Valikko
Talous

Anttilan verkkokaupassa asioineet voivat jäädä ilman rahojaan – ”Kyllä suututtaa, kun kyseessä on useamman satasen ostokset”

Etukäteen tilattuja ja maksettuja ostoksia ei toimiteta, mutta jos asiakas on käyttänyt luottokorttia, hän voi saada hyvityksen ostoksesta korttiyhtiöltä.

Anttilan verkkokaupassa juuri ennen yhtiön konkurssia tehdyt ostokset jäävät konkurssilain mukaan toimittamatta.

”Lähtökohtana konkurssin asettamiselle on, että velallinen on maksukyvytön tai tietyissä tapauksissa ylivelkainen. Tällä hetkellä konkurssin selvitysmenettelyssä huomioidaan velkojien etusijajärjestys sekä selvitetään pesän velat ja varat. Tämän takia ostoksia ei voida vielä maksaa takaisin, jotta voidaan huolehtia tasavertaisesta kohtelusta eri velkojien kesken”, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Serina Kavonius selittää konkurssin etenemistä.

Anttila jätti konkurssihakemuksen tiistaina Helsingin käräjäoikeuteen.

Mikäli konkurssipesällä on velkoja enemmän kuin varallisuutta, on mahdollista, että varat eivät riitä kaikille velkojille. Näin ollen on mahdollista, että kuluttajat jäävät ilman rahojenpalautusta.

”Tapaus on kuitenkin sen verran tuore, että on vaikeaa arvioida, miten asiat tulevat etenemään. Tässä vaiheessa kuluttajien kannattaa seurata asiaan liittyvää tiedottamista”, Kavonius neuvoo.

Etukäteen tilattuja ja maksettuja ostoksia ei toimiteta, mutta jos asiakas on käyttänyt luottokorttia, hän voi saada hyvityksen ostoksesta korttiyhtiöltä.

Korttimaksuja Suomessa toimittavan Netsin viestintävastaavan Merja Lankisen mukaan kortinhaltijan tulisi ottaa yhteyttä kortinmyöntäjään eli pankkiin, joka antaa ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen. Netsin omilla verkkosivuilla on mahdollista tehdä virheellisestä korttitapahtumasta sähköinen oikaisupyyntö, joka allekirjoitetaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kavoniuksen mukaan myös debit-kortilla maksaneiden kannattaa olla yhteydessä kortin liikkeelle laskijaan oikaisupyynnöstä.

”Debit-kortilla rahojen takaisin saaminen ei ole kuitenkaan samanlainen automaatio kuin luottokortilla maksettaessa. Debit-kortteja koskien ei ole vastaavaa pakottavaa sääntelyä, vaan kyse on sopimuspohjaisesta asiasta”, Kavonius sanoo.

Oikaisumenettelyn yhteydessä kuluttajan on myös hyvä selvittää kortin myöntäneeltä taholta, mitä he toivovat oikaisupyynnön liitteeksi. Tilausvahvistus sekä kuitit suoritetuista maksuista ovat asiakirjoja, jotka oikaisupyyntöön kannattaa liittää.

Nordean konserniviestinnästä vastaavan Susanna Aarnio-Halmeen mukaan pankki on saanut jo muutamia yhteydenottoja Anttilan konkurssiin liittyen.

”Kaikki reklamaatiot käsitellään tapauskohtaisesti, ja käsittely kestää keskimäärin viikon. Konkurssi saattaa kuitenkin luonnollisesti ruuhkauttaa reklamaatiokäsittelyä ja pidentää palveluaikoja”, Aarnio-Halme kertoo.

Aarnio-Halme muistuttaa, että kirjallisen reklamaation voi tehdä pankille vasta, kun asiakas on saanut tiedon, ettei tilausta toimiteta. Mikäli sovittu toimitusaika on kuitenkin jo mennyt, voi reklamaation tehdä heti.

Kavonius ja Lankinen eivät osaa arvioida, kuinka kauan rahojen takaisin saamisessa saattaa kestää.

”Kuulin, että Anttila veloittaisi ostokset vasta toimituksen yhteydessä. Voi siis olla, ettei niin useita maksuja ole vielä ehditty laskuttaakaan. Monet verkkokaupathan toimivat näin, että veloitus lähtee vasta sitten kuin itse toimituskin”, Lankinen sanoo.

Mikäli kuluttaja on saanut tuotteen, eikä ole vedonnut peruuttamisoikeuteensa, tulee lasku tai pidemmälle ajalle jaettu osamaksusopimus maksaa normaalisti kokonaan, vaikka Anttila lopettaisi toimintansa.

”Ainakin aikaisemmin Anttila on käyttänyt Avarda Oy -nimistä luotonantajaa. Näin ollen kuluttaja ei maksa suoraan Anttilan tilille, vaan Avardalle”, Kavonius sanoo.

Jos asiakas on saanut tuotteen, jonka hän on todennut virheelliseksi, voi asiakas Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan reklamoida hankkimiensa tavaroiden mahdollisista virheistä valmistajalle, maahantuojalle tai muulle aikaisempaa myyntiporrasta edustavalle yritykselle, jotka hyvittävät virheet takuuehtojen tai lakisääteisen virhevastuun mukaisesti, vaikka tuotteen takuuaika olisi umpeutunut. Mikäli tuote on maksettu luottokortilla tai muulla tuotteen hankinnan rahoittamiseksi myönnetyllä luotolla, kuluttaja voi reklamoida luotonantajalle.

Anttilan konkurssissa rahansa menettäneet asiakkaat jakavat kokemuksiaan Facebook-yhteisöpalvelussa. He keskustelevat asiasta tiistai-iltana perustetussa Anttilan konkurssin uhrit -Facebook-ryhmässä.

”Meille tuli tänään ilmoitus, että tilaamamme paketit on noudettavissa, mutta iltapäivällä tavaratalosta ei niitä enää suostuttu luovuttamaan. Kyllä suututtaa, kun kyseessä on useamman satasen ostokset”, yksi jäsenistä kirjoittaa.

”Oma ennakkoon maksettu tilaukseni on jo tavaratalossa, mutta sitä ei luovutettu tänään”, toinen kertoo.

Osa Facebook-ryhmän jäsenistä kertoo asioineensa Anttilan verkkokaupoissa niiden taannoisten alennusmyyntien vuoksi.

Eräs heistä kirjoittaa tilanneensa Anttilan verkkokaupasta Playstation-pelin ja maksaneensa sen verkkopankissa.

Hän jatkaa, että soitti asiakaspalveluun viime perjantaina, kun tilausta ei oltu toimitettu.

”Asiakaspalvelija kertoi, että toimitus Lahden varastolta hieman tukossa kampanjan johdosta, mutta että ilmoitus tilauksen saapumisesta pitäisi tulla hetkenä minä hyvänsä, sillä varastolta kuljetus joka päivä [Helsingin] Kampin toimipisteeseen”, hän kirjoittaa.

Nyt maksettu konsolipeli jää saamatta.

Keskiviikkoaamuna Facebook-ryhmässä oli lähes 200 jäsentä. Anttila sulki verkkokauppansa tiistaina.

Anttilan vaiheita

 1952 Kalle Anttila perusti Suomeen ensimmäisen suuren postimyyntiyrityksen, postitusliike Solpan. Hän oli tutustunut uudenlaiseen myyntitapaan Yhdysvalloissa. Myöhemmin perustettiin Kalle Anttila Oy.

 1954 Helsingin Sörnäisiin avattiin alennustavaratalo, joka kilpaili huokeilla hinnoilla.

 1960 Anttilan tavaratalo avattiin Helsingin Tennispalatsiin. Siellä asiakkaat saivat valita tuotteet itse, eikä niitä pyydetty myyjältä tiskin takaa.

 1976 Kalle Anttila myi yrityksensä keskusliike Tukolle. Pian Anttila-tavaratalojen määrä kaksinkertaistui.

 1992 Anttila aloitti postimyynnin Viroon. Ensimmäinen Kodin Ykkönen aloitti toimintansa Vantaalla.

 1996 Anttila siirtyi Keskolle.

 1999 Verkkokauppa Net-Anttila perustettiin. Se on myynyt vaatteita, sisustustavaraa, elektroniikkaa ja vapaa-ajan välineitä.

 2000-luvulla Anttila uudisti tavarataloverkostoaan kiivaasti. Kannattamattomia kauppoja suljettiin, mutta uusia kauppojakin avattiin.

 2010-luvulla oli selvää, että Anttila oli suurissa vaikeuksissa. Helmikuussa 2014 Kesko ilmoitti sulkevansa kolmanneksen kaikista Anttiloista.

 2015 maaliskuussa Kesko kertoi myyvänsä Anttila-yhtiön tavarataloineen ja verkkokauppoineen sijoitusrahasto 4K Investille miljoonalla eurolla.

 2016 heinäkuussa Anttila kertoi hakeutuneensa konkurssiin.

OIKAISU 22.7. Jutussa väitettiin, että Kalle Anttila perusti Suomen ensimmäisen postimyyntiyrityksen vuonna 1952. Pienimuotoisemmin postimyynti saapui kuitenkin Suomeen jo noin 50 vuotta aiemmin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tavaratalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  6. 6

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  10. 10

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää