Talous

Britannian keskuspankki lupaa lisää rahapoliittista elvytystä vasta elokuuksi

Keskuspankki arvioi, että Britannian EU-ero nakertaa jo kuluttajien ja yritysten tulevaisuudenuskoa. Uusi valtiovarainministeri torjui ajatuksen elvyttävästä lisäbudjetista.

Britannian keskuspankki viestitti torstaina lisäävänsä pian rahapoliittista elvytystä hillitäkseen maan lähestyvän EU-eron kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen ja kokonaistuotantoon.

Keskuspankin rahapoliittinen komitea ilmoitti, että sen jäsenten enemmistö on valmis päättämään rahapoliittisen elvytyksen lisäyksestä elokuussa.

Elokuussa päätettävien rahapoliittisten toimien laajuus ja tarkka luonne määritellään vasta sitten, kun keskuspankin tuoreimmat talous- ja inflaatioennusteet on julkistettu, komitean tiedotteessa todettiin.

Markkinoilla Britannian keskuspankin odotettiin toimivan jo torstaina, mutta odotuksista huolimatta keskuspankki piti ohjauskorkonsa ennallaan 0,5 prosentissa.

”Tämä oli odottamatonta. Mutta minusta pöytäkirjoista näkee selvästi, että komitea ennakoi alentavansa korkoa ensi kuussa”, kommentoi RBC-investointipankin ekonomisti Sam Hill.

Enemmistö rahoitusmarkkinoilla työskentelevistä ekonomisteistä oli uutistoimisto Reutersin kyselyssä ennustanut keskuspankin alentavan ohjauskorkonsa 0,25 prosenttiin.

Se olisi alhaisin ohjauskoron noteeraus keskuspankin 322-vuotisen historian aikana.

Keskuspankki ei torstaina myöskään ilmoittanut kasvattavansa joukkolainaostojen määrää nykyisestä 375 miljardista punnasta.

Vaikka Britannian keskuspankki pidättäytyi konkreettisista toimista, se kertoi olevansa huolissaan Britannian lähiaikojen talousnäkymistä.

Huolen taustalla on epävarmuus, joka on seurausta Britanniassa kesäkuussa pidetyn kansanäänestyksen päättymisestä EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Keskuspankin mukaan nyt näkyy merkkejä siitä, että äänestystulos on heikentänyt yritysten ja kuluttajien tulevaisuudenuskoa.

Brexitin pelätään supistavan Britannian kokonaistuotantoa merkittävästi. Näin ovat varoittaneet muun muassa Britannian valtiovarainministeriö sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD.

Britannian keskuspankki yrittää kaiken tavoin rajata talouskasvun supistumista. Sen pääjohtaja Mark Carney on viestittänyt, että keskuspankki on varautunut tukemaan rahoitusmarkkinoiden toimintaa.

Aiemmin heinäkuussa Britannian keskuspankki ilmoitti supistavansa pankkien lisäpääomavaatimusta, jotta pankit voivat pitää yllä lainanantoaan talouskasvun tukemiseksi.

Keskuspankin lisäksi myös Britannian uusi valtiovarainministeri Philip Hammond yritti torstaina vähentää epävarmuutta tulevasta.

”Markkinat kaipaavat nyt rauhoittavia viestejä. Niiden on saatava tietää, että me teemme kaiken tarvittavan pitääksemme talouden raiteillaan”, Hammond sanoi televisiohaastattelussa.

Britannian hallitus voisi tukea talouskasvua lisäämällä tulonsiirtoja ja julkista kulutusta ottamalla lisää velkaa.

Julkiseen elvytykseen perustuvaa talouspolitiikkaa rajoittaa kuitenkin Britannian viime vuosien nopea velkaantuminen.

Vuoden 2008 jälkeen Britannian julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on kaksinkertaistunut noin 80 prosenttiin aiemmasta 40 prosentista.

Vaikka velka on kasvanut, Britannian valtio saa nyt sijoittajilta lainaa historiallisen alhaisella korolla.

Alhainen korko on seurausta maan keskuspankin joukkolainaostoista. Korkotasoa on myös alentanut sijoittajien halu ostaa suurten valtioiden joukkolainojen kaltaisia turvallisina pidettyjä omaisuuseriä.

Valtiovarainministeri Hammond sanoi torstaina, että velanotto alhaisella korolla on houkutteleva ajatus.

Mutta Hammond torjui mahdollisuuden, että Britannia voisi nyt tukea talouskasvua velalla rahoitetulla lisäbudjetilla.

Britannian kansanäänestykseen päättyminen brexitin kannattajien voittoon yllätti osin taloudenpitäjät.

Yllätys on voimistanut nykyistä epävarmuutta brexitin kielteisistä vaikutuksista Britannian ja laajemmin koko maailman talouteen.

Britannian valtioministeriö arvioi toukokuussa, että brexitin toteutuminen painaa Britannian vuoden mittaiseen taantumaan.

Valtiovarainministeriö arvioi lisäksi, että brexit hävittää puoli miljoonaa työpaikkaa ja leikkaa 3,6 prosenttia maan kokonaistuotannosta vuoteen 2018 mennessä verrattuna tilanteeseen, jossa Britannia pysyisi EU:ssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannian talous
 • Britannia ja EU
 • Rahapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  10. 10

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää