävissä tuotteissa johtuu osin asenne-erosta.

”Amerikkalaiset lähtevät tekemään ja murehtivat vaikeuksista, kun ne tulevat vastaan. Esimerkiksi Uber on joutunut käymään oikeutta melkein jokaisessa piirikunnassa Yhdysvalloissakin. Euroopassa ollaan varovaisia.”

Mäntylä haluaisi eurooppalaisten keskittyvän vahvuuksiinsa eli kehittämään teollisuuskäyttöön soveltuvaa verkkoinfrastruktuuria ja yhteisiä digitaalisia alustoja, joissa tietoturvallisuus olisi huippuluokkaa. Teollisuuden päivittämisestä digiaikaan voisi tulla EU:n valttikortti.

”Euroopalla on sikäli erinomainen asema, että pohjoismaiset Nokia ja Ericsson ovat seuraavan sukupolven 5G-verkkoteknologian edelläkävijöitä Kiinan Huawein ohella.”

Digitalisaation mahdollistavat yhdysvaltalaisen VMwaren kaltaiset ohjelmistoyhtiöt. Pilvipalveluita ja virtualisointiohjelmistoja tekevän yhtiön Eurooppa-johtaja Jean-Pierre Brulard ei ole huolissaan EU:n kilpailukyvystä.

Hänen silmissään digitalisaatio on tasa-arvoistava ilmiö, joka helpottaa sekä paikallista että globaalia yrittäjyyttä.

Digitaalisten alustojen kautta alikäytössä olevat tavarat, rakennukset, ajoneuvot ja taidot hyödynnetään kunnolla. Esimerkiksi Airbnb-majoitusyhtiöllä on valikoimassaan jo yli miljoona huonetta eri puolilta maailmaa, vaikka yhtiö ei omista niistä yhtäkään. Tavalliset ihmiset vuokraavat palvelun kautta omia asuntojaan.

”Airbnb on jo arvokkaampi kuin yksikään perinteinen hotelliketju. Digitalisaatio tarkoittaa, että kuka tahansa missä tahansa voi saavuttaa maailmanmarkkinat pienellä pääomalla”, Brulard sanoo.

Airbnb syntyi silti tietenkin Kaliforniaan.

Eurooppalaisten on vaikea riemuita harvoista läpimurroistaan, sillä nekin ovat usein jaettuja.

Brittiläinen oppivaa tekoälyä kehittävä yhtiö Deepmind peittosi alkuvuodesta monimutkaisen go-lautapelin mestaripelaajan Lee Sedolin. Hedelmät tästäkin työstä kerää Deepmindin yhdysvaltalainen omistaja Google. Suomalainen pelititaani Supercell ilmoitti juuri vaihtavansa japanilaisen pääomistajansa kiinalaiseen.

Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus on hieno asia, mutta myymällä lupaavat idut pääosin muualle EU uhkaa jäädä ilman Googlen kaltaisia digitalouden ankkuriyrityksiä.

Luottoluokitusyhtiö Moody’sin mukaan viidellä amerikkalaisella teknologiayhtiöllä Applella, Microsoftilla, Googlen emoyhtiöllä Alphabetillä, Ciscolla ja Oraclella oli viime vuoden lopussa 504 miljardin dollarin edestä käteisvaroja. Markkina-arvoilla mitattuna rahalla voisi tyhjentää Helsingin pörssin kahteen kertaan.

Internetin jättiläiset ovat lihoneet niin valtaviksi, että ne ostavat kylmänviileästi kaikki lupaavimmat yritykset itselleen.

Onko globaalissa ja netin yhdistämässä maailmantaloudessa kotimaalla väliä?

Ehkä vuosikymmenten päästä ei, mutta menestyvät suuryritykset ruokkivat lähiympäristönsä yritystoimintaa. Piilaakso on tästä täydellinen todiste.

Sirpaleinen Eurooppa

Osaaminen: Digitaidot keskittyvät teollisuuteen, finanssipalveluihin ja tietoturvaan. Kuluttajapuolella hitit ovat harvassa, eivätkä musiikkipalvelu Spotifyn ja verkkokauppa Zalandon kaltaiset yritykset pärjää Yhdysvaltojen jättiläisille. Koulutustaso on keskimäärin korkea.

Infrastruktuuri: Pohjoismaiset verkkoyhtiöt Ericsson ja Nokia ovat molemmat vahvoilla uuden sukupolven langattomien 5G-verkkojen kehityksessä, ja Nokia oli viime vuonna suurin verkkovalmistaja 4G-teknologiassa. Vaikka verkko-osaamista löytyisi omasta takaa, EU-maat investoivat verkkoihin selvästi Yhdysvaltoja ja monia Aasian maita vähemmän.

Kansainvälisyys: Eurooppalaisyritykset ovat tottuneet EU:ssa toimimaan yli kieli- ja kulttuurirajojen. Samanaikaisesti markkinoiden sirpaleisuus haittaa yritysten työskentelyä. Kiinan digitaalisten palvelujen markkinoille on vaikea sääntelyn vuoksi päästä, kun taas Yhdysvalloissa kilpailu on veristä.

Poliittinen vakaus: EU:sta irtautumaisillaan oleva Britannia on ajanut voimakkaasti EU:n digitaalisia sisämarkkinoita. Unionin kriisiytyminen vaarantaisi hankkeen.

Verkostot: Euroopassa ei ole Yhdysvaltojen Piilaaksoon verrattavaa yritysrypästä, vaan yritykset ovat eristäytyneet yleensä omille kansallisille kotimarkkinoilleen. EU:n suurin kaupunki on seitsemän miljoonan asukkaan Lontoo, joka sekin on lähtemässä unionista.

Rahoitus: Rahoitus on pitkälti pankkien varassa aikana, jolloin Euroopan pankkisektori on heikossa hapessa. Viime vuonna pääomasijoittajat sijoittivat yhdysvaltalaisyrityksiin yli viisi kertaa enemmän rahaa kuin EU-maiden yrityksiin.

Avainyrityksiä: ABB, SAP, Nokia, Ericsson, Spotify ja Klarna.

Verkottunut Yhdysvallat

Osaaminen: Noin 70 prosenttia Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta koostuu yksityisestä kulutuksesta. Internetin suuryritykset elävät pääosin kuluttajista, tosin Amazon, Microsoft ja IBM ovat vallanneet yrityksille myytävien pilvipalvelujen markkinat. Mainettaan taitavasti ylläpitävät yliopistot houkuttelevat ulkomailtakin parhaat osaajat.

Infrastruktuuri: Yhdysvallat on sijoittanut viime vuosina Eurooppaa enemmän digitaaliseen infrastruktuuriin, kuten laajakaistaan. Yhdysvalloissa jo lähes 90 prosenttia väestöstä on netissä. EU:ssa vastaava lukema on noin 80 prosenttia ja Kiinassa 50 prosenttia.

Kansainvälisyys: Vaikka Yhdysvallat on Eurooppaa yhtenäisempi ja kätevämpi markkina-alue, amerikkalaiset valloittavat tottuneesti myös muita mantereita. Kiinan tiukka sääntely on osoittautunut vaikeaksi monille amerikkalaisyrityksille.

Poliittinen vakaus: Presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton suhtautuvat molemmat epäluuloisesti esimerkiksi vapaakauppasopimuksiin. Ailahtelevaisen Trumpin valinta voisi eristää Yhdysvaltoja muusta maailmasta. Riitaisan kongressin on vaikea tehdä uudistuksia.

Verkostot: Valtaosa digialan yrityksistä on sulloutunut San Franciscon lahden alueelle Kaliforniaan. Alueella sijaitsevat muun muassa Stanfordin ja Berkeleyn yliopistot, jotka toimivat yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Rahoitus: Samat rahoittajat kiertävät Kaliforniaa. Yhdysvalloissa on kehittyneet luottomarkkinat ja paljon pääomasijoittajia. Suuryhtiöt sijoittavat tulokkaisiin, ja menestys inspiroi seuraajia.

Avainyrityksiä: Google, Apple, Facebook, Amazon, Cisco ja Uber.

Metropolien Kiina

Osaaminen: Kiina on muuttumassa maailman tehtaasta omia tuotteita kehittäväksi maaksi. Huawei on jo yksi maailman suurimmista verkkoyhtiöistä ja kännykänvalmistaja Xiaomi maailman toiseksi arvokkain startup-yritys. Koulutuksessa Kiina on kirinyt länsimaita kiinni.

Infrastruktuuri: Jo yli viidennes netin käyttäjistä on kiinalaisia. Verkon infrastruktuuri ei ole Yhdysvaltojen ja EU:n tasolla, mutta mobiiliteknologia kehittyy vauhdilla. Kiinalaisista jo yli 380 miljoonalla on nopea 4G-yhteys. Tänä vuonna Kiina ohittaa Japanin eniten teollisuusrobotteja käyttävänä maana.

Kansainvälisyys: Kiinalaisyhtiöt laajenevat hitaasti valtavien kotimarkkinoiden ulkopuolelle. Yritysostot auttavat. Esimerkiksi kiinalainen Tencent kertoi viime kuussa ostavansa enemmistön suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä.

Poliittinen vakaus: Kommunistinen puolue valvoo nettiä tiukasti. Ulkomaisten yritysten on vaikea vallata Kiinan markkinoita. Velkakuplan puhkeaminen voi aiheuttaa talouskriisin.

Verkostot: Teknologiaosaamista on keskittynyt Shenzheniin. Se on kasvanut 40 vuodessa 30 000 asukkaan kyläpahaisesta asukasluvultaan Suomea kaksi kertaa suuremmaksi suurkaupungiksi. Varsinaista Piilaaksoa ei ole, vaan yrityksiä syntyy metropoleihin.

Rahoitus: Pankkijärjestelmää hallitsevat valtio-omisteiset pankit. Liepeille on kasvamassa mobiililaitteiden kautta hyödynnettäviä finanssipalveluita, mutta myös huijauksia. Alibaban kaltaiset kotimaiset jätit ruokkivat startup-kenttää.

Avainyrityksiä: Alibaba, Tencent, Huawei, Xiaomi, Baidu ja Didi Chuxing

Lähteet: Europarlamentin tutkimuspalvelu, Kiinan teollisuusministeriö, Bruegel, OECD, Akamai, IFR

EU:n yhteiset digimarkkinat

 EU yrittää kehittää digitaalisia sisämarkkinoita. Uudistuspaketin pitäisi valmistua vielä tänä vuonna, mutta se on edennyt hitaasti.

 Yhteismarkkinoiden pitäisi tuoda vuosittain 415 miljardin euron edut.

 Päämääränä on purkaa netin kansallisia esteitä. Nyt jokaisella 28 EU-maalla on omilla säännöillä toimivat digimarkkinat.

 Verkkokaupat voisivat myydä kaikkiin EU-maihin. Yritykset ja julkinen sektori hoitaisivat hankinnat netissä.

 Yhteisiä sääntöjä voisi tulla arvonlisäveroon, postimaksuihin, tekijänoikeuksiin, verkkolaskutukseen,

kuluttajansuojaan ja tietoturvaan.

 Perusteeton digitaalisten palvelujen maantieteellinen rajoittaminen päättyisi. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi, että tv-palvelu Netflixin ohjelmavalikoima olisi sama koko EU:ssa.

Lähde: Euroopan komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  8. 8

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  9. 9

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  10. 10

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  3. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  4. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  5. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  6. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  7. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  8. Tunti sitten
  9. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  10. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  11. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  12. Lukko murjoi valmentaja Pekka Virran juhlaottelussa tämän entistä työnantajaa – katso liigakierroksen maalikooste
  13. Näytä lisää