Valikko
Talous

Heikko punta houkuttelee ulkomaisia yrityksiä Britanniaan – ostoslistalla jo mikrosiruja, jalkapallojoukkue ja elokuvateattereja

EU-äänestyksen jälkeen ulkomaalaiset ovat tehneet Britanniassa jo yli 30 miljardin euron edestä yrityskauppoja.

Britannian todennäköinen ero EU:sta ei ole vielä merkittävästi hillinnyt ulkomaisten yritysten investointihaluja – toisin kuin ennustettiin. Punnan ulkoisen arvon murentuminen ja poliitikkojen puheet yritysverotuksen leikkauksista vetävät ulkomaista pääomaa Britteinsaarille.

Punnan arvo on heikentynyt kesäkuun 23. päivänä järjestetyn EU-äänestyksen jälkeen 12 prosenttia Yhdysvaltojen dollaria ja Japanin jeniä vastaan, 11 prosenttia Kiinan yuania vastaan ja yhdeksän prosenttia euroa vastaan.

Uskaliaille ulkomaisille sijoittajille Britanniassa on siis meneillään alennusmyynnit.

Äänestyksen jälkeen ulkomaalaiset ovat tehneet Britanniassa jo 31 miljardin euron edestä yrityskauppoja, kertoo uutistoimisto Reuters. Kaikkiaan kesäkuun 23. päivän ja heinäkuun 23. päivän välisenä aikana on julkistettu 60 kappaletta ulkomaisten ja brittiläisyritysten välisiä kauppoja.

Äänestystä edeltäneellä kuukauden jaksolla yrityskauppoja julkistettiin määrällisesti enemmän, 79, mutta niiden yhteenlaskettu arvo oli vain neljä miljardia euroa.

Brexit-äänestyksen jälkeisiä lukemia paisuttaa yksi valtava yrityskauppa. Japanilainen teleoperaattori Softbank ilmoitti viikon alussa, että se on tarjonnut brittiläisestä Arm-siruvalmistajasta 34 miljardia dollaria eli 29 miljardia euroa.

Arm-kauppa ei silti yksinään selitä ulkomaisten investointien melko vuolaana pysynyttä virtaa. Britannian alelaaria ovat penkoneet myös monet muut yritykset.

Pian äänestyksen jälkeen eteläafrikkalainen vähittäiskauppayhtiö Steinhoff ilmoitti ostavansa brittiläisen halpakauppaketju Poundlandin 600 miljoonalla punnalla eli noin 720 miljoonalla eurolla.

Yhdysvaltalainen elokuvateatteriketju AMC aikoo ostaa brittiläisen Odeon & UCI -ketjun 920 miljoonalla punnalla eli 1,1 miljardilla eurolla. AMC:n omistaa kiinalainen viihdeteollisuuden jättiyritys Dalian Wanda.

Kiinalainen sijoitusyhtiö Fosun International puolestaan nappasi portfolioonsa Wolverhampton Wanderers -jalkapallojoukkueen 45 miljoonalla punnalla eli 54 miljoonalla eurolla.

Lisäksi australialaisen Rupert Murdochin mediaimperiumi News Corp kertoi ostavansa radioyhtiö Wireless Groupin, jonka kruunun jalokivi on Englannin valioliigan kanssa yhteistyötä tekevä radiokanava Talksports. Yhdysvaltalainen News Corp on valmis maksamaan brittiradiokanavista 260 miljoonaa euroa.

Vaikka yrityskaupat eivät toistaiseksi ole tyrehtyneet, Britannian talouden näkymät ovat olleet koko vuoden hyvin sumuiset äänestyksen tuoman epävarmuuden vuoksi.

Talouslehti Financial Times huomauttaa, että alkuvuonna yrityskauppojen määrä brittimarkkinoilla puolittui 67 miljardiin euroon verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kauppojen yhteenlaskettu arvo on pienin sitten vuoden 2011. Lehden tiedot perustuvat Dealogic-tutkimusyhtiön dataan.

Neuvotteluita EU-erosta ei ole vielä edes virallisesti aloitettu, eikä tarkkaa tiekarttaa Britannian lähdölle ole olemassa.

Asianajotoimisto Paul Weissin yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Scott Barshay arvioi Financial Timesille, että halpa punta houkuttelee hetkellisesti paikalle tarjousten metsästäjiä.

”Pitkällä aikajaksolla brexit ei ole positiivinen asia, koska epävarmuus on yritysjärjestelyjen pahin vihollinen. Lyhyellä aikajänteellä syntynee joitakin opportunistisia kauppoja.”

Analyytikot arvioivat Britannian vajoavan ainakin hetkellisesti taantumaan. Heinäkuussa palvelu- ja teollisuussektoria seuraava tutkimusyhtiö Markitin ostopäällikköindeksi vajosi 47,7 pisteeseen kesäkuun 52,4 pisteestä. Lukema on heikoin sitten vuoden 2009 kevään.

Alle 50 pisteen lukema kertoo liiketoiminnan supistumisesta. Yrityskyselyinä toteutettavat ostopäällikköindeksit antavat usein ensimmäiset varoitussignaalit talouskasvun käänteistä. Tällä kertaa indeksi sojottaa kohti taantumaa.

Jos Britannian taloustilanne heikkenee merkittävästi, ulkomaisten sijoittajien mielenkiinto maahan hiipuu. Halpa punta riittää houkuttimeksi vain, jos ulkomaalaiset uskovat, että Britannian talous selviää melko kivuttomasti EU-erosta.

Edellinen valtiovarainministeri George Osborne olisi halunnut leikata Britannian yritysveroa 20 prosentista 15 prosenttiin tai jopa sen alle. Veroleikkaus todennäköisesti houkuttelisi lisää ulkomaisia investointeja, joskin samalla leikkaisi valtion verotuloja.

Uusi valtiovarainministeri Philip Hammond ei ole sitoutunut Osbornen verolinjauksiin, mutta hän on sanonut tekevänsä kaikkensa kannatellakseen kuluttajien ja yritysten luottamusta Britannian talouteen.

Pääministeri Theresa May on linjannut, että valtio suojelee Britannian arvoyrityksiä ajautumiselta ulkomaisiin käsiin, mutta toisaalta hän antoi saman tien siunauksensa Softbankin anteliaalle tarjoukselle Armista. Softbank lupasi luoda Britanniaan 1 500 uutta työpaikkaa seuraavan viiden vuoden aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia
 • Yrityskaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  9. 9

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  10. 10

   Kesäaika-aloitteen alullepanija ehti jo menettää toivonsa – ”Ajattelin, että ei tällä ole mitään mahdollisuuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää