Talous

Sijoittajien brexit-pelko hellittää – USA:ssa osakkeet jo kalliimpia kuin ennen kansanäänestystä

Pelkojen hälveneminen on todennäköisesti tilapäistä, koska Britannian EU:sta eroamisen todelliset vaikutukset selviävät vasta myöhemmin.

Sijoittajien pahimmat pelot Britannian EU:sta eroamisen taloudellisista vaikutuksista ovat ainakin toistaiseksi hellittäneet. Silti epävarmuus markkinoilla on yhä melko suurta.

Osakkeet Yhdysvalloissa ovat jo kalliimpia kuin ennen Britannian kansanäänestystä, mutta Euroopassa ne eivät ole elpyneet kansanäänestystä edeltäneelle tasolle.

”Keskuspankkien nollakorot lieventävät osaltaan epävarmuutta. Korkosijoituksissa pääomaa on tuhansia miljardeja euroja negatiivisella korolla, eikä sijoittajilla ole juuri vaihtoehtoja, mikä tukee osakkeiden hintoja”, sanoo finanssiryhmä OP:n varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen.

Osakkeiden lisäksi etenkin Britannian valuutan punnan arvo heikkeni erittäin voimakkaasti kansaäänestyksen jälkeen, koska sijoittajat siirsivät pääomiaan pois puntamääräisistä arvopapereista. Sittemmin punnan heikkeneminen on pysähtynyt.

”Euroopassa epävarmuus jatkuu, vaikka pahin šokki onkin ohitse. On lähes varmaa, että eroamisen takia tulemme näkemään lisää kielteisiä vaikutuksia reaalitalouteen. Kun epävarmuus on verraten suurta, syksyn aikana odotettavissa voimakkaita muutoksia arvopapereiden hinnoissa”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Britanniassa elinkeinoelämän luottamus talouskehitykseen on heikennyt selvästi kansanäänestyksen jälkeen. Koko Euroopan kannalta suurin kysymys on Kangasharjun mukaan se, miten epävarmuuden lisääntyminen vaikuttaa uusiin investointeihin.

Yhdysvalloissa suuri S&P 500 -osakeindeksi vahvistui jo maanantaina Britannian kansanäänestystä edeltävälle tasolle ja vahvistuminen jatkui tiistaina uusissa ennätyslukemissa.

Euroopassa osakkeet kallistuivat tiistaina runsaan prosentin maanantain päätösnoteerauksesta. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin tiistain päätösnoteeraus oli 0,7 prosenttia korkeampi maanantaihin verrattuna.

S&P 500 -indeksin päätösnoteeraus oli tiistaina toista päivää peräkkäin kaikkien aikojen korkein.

Kojosen mukaan sijoittajien epävarmuutta on vähentänyt se, että Britanniaan on saatu uusi pääministeri, Japanissa lupailtiin viikonvaihteessa pidettyjen vaalien jälkeen elvytystoimien lisäämistä ja Yhdysvalloissa työllisyyskehitys oli kesäkuussa selvästi odotettua parempaa.

”Toisaalta maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen pitää varmasti epävarmuutta yllä vielä pitkään. Kiinan talouskasvun hidastuminen on merkittävä tekijä, joka voi helposti nousta taas markkinoiden uudeksi murheeksi.”

Euroopassa osakkeet romahtivat kansanäänestystä seuraavina päivinä liki kymmenen prosenttia. Kansanäänestystä ennen eurooppalaiset osakkeet vahvistuivat useita päiviä peräjälkeen, koska mielipidekyselyiden mukaan EU-jäsenyyttä kannattavat olisivat voittamassa kansanäänestyksen.

”Osakkeiden kohoaminen juuri ennen kansanäänestystä oli eräs syy siihen, miksi šokki markkinoilla oli suuri kansanäänestyksen tuloksen selvittyä”, Kojonen sanoo.

Euroopassa etenkin rahoitusyhtiöiden osakkeet ovat edelleen selvästi kansanäänestystä matalammalla tasolla. Kangasharju arvioi, että pankkien ja muiden rahoitusalan yhtiöiden osakkeet pysyvät epävakaina pitkään.

”Suuri kysymys on, mitä Lontoon pankkisektorille tapahtuu, jos Britannia ei saa aikaan vastaavaa sopimusta kuin Norja eli sillä ei olisi pääsyä EU:n sisämarkkinoille. Finanssialalla on Britanniassa yli kaksi miljoonaa työpaikkaa ja pahimmassa tapauksessa ne siirretään ulkomaille.”

Rahoitusalan epävakautta on pahentanut se, että italialaiset pankit tarvitsevat todennäköisesti uutta pääomaa selvitäkseen järjestämättömistä lainoistaan.

Italian 350 miljardin euron lainakannasta liki viidennes on ongelmalainoja.

”Italian pankkien ongelmalainojen määrä on ollut tiedossa jo pitkään eikä siitä ole tullut mitään uutta. Kansanäänestyksen takia jo aikaisemmin tiedossa ollut ongelma nousi uudelleen esille, koska brexitin nähdään lisäävän erityisesti pankkisektorin jo olemassa olevia ongelmia”, Kojonen sanoo.

Kysymys onkin siitä, kenen kontolle Italian pankkien ongelmalainat menevät.

Kansanäänestyksen tulos aiheutti šokin

 Ennen kansanäänestystä sijoittajat olivat lähes varmoja, että Britannian kansanäänestyksen enemmistö äänestää EU-jäsenyyden puolesta.

 Kansanäänestyksen jälkeen perjantaina 24. kesäkuuta osakkeet halpenivat voimakkaasti ja punnan arvo suhteessa dollariin ja euroon romahti.

  Englannin keskuspankki päätti viime viikolla lisätä pankkien lainanantokykyä poistamalla niiltä lisäpääomavaatimuksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Brexit
 • Pörssit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulki läpi Yhdysvaltojen mantereen – HSTV:n suora lähetys jatkuu

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää