Valikko
Talous

Sijoittajat ilahtuivat Ericssonin toimitusjohtajan lähdöstä – osake kallistui maanantaina 1,5 prosenttia

Vuodesta 2010 Ericssonia johtanut Hans Vestberg jättää yhtiön sen jälkeen kun se julkisti viime viikolla odotuksia huonomman huhti–kesäkuun tuloksen.

Ruotsalaisen verkkolaitevalmistaja Ericssonin osakkeen hinta nousi maanantaina 1,5 prosenttia Tukholman pörssissä sen jälkeen kun yhtiö ilmoitti, että sen toimitusjohtaja Hans Vestberg jättää tehtävänsä.

Vuodesta 2010 Ericssonia johtanut Vestberg jättää toimitusjohtajan tehtävän samoin kuin paikkansa Ericssonin hallituksessa heti. Myös uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa saman tien.

Enimmillään Ericssonin osake kallistui maanantaina viisi prosenttia, mutta päivän alun nousun jälkeen osakkeen hinta alkoi laskea lähemmäksi viime perjantain päätösnoteerausta.

Ericsson on ollut lukittunut nykyiseen liiketoimintamalliinsa, joka tarjoaa niukasti mahdollisuuksia muutoksiin, kommentoi investointipankki Bernstenin analyytikko Pierre Ferragu.

”Tästä näkökulmasta Vestbergin lähtö tehtävästään on hyvin myönteinen uutinen. Se avaa Ericssonille valikoiman uusia mahdollisuuksia, jotka ovat enemmän myönteisiä kuin kielteisiä”, Ferragu toteaa raportissaan.

Ericssonin talous- ja rahoitusjohtaja Jan Frykhammar toimii toimitusjohtajan sijaisena, kunnes Vestbergin seuraaja on aloittanut tehtävässään.

Vestbergin asemaa on pidetty heikkona, sillä Ericssonin myynti ja kannattavuus ovat parin viime vuoden aikana heikentyneet. Ennen Vestbergin lähtöilmoitusta yhtiön osake halpeni vuoden alusta yli 20 prosenttia.

Viime viikolla Ericsson julkisti huhti–kesäkuun tuloksen, joka oli yhtiötä seuraavien analyytikkojen odotuksia heikompi. Samassa yhteydessä Ericsson kertoi laajentavansa mittavaa säästöohjelmaa kannattavuutensa parantamiseksi.

Telelaitevalmistajana perinteikäs Ericsson oli pitkään maailman suurin verkkolaitevalmistaja, mutta sen markkinaosuus on viime vuosina supistunut kovassa kilpailussa, jossa mukana ovat muun muassa suomalainen Nokia ja kiinalainen Huawei.

”Ericssonin kulurakenne on liian raskas verrattuna kilpailijoihin Nokiaan ja Huaweihin. Se johtuu osin siitä, että yhtiö ei ole keskittynyt tarpeeksi tehokkuuteen, ja osin siitä, että siltä on puuttunut selkeä strategia”, Bernsteinin Ferragu totesi.

Teleoperaattoreiden investoinnit uusiin televerkkoihin ovat kuluneen vuoden aikana vähentyneet. Investointeja on vähentänyt hitaan talouskasvun synnyttämä epävarmuus sekä se, että monilla markkinoilla uudet neljännen sukupolven televerkot alkavat olla verraten kattavia.

Samaan aikaan hintakilpailu verkkolaitevalmistajien kesken on koventunut. Ericsson ja Nokia ovat pyrkineet vastamaan kovenevaan kilpailuun kehittämällä uusia tuotteita kuten pilvipalveluita ja ohjelmistoja, jotka tarjoavat isompia katteita kuin perinteiset verkkolaitteet.

Parantaakseen kilpailukykyään Nokia ilmoitti vuosi sitten ostavansa ranskalaisen Alcatel-Lucentin. Lisäksi verkkolaitevalmistajat ovat pyrkineet leikkaamaan kulujaan muun muassa vähentämällä työpaikkoja.

Viime viikolla huhti–kesäkuun tulosjulkistuksen yhteydessä Ericsson ilmoitti pyrkivänsä siihen, että vuositasolla sen liiketoiminnan kulut ovat 53 miljardia Ruotsin kruunua eli 5,6 miljardia euroa vuoden 2017 loppuun mennessä.

Säästötavoite kaksinkertaistuu Ericssonin aiemmasta tavoitteesta, ja sitä voi verrata vuoden 2014 liiketoiminnan kuluihin, jotka olivat 63 miljardia kruunua eli 6,7 miljardia euroa.

Kertoessaan uudesta säästötavoitteestaan Ericsson ei maininnut henkilöstövähennyksiä. Kesäkuussa Svenska Dagbladet lehti spekuloi saamiensa vahvistamattomien tietojen perusteella, että Ericsson voi vähentää jopa 25 000 työpaikkaa eli noin viidenneksen henkilöstöstään.

Työpaikkoja vähentyisi, kun Ericsson lakkauttaisi kokonaisia tuotantolaitoksia ja tuotelinjoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää