Valikko
Talous

Vaihteeksi hyviä uutisia Talvivaarasta – alkuvuoden tuotanto on sujunut odotettua paremmin

Valtioyhtiön johto uskoo, että ensi vuonna kaivosta rahoittavat myös yksityiset sijoittajat. Nikkeliä kaivos tuotti 3 309 000 kiloa ja sinkkiä 7 567 000 kiloa tammi–kesäkuussa.

Suomen valtion omistama Terrafame julkaisi alkuvuoden toiminnastaan keskiviikkona tiedotteen, joka luo odotettua valoisamman kuvan veronmaksajille kalliiksi tulleen kaivoksen tilanteesta.

Helsingin Sanomat kertoi lupaavasta edistymisestä jo kesäkuussa.

HS:n kirjoituksessa todettiin, että kaivoksesta tehdyn asiantuntija-arvion mukaan kaivoksen tuotantosuunnitelma ja talousennuste ovat realistisia. Arviossa suositellaan toiminnan laajentamista, koska kaivoksen käytettävyys ja luotettavuus ovat parantuneet merkittävästi.

Terrafame osti kesällä 2015 kaivoksen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä . Kaivos tuottaa Sotkamossa pääasiassa sinkkiä ja nikkeliä.

Terrafamen tiistain julkaiseman tiedotteen mukaan alkuvuosi on sujunut suunnitellusti. Tiedotteen mukaan ”vuoden toisella neljänneksellä päästiin tuotannollisiin tavoitteisiin ja alle budjetoitujen kustannusten”.

”Tilanne näyttää paremmalta kuin uskalsimme suunnitella viime vuoden lopulla”, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoi keskiviikkona Yleisradion haastattelussa.

Yhtiön toiminta on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmalla pohjalla.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti keväällä, että Terrafamen kaivoksen toimintaa jatketaan valtion hallussa vuoden 2016 loppuun saakka. Kesäkuussa valtio pääomitti Terrafamea 144 miljoonalla eurolla.

Yhtiön pitää löytää yksityistä rahoitusta, jos toimintaa aiotaan jatkaa tämän vuoden jälkeen.

Hallitus on vaatinut, että samalla kun Terrafame jatkaa rahoitusneuvotteluja, sen pitää tämän vuoden aikana valmistautua kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Tämä työ on käynnistetty, mutta samaan aikaan yhtiön johto uskoo vakaasti, että kaivoksesta tulee kannattava ja yksityistä rahoitusta löytyy.

”Neuvotteluja yksityisen rahoituksen saamiseksi jatketaan erittäin tiiviisti loppuvuoden ajan”, emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja sanoo Matti Hietanen yhtiön tiedotteessa keskiviikkona.

Yhtiön usko kaivokseen johtuu siitä, että metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet. Kaivos on pystynyt myös vähentämään ongelmallisia ylimääräisiä vesiä.

Osavuosikatsauksessa julkaistiin useita lukuja, joista käy ilmi, mitä monien vaikeuksien kaivoksella on tapahtunut sen jälkeen, kun se taas käynnistettiin.

Nikkelikaivoksen niin sanottuihin primääriliuotuskasoihin on ensin louhittu, murskattu ja käsitelty ja sitten kasattu 5,8 miljoonaa tonnia eli 5 800 000 000 kiloa malmia tammi–kesäkuussa.

Nikkeliä kaivos tuotti 3 309 000 kiloa ja sinkkiä 7 567 000 kiloa tammi-kesäkuussa.

Tuotteitaan se sai kaupaksi, josta syntyi liikevaihtoa tammi–kesäkuussa noin 32 miljoonaa euroa. Käynnistysajan toiminta oli vahvasti tappiollista. Yhtiön käyttökate oli miinuksella 98 miljoonaa euroa eli yhtiö käytti alkuvuonna kolme kertaa enemmän rahaa kuin se sai myymällä tuotteitaan.

Lohdullista oli se, että tappio oli lähes 13 miljoonaa euroa budjetoitua parempi. Kustannukset olivat suuria, koska malmin louhinta on pitänyt käynnistää uudelleen.

Terrafame työllisti kesäkuun 2016 lopussa 674 henkeä, joista 69 oli kesätyöntekijöitä. Kaivosalueella toimivat urakoitsijat mukaan luettuina kaivoksella työskenteli kesäkuun 2016 lopussa noin 950 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Hei ihan tavallinen isä, sinä olet ihmeellinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää