Talous

Norjassa on yli 50 000 sähköautoa, Suomessa vain runsaat 600 – Miksi Suomi jää jälkeen?

Sähköautojen vähyyteen on monta syytä. HS selvitti, miksi sähköautot ovat harvinaisia Suomessa.


Norjaa voi pitää jonkinlaisena sähköautoilun edelläkävijänä. Viiden miljoonan asukkaan maassa sähköautojen määrä ylitti viime vuonna 50 000. Samaan aikaan lähes 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa sähköautoja oli viime vuonna vain 614. Jos otetaan mukaan ladattavat hybridiautot, jotka toimivat sekä bensalla että sähköllä, määrä nousee 1 580:aan.

Projektijohtaja Elias Pöyry valtakunnallisesta Sähköinen liikenne -hankkeesta arvioi, että Suomi on sähköautoilussa noin viisi vuotta jäljessä Norjasta. Sähköistä liikennettä ajavassa hankkeessa on mukana useita suomalaisia energiayhtiöitä, yrityksiä ja kaupunkeja.

HS selvitti mahdollisia syitä sille, miksi sähköautot ovat vielä harvinaisia Suomessa.

Poliittiset valinnat ja tukeminen

Pöyry sanoo, että Suomessa uutta teknologiaa ei ole tietoisesti lähdetty viemään eteenpäin. ”Koen tämän olevan todella haitallista koko innovaatiojärjestelmälle ja kyvylle kehittää uutta.”

Syy löytyy hänen mielestään poliittisista valinnoista. Norjassa sähköisen liikenteen on uskottu yleistyvän tulevaisuudessa joka tapauksessa ja on päätetty olla edelläkävijöitä.

”Tämä on myös osoittautunut Norjalle hyväksi ratkaisuksi ilmaston, energian ja kansantalouden kannalta.”

Trafin tietojohtajan Juha Kenraalin mukaan tukitoimet riippuvat siitä, mitä poliittisesti halutaan. Jos esimerkiksi halutaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja sähköautot olisivat hyvä ratkaisu siihen, tuista voisi olla apua.

Norja on tukenut sähköautoilua voimakkaasti, mikä on edistänyt sähköautojen yleistymistä. Sähköautoilijat saavat esimerkiksi ajaa bussikaistalla, ja verotusta on kevennetty.

”Tukemisesta voi olla montaa mieltä. Voimakas tukeminen aiheuttaa tavalliseen markkinatilanteeseen jonkinlaisen häiriön”, Kenraali sanoo.

Kallis hinta

Suurin syy sähköautojen vähäisyydelle on Kenraalin mielestä hinta. Sähköauto on huomattavasti kalliimpi kuin bensalla tai dieselillä kulkeva auto.

”Uskon, että tilanne olisi toinen, jos sähköautot olisivat saman hintaisia kuin bensa- tai dieselautot”, Kenraali sanoo.

Sähköautoja kuitenkin myydään vähän, joten hinnan laskeminen voi olla hankalaa. Suurella sarjatuotannolla voitaisiin saavuttaa skaalaetuja, eli yksikkökustannukset tuotettua sähköautoa kohden laskisivat. Tällöin myös sähköautojen myyntihintaa voisi olla helpompi laskea.

Biopolttoaineiden lobbaus

Yksi syy sähköautoilun vähäiselle suosiolle Suomessa on Pöyryn mielestä biopolttoaineiden voimakas lobbaaminen.

”Sanomalla biopolttoaineiden olevan ympäristöteko yritetään saada jatkoaikaa nykyiselle autokannalle. Käytännössä biopolttoaineet käyttävät samaa dieselteknologiaa, eli eivät ne päästöjä vähennä”, Pöyry sanoo.

Energianeuvontaan keskittyneen valtionyhtiö Motivan mukaan biopolttoaineilla voidaan korvata liikenteen fossiilisia polttoaineita ja siten vähentää liikenteen ympäristövaikutuksia.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa tuotetulla sähköllä ajettaessa sähköauton kokonaispäästö oli vuonna 2014 noin 11–20 grammaa kilometriltä.

Uudella vähäpäästöisellä polttomoottoriautolla ajaminen taas aiheuttaa noin 140–150 grammaa kilometriltä, kun polttoaineen tuotanto on huomioitu.

Luottamus sähköautoihin

Sähköauton ja perinteisen bensiinillä tai dieselillä kulkevan auton välillä on Kenraalin mielestä edelleen käytön kannalta vielä eroja. Kaikissa sähköautoissa akun kesto ei riitä yhdellä latauksella kaikkien mielestä riittävän pitkälle.

Toisaalta latausverkosto ei ole Kenraalin arvion mukaan vielä riittävän kattava. Sähköinen liikenne -hankkeen Pöyryn mukaan latausverkostoa on kuitenkin vaikea laajentaa nykyisellä sähköautoilijamäärällä juurikaan.

Suomessa on noin 400 julkista latauspistettä, joista valtaosa sijaitsee maan eteläosissa. Pelkästään Uudenmaan alueelle on Trafin mukaan rekisteröity 59 prosenttia sähkö- ja hybridiautoista.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuonna ehdotuksen, jonka tavoitteena on saada Suomeen 4 000 latauspistettä vuoteen 2020 mennessä. Latauspisteiden olisi tarkoitus palvella 40 000:ää sähköautoa.

Kenraali uskoo, että kiinnostus sähköautoja kohtaan herää, kun ihmiset oppivat luottamaan, että sähköautot toimivat pakkasella ja yhdellä latauksella pääsee tarpeeksi pitkälle. Myös hinnan alenemista tarvitaan.

”Luottamuksen puute on aiheellinen, mutta se saattaa olla myös liioiteltu. Sähköautot ja latausverkosto ovat kuitenkin parantuneet huomattavasti.”

Isoilla akuilla varustettuja sähköautoja on jo markkinoilla. Kenraalin mielestä niidenkin kallis hinta karsii ostajia.

Vanha autokanta

Pöyry valittelee, että Suomi on jäänyt jälkeen ajoneuvokannan uudistumisessa. Hän uskoo, että muutokset tapahtuvat joka tapauksessa – kävi se sitten hitaammin tai nopeammin.

”Kansantalouden kannalta olisi viisasta toimia nopeammin”, Pöyry sanoo.

Suomessa ajetaan edelleen melko vanhoilla autoilla.

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli Trafin mukaan vuoden 2015 lopussa 11,3 vuotta, kun EU:ssa henkilöautot ovat keskimäärin 9,7 vuotta vanhoja.

”Muutosta ei voida tehdä niin, että päätetään vaihtaa kaikki autot sähköautoiksi vuonna 2025. Joka vuosi on myytävä vähän, jotta saadaan kehitys pysymään yllä. Päättäjien on ollut vaikeaa ymmärtää tämä”, Pöyry sanoo.

OIKAISU 15.7. Uutisessa puhutaan virheellisesti kokonaispäästöistä, vaikka tarkoitus oli viitata hiilidioksidipäästöihin.

Sähköautoja on Suomessa vähän

  Viime vuoden lopussa Suomessa oli sähköautoja ja ladattavia hybridejä yhteensä 1 580, joista täysin sähköllä kulkevia oli 614.

 Täyssähköautoista 47 prosenttia oli yksityiskäytössä ja 53 prosenttia yrityskäytössä.

 Hybrideistä 81 prosenttia oli yksityiskäytössä ja 19 yrityskäytössä.

 Vuonna 2015 kaikenlaisia autoja oli Suomessa liikennekäytössä yli kolme miljoonaa, joista henkilöautoja oli noin 2,6 miljoonaa.

Lähteet: Trafi ja Eera

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähköauto
 • Norja
 • Kuluttajat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  8. 8

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  9. 9

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  10. 10

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  3. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  4. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  5. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  6. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  7. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  8. Tunti sitten
  9. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  10. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  11. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  12. Lukko murjoi valmentaja Pekka Virran juhlaottelussa tämän entistä työnantajaa – katso liigakierroksen maalikooste
  13. Näytä lisää