Valikko
Talous

Entiset nokialaiset suunnittelivat yhden napin puhelimen – päämääränä vapauttaa lapset leikkimään

Haltian yrittää kansainvälistä läpimurtoa Haukiputaalla valmistetulla lasten Snowfox-puhelimella

Haltianin paikannuspuhelin Snowfox yrittää vedota vanhempien suojeluviettiin. Mutkaton pikku vehje kertoo lapsen sijainnin ja voi lykätä älypuhelimen ostotarvetta.

”Maailmalla on paljon erilaisia lapsille suunnattuja näytöllisiä laitteita, joissa on pelejä ja muuta viihdykettä. Ne vievät leikkimistä väärään suuntaan. Tämä on tosi makea työkalu, jos vanhemmat haluavat irrottaa lapset näytöistä”, selittää Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala.

Kujalan mukaan yhden napin Snowfox sopii ensipuhelimeksi jo päiväkoti-ikäisille.

”Teetimme Espanjassa kyselyn, jonka mukaan yli 70 prosenttia vanhemmista ostaisi älypuhelimen mielellään paljon myöhemmin kuin nykyään. Vasta 10–12-vuotiaat olisivat vanhempien mielestä riittävän kypsiä älypuhelimille”, Kujala sanoo.

Vanhemmat taipuvat silti usein älypuhelimen hankintaan viimeistään koulun alkaessa, koska tarve tietää oman lapsen liikkeistä on suuri.

Heinäkuun alussa Suomessa myyntiin tullut Snowfox-puhelin on suunniteltu yksinkertaiseksi, ja sen pitäisi säilyä ehjänä kuraisissakin leikeissä. Haltian lupaa akun kestävän jopa viikon.

Tulitikkurasian kokoisessa laitteessa on vain yksi suuri nappi, jota voi painaa joko pitkään tai lyhyesti. Pitkä painaisu toimii soittopyyntönä, kun taas nopea painaisu lähettää vanhemmille viestin, jossa kerrotaan lapsen ajattelevan heitä.

Snowfox-mobiilisovelluksesta selviää lapsen tarkka sijainti. Sovelluksen avulla karttaan voi rajata sallittuja ja kiellettyjä alueita. Jos lapsi lähtee vaikka omille teilleen leikkipuistosta, vanhemmat saavat heti ilmoituksen älypuhelimiinsa.

Itse laite maksaa noin 150 euroa, mutta päälle tulee kymmenen euron kuukausimaksu, johon kuuluu puhelinliittymä ja datan käyttö. Samaan laitteeseen voi linkittää pääkäyttäjän lisäksi neljä muuta perheenjäsentä.

Nokian puhelinliiketoiminnan raunioille on kohonnut lukuisia uusia yrityksiä. Esimerkiksi Haltianin lähes 80 työntekijästä noin 90 prosenttia on entisiä nokialaisia. Kujala kertoo kuuluvansa muualta tulleiden vähemmistöön, mutta hänkin oli aikoinaan Nokialla harjoittelijana.

Nyt Nokian perilliset ovat pienimuotoisesti elvyttäneet puhelintuotannon Suomessa henkiin. Haltian valmistuttaa pinkit ja turkoosit paikannuspuhelimensa alihankkijalla Haukiputaalla Oulun kyljessä.

Kujala ei paljasta alihankkijan nimeä. Haukiputaalla toimii ainakin yhdysvaltalainen elektroniikan sopimusvalmistaja Sanmina-SCI, joka osti tehdastoiminnot Nokialta vuonna 2001.

Haltianin on tarkoitus kasvattaa tuotanto kymmeniintuhansiin puhelimiin mahdollisimman pian. Jos Snowfoxista tulee iso hitti, tuotanto joutunee muuttamaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Valtaosa kuluttajaelektroniikasta valmistetaan nykyään Aasian maissa.

”Yritämme pitää tuotannon Suomessa niin kauan kuin vain voimme. Tällä hetkellä Suomessa valmistus on meille vielä kannattavaa, ja laitteen hintataso tuntuu olevan kohdallaan”, Kujala sanoo.

Haltianin on tarkoitus myydä puhelimiaan ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

”Olemme jo esitelleet laitetta isoille vähittäismyyjille, ja vastaanotto on ollut innokas. Laitteen myynti on tosi simppeliä, koska siinä on sisäänrakennettu SIM-kortti, eikä mitään liittymiä tarvitse avata”, Kujala kertoo.

Haltian käynnisti kesäkuussa joukkorahoituskampanjan Indiegogo-nettipalvelussa. Kampanja on kerännyt noin puolet tavoittelemastaan 50 000 dollarista.

Kujalan mukaan Haltianin päämääränä on kerätä Indiegogon kautta tietoa siitä, missä päin maailmaa laitteesta ollaan kiinnostuneita. Indiegogo on Haltianille myös markkinointikeino, ei niinkään merkittävä rahoituskanava.

Enemmän suosiota Snowfox on saanut Facebookissa, jossa tuotetta esittelevää videota on käyty katsomassa kahden viikon aikana jo 3,6 miljoonaa kertaa. Kujalan mukaan kiinnostus on erityisen suurta Yhdysvalloissa.

Snowfoxin ajatus juontaa kauas lastentarhoista.

”Kehitimme lukuisia sensoreja sisältävän Thingsee-laitteen, jonka avulla voi muun muassa seurata meren yli kulkevia kontteja. Ajattelimme, että samaa teknologiaa voitaisiin hyödyntää lapsipaikantimissa, jotka ovat hyvin suosittuja monessa maassa.”

Haltian aikoo seuraavaksi kehittää paikannuspuhelintaan hoiva-alan käyttöön. Snowfox sopisi pienin muokkauksin vanhuksille.

”Perhekeskeisestä paikannusteknologiasta on lyhyt silta hoivapalveluiden puolelle.”

Myös muille yrityksille laitesuunnittelua tekevällä Haltianilla on jo kokemusta terveysteknologiasta. Se esimerkiksi osallistui kehontoimintoja mittaavan Ōura-älysormuksen suunnitteluun.

Oululaisyritys Haltian

 Vuonna 2012 perustettu yritys, joka suunnittelee monenlaisia verkkoon kytkettyjä laitteita.

 Liikevaihto 5,5 miljoonaa euroa, työntekijöitä 75.

 Haltian syntyi Nokian puhelinliiketoiminnan tuhkista. Pääosa työntekijöistä on entisiä nokialaisia.

 Työntekijät omistavat Haltianista enemmistön.

 Lasten paikannuspuhelin Snowfox tuli heinäkuun alussa myyntiin Verkkokauppa.comissa. Snowfox-sovellus on saatavilla iPhone- ja Android-älypuhelimille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oulu
 • Nokia
 • Kasvuyritykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  6. 6

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  9. 9

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  10. 10

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää