Valikko
Talous

EU julkaisi päästöesityksensä: Suomelle erittäin kovat tavoitteet – vain kahdelta maalta odotetaan suurempia leikkauksia

Komission ehdotuksella EU pyrkii lunastamaan aiemmat lupauksensa sekä Pariisin ilmastokokouksen sitoumukset, joilla maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään reilusti alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Bryssel

Euroopan unionin komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksen siitä, kuinka paljon EU-jäsenmaiden tulisi leikata päästökaupan ulkopuolisten kasvihuonekaasujen päästöjään vuosina 2021–2030. Suomen päästötavoitteeksi ehdotetaan 39 prosentin leikkauksia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Tavoite on selkeästi kovempi kuin mitä Suomen valtionhallinnossa tai suomalaisissa etujärjestöissä oli ennakoitu tai toivottu.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan Suomi oli odottanut alempaa, 37–38 prosentin tavoitetta.

”Kyllä se yllätti. Se tuntui isolta, se on kova luku. Ei Suomi nyt ihan rikkain maa ole Euroopan unionissa”, Tiilikainen totesi puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa Suomen tulee nyt tarkistaa huolella ”komission laskentamenetelmät ja lähtötiedot”.

Komissiosta vakuutettiin keskiviikkona, että Suomea on kohdeltu samalla tavalla kuin muitakin maita ja laskelmat perustuvat jo aiemmin omaksuttuun laskentatapaan. Suomen kohdalla otettiin huomioon vain asukaskohtainen bruttokansantuote.

Komission energia-asioista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič totesi, ettei tavoitteiden pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, koska kaikkia jäsenmaita on asiassa konsultoitu.

Suomen päästötavoite on korkeimmasta päästä, sillä vain Ruotsilta ja Luxemburgilta odotetaan kovempia päästöleikkauksia, 40 prosenttia. Myös Tanskalta odotetaan Suomen tavoin 39 prosentin leikkauksia, kun EU:n keskiarvoinen tavoite on 30 prosenttia.

Bulgarian päästötavoitteeksi asetettiin alin prosentti, pyöreä nolla. Mikään maa ei saa kasvattaa päästöjään, kuten aiemmin on sallittu.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen on ”käännettävä jokainen kivi” saadakseen ”oikeudenmukaisempaa” kohtelua. Erityisesti kuljetuskustannusten pelätään kasvavan merkittävästi.

”Suomen päästövähennystavoite nousee siis nykyisestä 16 prosentista 39 prosenttiin seuraavalla vuoteen 2030 ulottuvalla kaudella. Esimerkiksi VATT ja VTT ovat arvioineet, että tällainen tavoite tarkoittaa merkittävää nousua myös kuljetuskustannuksiin”, sanoo EK:n johtava asiantuntija Tiina Haapasalo.

Jokainen prosenttiyksikkö lisää päästötavoitteissa saattaa Suomen kohdalla tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen lisälaskua. Tiilikainen totesi kuitenkin, että tällaiset laskelmat ovat pelkästään teoreettisia.

Komission ehdotuksella EU pyrkii lunastamaan aiemmat lupauksensa sekä Pariisin ilmastokokouksen sitoumukset, joilla maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään reilusti alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete totesi EU:n asettaneen kunnianhimoisen päästövähennystavoitteen ja olevansa ”vakuuttunut siitä, että EU voi saavuttaa päästövähennystavoitteensa jäsenvaltioiden yhteisin ponnisteluin”.

”Ehdotuksemme osoittavat meidän panostaneen asiaan ja pitävän lupauksemme”, Cañete sanoi.

Ehdotusta luonnehditaan ”reiluksi ja solidaariseksi” ja siihen sisältyy monenlaisia joustoja.

EU-maille ja Euroopan parlamentille annettiin keskiviikkona käsiteltäväksi myös ehdotus, kuinka niin sanotun Lulucf-sektorin päästöt voivat vaikuttaa eri maiden päästökokonaisuuteen. Sektoriin kuuluvat maankäyttö, maankäytön muutos ja metsänhoito.

Komission ehdotuksessa jäsenmaat voivat käyttää ”joustavuuksia” eli siirtää eri päästösektoreilta keräämiään pisteitä toisille sektoreille. Näin ollen esimerkiksi uuden metsän istuttaminen lasketaan päästöä vähentäväksi toimenpiteeksi, jolla voidaan kompensoida vaikkapa liikenteen päästövähennysvaatimuksia.

Sen sijaan metsänhoidon vaikutusta päästöjen vähentäjänä eli niin sanottuna hiilinieluna ei voida vielä ottaa huomioon. Tämä on pettymys Suomelle, jonka mielestä metsänhoidon pitäisi vaikuttaa siihen, miten maan kokonaispäästöjä tarkastellaan.

Komission mukaan metsänhoitoon liittyvä vertailukelpoinen tilastointi on liian levällään, että asiaa voitaisiin ottaa huomioon muiden päästöjen kompensoinnissa. Komissaari Cañete totesi kuitenkin tiedotustilaisuudessaan, että metsänhoito voidaan erillisellä päätöksellä ottaa huomioon myöhemmin.

Tiilikainen kertoi puhelinhaastattelussa, että komissio on viime hetkellä lopettanut vastaan haraamisen ja avannut oven metsänhoidon vaikutusten kompensointiin. Hänen mukaansa Suomi on halukas auttamaan komissiota kehittämään metodin, jonka mukaan metsänhoidon vaikutukset voidaan laskea ja ottaa huomioon.

”On hyvä, että ilmastopolitiikkaan sisällytetään jo nyt kannusteita nielujen kasvattamiseksi. Se ei romuta ilmastotavoitteita, vaan tunnustaa hiilinielujen suuren merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Tiilikainen totesi.

Lulufc-sektorin kompensaatiot ovat joka tapauksessa vaatimattomat, Suomen kohdalla enimmillään 1,3 prosenttiyksikköä päästötavoitteesta. Sen lisäksi Suomi voi kompensoida päästötavoitetta parin prosenttiyksikön verran päästökauppasektorin puolelta.

Kansalaisjärjestöt ilmaisivat heti pettymyksensä komission ehdotukseen. Niiden mielestä EU:n tulisi leikata päästökaupan ulkopuolisia päästöjä ainakin 45 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, mikäli EU pystyisi edes teoriassa saavuttamaan lupaamansa tavoitteet.

Carbon Market Watch -järjestön EU-politiikasta vastaava johtaja Femke de Jong totesi, että EU-komission ehdotus sisältää monia porsaanreikiä, jotka antavat jäsenmaille mahdollisuuden “huijata itsensä irti ilmastositoumuksistaan”.

Hänen mukaansa Pariisin sopimuksessa viime joulukuussa julkilausuttu tavoite, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään 1,5 asteeseen, ei keskiviikon ehdotuksella lähene.

Britannian EU-eron vaikutusta ei ole komission ehdotuksessa huomioitu. Yhden laskelman mukaan Suomen päästövähennystavoite kasvaa 0,6 prosenttia, jos Britannia lähtee EU:sta.

Britannian päästövähennystavoite keskiviikon ehdotuksessa on 37 prosenttia.

Brysselissä spekuloitiin, että komissio olisi lykännyt syksyyn uuden ehdotuksensa, jotta Britannian EU-erosta olisi selkeämpi käsitys. Alkuperäisessä aikataulussa pysymisellä haluttiin viestiä – monien muiden toimien tavoin –, ettei EU ole missään halvaustilassa brittien kansanäänestyspäätöksen vuoksi.

EU-johtajat päättivät vuonna 2014, että päästökaupan alaisen ETS-sektorin päästöistä leikataan vuoteen 2030 mennessä 43 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna. Sektoriin kuuluvat teollisuus ja energiantuotanto.

Keskiviikon ehdotuksen kohteena olevan ei-ETS-sektorin osalta päästöistä leikataan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun vuoteen 2020 tavoite on ollut 10 prosenttia. Eri maiden päästövähennykset on sidottu erityisesti asukaskohtaiseen bruttokansantuotteeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Ilmastonmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  2. 2

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  6. 6

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  7. 7

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  8. 8

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  9. 9

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  10. 10

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää