Valikko
Talous

Nordea löysi Panaman veroparatiisista 31 pohjoismaalaista edunsaajaa – yksi on suomalainen

Pohjoismaiden suurin pankki kertoo, että sen asiakkailla on yhteensä 562 yritystä veroparatiiseissa.

Nordea kertoo, että sen asiakkailla oli viime keväänä yhteensä 562 aktiivista yrityskokonaisuutta veroparatiiseissa. Näistä 129 yhtiötä oli lakitoimisto Mossack Fonsecan tai muun panamalaisen lakitoimiston kautta perustettuja hallintayhtiötä.

Loput Nordean asiakkaiden 433 veroparatiisiyhtiöstä on siis jonkun muun kuin panamalaisen lakitoimiston kautta perustettuja. Veroparatiisiyhtiön postilaatikko eli muodollinen kotipaikka voi sijaita hyvinkin monessa matalan verotuksen maassa.

Nordea julkaisi selvityksensä veroparatiisiyhtiöiden käytöstä keskiviikkona aamulla. Sen mukaan aktiivisista yhtiöistä viisi on pohjoismaissa asuvien asiakkaiden ylläpitämiä. Nordea ei ole laskenut pohjoismaissa asuviksi Islannissa asuvia, joita tuli esiin kaksikymmentä

Pohjoismaiden kansalaisuus taas on ollut kaikkiaan 31 hallintayhtiön edunsaajalla, kun tarkasteltavana ovat keväällä 2016 aktiiviset Panaman veroparatiisiyhtiöt, Nordea kertoo. Suurimmat kansalaisuusryhmät Panaman veroparatiisiyhtiöiden edunsaajista olivat islantilaiset, venäläiset ja britit.

Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoi keskiviikkona Nordean tiedotustilaisuudessa, että yhä käytössä olevista Panaman-yhtiöiden edunsaajista yksi on suomalainen.

”Hän asui yhtiön perustamisen aikaan ulkomailla, mutta on nyttemmin palannut Suomeen”, Kaperi sanoi.

Nordean selvityksen mukaan Suomesta ei myöskään ole annettu veroparatiiseihin liittyviä hallinnointi- tai perustamispalveluja.

Lisäksi Nordean eri pohjoismaiden Private Banking yksiköistä löytyi 16 asiakasta, jotka asuvat pohjoismaissa. Heidän veroparatiisiyrityksensä ovat olleet aktiivisessa käytössä 2010–2016.

Näistä tapauksista viisi tarvitsee lisäselvityksiä, Nordea kertoo.

Muista asiakkaista 68 joutuu lisäselvityksiin, ja Nordea on estänyt heidän tilinkäyttönsä. Nordean mukaan näiden henkilön tiedoissa on ”havaittavissa vuosina 2010 - 2016 viitteitä seikoista, jotka vaativat lisäselvityksiä, jotta voidaan varmistaa, että yritysten tosiasialliset edunsaajat ovat noudattaneet Nordean veronkierron estämistä koskevia toimintaperiaatteita”.

Uutta tietoa keskiviikkona julkaistussa selvityksessä onkin se, että myös Nordean muut yksiköt Luxemburgin pankin ulkopuolella ovat olleet auttamassa veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa. Varakkaiden asiakkaiden varainhoitoon erikoistunut Nordea Private Banking on ollut mukana perustamassa 16 veroparatiisiyhtiötä.

Nordean mukaan vielä aktiivisten veroparatiisiyhtiöiden hoidettavana olevien varojen arvo oli 216 miljoonaa euroa. Jokainen yhtiö hoiti siis keskimäärin vähän yli miljoonan euron sijoitusvarallisuutta.

Nordea ei kuitenkaan löytänyt todisteita siitä, että työntekijät olisivat olleet aloitteellisia veroparatiisiyritysten perustamisessa tai aktiivisesti auttaneet asiakkaiden mahdollista veronkiertoa. Nordean riskienhallintajohtaja Kaperi sanoi keskiviikkona, että selvityksessä haastateltiin vain Nordeassa edelleen töissä olevia työntekijöitä ja käytiin läpi heidän sähköpostejaan.

Sen sijaan Nordea löysi seitsemän tapausta, joissa työntekijät eivät olleet noudattaneet sisäisiä sääntöjä. Tämä tarkoitti esimerkiksi päivämäärien muuttamista jälkikäteen veroparatiisiyhtiöiden asiakirjoihin.

Nordean mukaan laittomuuksia ei todennäköisesti ollut tapahtunut eivätkä työntekijät olleet tavoitelleet henkilökohtaista etua.

Lisäksi selvityksessä tuli ilmi yksi tapaus, jossa Nordean Venäjän toiminnoissa oli rikottu konsernin toimintatapasääntöjä, kun yhtiö oli neuvonut asiakkaitaan.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan menneinä vuosina Nordea on kuitenkin kaupannut palveluitaan aktiivisesti verosalaisuuden avulla. Nordea mainosti Sveitsin tiukkaa pankkisalaisuutta vielä 2000-luvun lopulla. Nordean Sveitsin konttori toimi Luxemburgin-yksikön alaisuudessa.

Nordea löysi omassa selvityksessään paljon puutteita asiakkaiden tunnistamisessa, minkä tarkoituksena on estää rahanpesua. Nordean mukaan selvityksessä ”havaittiin useita tapauksia”, joissa saatu dokumentaatio ei selvästikään täyttänyt Nordea-konsernin toimintaperiaatteiden mukaisia vaatimuksia.

Nordean teettämän selvityksen johtopäätös kuitenkin oli, että Nordea lopettaa nykyisenlaisen Luxemburgin-yksikkönsä. Nordea liittää Luxemburgin pankin osaksi pohjoismaista organisaatiotaan, mutta pohjoismaiset finanssivalvojat eivät silti pääse tutkimaan veroparatiisirakenteita.

Samalla Nordea uusii Luxemburgin pankin hallituksen kokoonpanon ja hallitukseen tulee yksi ulkopuolinen jäsen.

Nordea kertoo myös lopettaneensa hallintopalvelujen välittämisen veroparatiiseissa toimiviin lakitoimistoihin.

”Myöskään niin sanottujen kuoriyhtiöiden perustamista ei emme enää hyväksy. Yhtiössä pitää olla aito näkyvä hallitus”, Kaperi sanoi keskiviikkona.

Aktiivisten veroparatiisiyhtiöiden lukumäärä Panamassa on hieman suurempi kuin Nordea vielä keväällä arvioi. Tuolloin Nordea puhui historiallisesti kaikkiaan noin 400 Panama-yhtiöistä, joista edelleen aktiivisia oli Nordean tietojen mukaan noin 90 yhtiötä.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi kesäkuussa, että Nordean Panamaan välittämien hallintayhtiöiden edunsaajina 16 on ollut suomalaista. Yhden suomalaisen Nordea-asiakkaan Panama-yhtiö on edelleen toiminnassa, MOT raportoi.

Noin 95 prosenttia Nordean Panama-asiakkaista on siis ulkomaalaisia. Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosina 2004–2014 välittänyt asiakkailleen panamalaisen lakitoimiston Mossack Fonsecan avulla.

Nordean perustamia ja muitakin Panama-yhtiöitä voi etsiä tutkivan journalismin kansainvälisen järjestön ICIJ:n hakukoneella.

Ruotsin Yle on löytänyt Panama-papereista runsaasti Nordean ruotsalaisia asiakkaita. Ruotsalaisten tai suomalaisten asiakkaiden joukossa ei kuitenkaan ole yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä, joten Ruotsin tai Suomen Yle eivät ole julkaisseet nimiä.

Ylen tutkimusten mukaan Panama-papereissa on satoja suomalaisnimiä, joten valtaosa sinne perustetuista hallintayhtiöistä on jonkun muun yrityksen kuin Nordean perustamia.

Nordea kertoi jo huhtikuussa, että noin 4 000 asiakasta jätti Luxemburgin pankin asiakkuuden pian vuoden 2009 jälkeen. Tuona vuonna Nordea alkoi vaatia asiakkailtaan allekirjoitusta kahteen paperiin: 1) Nordea saa kertoa asiakkaan tiedot kunkin maan verottajalle ja 2) asiakas vakuuttaa maksavansa kaikki vaadittavat verot.

Joka kolmas Nordean Luxemburgin pankin asiakas lopetti pankkisuhteensa, kun se joutui normaalin läpivalaisun kohteeksi. Se oli iso asiakasmäärä silloisesta 12 000 asiakkaan Luxemburg-pankista.

Nordea on menettänyt Panama-paljastusten vuoksi asiakkaita myös Suomessa. Nordean ovat jättäneet muun muassa Suomen poliisijärjestöjen liitto (SPJL), Teollisuusalojen ammattiliitto (TEAM), Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ja suurin oppositiopuolue Sdp.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi alla olevalla videolla huhtikuussa, että Nordea ei ole rikkonut lakeja eikä omia sääntöjään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Verotus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Kiinan presidentti Xi Jinping saapuu Suomeen juhlavuoden merkittävimpänä valtiovieraana

  7. 7

   Peruskoulu tuottaa passiivisia poikia – liian moni valinnaisaine on suunnattu tytöille

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  10. 10

   Turvapaikanhakija on aina suurin hyötyjä – etenkin, jos töitä löytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää