Talous

Suuri Deutsche Bank sinnittelee mittavissa vaikeuksissa

Saksalaispankki varoitti uusista supistuksista. Espanjalaisen Santanderin tulos yllätti myönteisesti

Euroopan pankkeja seuraavat sijoittajat kuulivat keskiviikkona Saksasta huonoja ja Espanjasta hyviä uutisia.

Saksalainen Deutsche Bank kertoi huhti–kesäkuun nettotuloksen supistuneen 98 prosenttia viime vuodesta, ja pankin osake halpeni keskiviikkona yli kolme prosenttia.

Myös johtava espanjalainen Santander-pankki kertoi tuloksensa heikentyneen, mutta pankin tulos oli silti odotuksia parempi, ja sen osake kallistui yli neljä prosenttia.

Deutsche Bank ja Santander kertoivat osavuosituloksistaan kahta päivää ennen kuin Euroopan pankkien tappionsietokykyä analysoivien stressitestien tulokset julkistetaan.

Monissa Euroopan maissa pankit ovat olleet vaikeuksissa muun muassa supistuvien korkokatteiden, ongelmaluottojen ja alan ylikapasiteetin takia.

Viimeksi Euroopassa pankkien kunto koeteltiin stressitesteissä vuonna 2014.

Nyt testeissä käytetään aiempaa ankarampia menetelmiä, sanoi Euroopan keskuspankin osastopäällikkö Sergio Nicoletti Altimari uutistoimisto Ansan mukaan keskiviikkona.

Vaikeuksissa olevan saksalaisen Deutsche Bankin toisen vuosi­neljänneksen liikevaihto oli 7,4 miljardia euroa. Liikevaihto supistui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 20 prosenttia.

Pankin huhti–kesäkuun nettotulos oli 20 miljoonaa euroa. Tulos pieneni 98 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan nettotuloksesta, joka oli 818 miljoonaa euroa.

Nettotulos oli parempi kuin uutistoimisto Reutersin kokoama analyytikkojen ennuste, joka ennakoi 105 miljoonan euron nettotappiota.

Deutsche Bankin tulosta heikensi muun muassa epävarmuus, joka on levinnyt Euroopan talouteen sen jälkeen kun Britannian kansanäänestys päättyi maan EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Lisäksi Deutsche Bankin tulosta heikensivät sen myymien palveluiden kysynnän vähentyminen, matala korkotaso ja pankin toiminnan supistamiseen liittyvät kertaluonteiset kulut.

Deutsche Bank on tehnyt isoja tappioita ja menettänyt omia pääomiaan viime vuosina, koska se on muun muassa kirjannut miljarditappioita väärinkäytösten takia.

Pankki on yrittänyt on yrittänyt vakauttaa tilaansa muun muassa vähentämällä tuhansia työpaikkoja ja lakkauttamalla toimintojaan eri puolilla maailmaa Suomi mukaan lukien.

”Jos nykyinen yleinen talouden heikkous jatkuu, meidän pitää olla entistä kunnianhimoisempia uudelleenjärjestelyidemme ajoituksessa ja intensiteetissä”, Deutsche Bankin toimitusjohtaja John Cryan sanoi tiedotteessa.

Viimeksi kesäkuussa Deutsche Bank ilmoitti vähentävänsä 3 000 työntekijää Saksassa.

Viime vuonna Deutsche Bank teki ennätyksellisen 6,8 miljardin euron tappion, joka johtui muun muassa kertaluonteisista uudelleenjärjestelykuluista.

Pankin omat pääomat ovat huvenneet myös sen takia, että se on joutunut maksamaan sakkoja ja korvauksia erilaisten väärinkäytösten takia.

Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen mukaan Deutsche Bank on kirjannut väärinkäytösten takia yhteensä 12,6 miljardin euron arvosta kuluja vuoden 2012 alusta lähtien.

Deutsche Bankin vaikeudet ovat olleet poikkeuksellisen syviä jopa silloin kun niitä verrataan Euroopan pankkien yleiseen heikkouteen.

Vaikeuksien syvyys on näkynyt Deutsche Bankin osakkeen hinnassa, joka on halventunet selvästi enemmän kuin eurooppalaisten pankkien osakkeiden hinnat keskimäärin.

Monissa maissa pankit ovat supistaneet toimintojaan ja leikkaamaan kulujaan. Lisäksi ne ovat keränneet uusia omia pää­omia tappionsietokykynsä vahvistamiseksi.

Monien Euroopan pankkien vaikeiden aikojen voi silti ennakoida jatkuvan lähivuosina, kun sekä matala korkotaso että ­brexitin synnyttämä epävarmuus nakertavat niiden kannattavuutta.

”Olosuhteet pysyvät hyvin haastavina pankkitoiminnalle”, espanjalaisen Santander-pankin toimitusjohtaja José Antonio Álvarez sanoi keskiviikkona sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan.

Álvarez tarkoitti haasteilla brexitin vaikutuksia Santanderin toimintaan.

Santanderin huhti–kesäkuun nettotulos melkein puolittui 1,3 miljardiin euroon viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tulosta pienensi muun muassa 475 miljoonan euron kuluerä, joka liittyi konttoreiden sulkemisiin ja henkilöstövähennyksiin Espanjassa.

Stressitestit koettelevat pankkeja

 Euroopan pankkivalvojan EBA:n koordinoimien stressitestien tulokset julkistetaan myöhään perjantai-iltana.

 Testien piiriin kuuluu 51 eurooppalaista pankkia, joiden yhteenlaskettu osuus Euroopan unionin pankkien yhteenlasketusta on 70 prosenttia.

 Stressitesteissä luodaan kuvitteellinen tilanne, jossa yleiset talousvaikeudet aiheuttavat pankeille isoja luottotappioita. Sitten analysoidaan, kuinka hyvin pankit tällaisen koettelemuksen kestävät. 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Stressitestit
 • EKP

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää